Szétvertek egy sok száz éves muszlim emlékhelyet Indiában

2023. december 13. 08:53

Az emlékmű több száz évig állt, mielőtt a vandálok összetörték.

2023. december 13. 08:53
null

Az egykor hatalmas mogul birodalom által épített 18. századi emlékmű megrongálása hatalmas felháborodást váltott ki Indiában – írta meg a CNN.

Az újdelhi Zafar Mahal palotában található három császár sírjának egyes részeit szó szerint megsemmisítették.

A történészek egy helyi kulturális sétán fedezték fel a károkat.

Teljesen megdöbbentő, sértő és dühítő, ami történt” 

– nyilatkozta az egyik szemtanú, hozzátéve, hogy szerencsésnek tartja magát, hogy tanúja lehetett az emlékműnek, még a vandalizmus előtt.

A történészek arra szólították fel a hatóságokat, hogy jobban védelmezzék az ország hatalmas kulturális örökségét. Letartóztatásokra egyelőre nem került sor, a hatóságok kivizsgálják az ügyet, mondta a mehrauli rendőrség egyik tisztviselője.

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bastyaelvtars
2023. december 26. 10:26
A vandálok le se szarjak, hogy muszlim, hindu buddhista e az a történelmi emlekhely. A balhé a lényeg, pusztítás.
baronet
2023. december 13. 11:32
sokszázéves sokszázéves sokszázéves sokszázéves sokszázéves 100x a füzetbe!
zatoicsi
2023. december 13. 10:49
Ezt csinálták Anatóliában a törökök az ortodox temetőkkel, ezt csinálják a zsidók palesztínában, megsemmisítik az őslakosok házait, temetőit.
Welszibard
2023. december 13. 10:23
Ott sincs gazdája az elhanyagolt, lepusztult műemlékeknek. Ennek valószínűleg politikai okai is vannak, hisz a mogul birodalom az északi mongol és afgán iszlám térnyerésén alapult, mely többször kifosztotta delhit. A rablott pénzből és a leigázott hinduk adóiból később valóban páratlan építészeti és művészi értékeket hozott létre, ami a 19. sz. közepére - angol gyarmatosítás - teljesen lehanyatlott. Nyilvánvaló, hogy az indiaiak érzelmileg máshogy viszonyulnak a muszlim emlékekhez - mint ahogy nekünk sem mindegy Pécsett, hogy először Szulejmán emlékmű épült, s csak utána Zrínyi Miklós szobra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!