Megkongatták a vészharangot a tudósok a klímacsúcson

2023. december 06. 21:25

Fennáll a veszélye annak, hogy tönkremegy öt természeti rendszer a Földön – hangoztatták Dubajban.

2023. december 06. 21:25

Fennáll a veszélye annak, hogy az ember okozta klímaváltozás miatt végérvényesen tönkremegy a Föld természeti rendszerei közül öt. Ezt állapította meg kétszáz tudós, akiknek csoportja az ENSZ idei éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) szerdán mutatta be jelentését. 

A német kormány pedig azt jelentette be Dubajban, hogy globális klímastratégiát készített.

A tudósok jelentésükben 26 földi rendszert vizsgáltak, és ezek közül öt esetében állapították meg, hogy a felmelegedés hatására közel kerültek ahhoz, hogy végleg tönkremenjenek: ezek közé tartozik a grönlandi és a nyugat-antarktiszi jégtáblák olvadása, a melegvízű korallzátonyok elhalása, a permafroszt felengedése és az egyik észak-atlanti óceáni áramlat megváltozása. „Ennek a visszafordíthatatlanságnak a veszélye olyan nagy, amekkorával még soha nem szembesült az emberiség” – jelentette ki Tim Lenton, a jelentés vezető szerkesztője, az exeteri egyetem egy tudósa.

Ha ezek a folyamatok valóban elérik a visszafordíthatatlanság állapotát, akkor dominóhatást válthatnak ki, és egyebek között teljes ökoszisztémák mehetnek tönkre” 

– tette hozzá.

Visszafordíthatatlan folyamatok

A jelentés több szerzője szerint 

egyes földi rendszerek tönkremenetelét már nem is tudja megakadályozni az emberiség.

A jelentés pesszimista hangvételét azonban mérséklik bizonyos pozitív folyamatok - mint például a fosszilis energiahordozók kivezetése vagy a növényi alapú táplálkozás -, amelyekről szintén beszámoltak a tudósok. „Az emberi történelemben nagyon sok hirtelen társadalmi és technológiai változás történt már” – mutatott rá Steve Smith, szintén a nagy-britanniai egyetemtől.

A klímaválság elleni küzdelem az emberiség központi feladata ebben az évszázadban

A német kormány frissen bemutatott, 74 oldalas globális klímastratégiája szerint a klímaválság és annak végzetes következményei elleni küzdelem „az emberiség központi feladata ebben az évszázadban„.

Német kormánytisztviselők a stratégiai dokumentumot úttörő megközelítésnek nevezték, Jennifer Morgan, Németország klímamegbízottja pedig egyenesen a „világ legátfogóbb stratégiájaként” említette dubaji előadásában. Morgan szerint a stratégia nagyobb átláthatóságot teremt a Berlinben már korábban kitűzött célok között.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitóképen jegesmedve Grönlandnál. Fotó: Pierre Vernay / Biosphoto / Biosphoto via AFP

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ügyvéd
2023. december 09. 16:31
Meg a "billenőpontok".... Persze idióták!
tacsi68
2023. december 08. 07:22
Na az ingyen élőúk megint ugatnak!!!
OneiroNauta
2023. december 07. 17:22
Gondolom azt is megvitatták, miért nőttek a korallzátonyok és kezdtek el újra szaporodni a jegesmedvék, pedig ők megírták és megszakértették, évek óta, hogy ez nem lehet... Sarlatánok.
falcatus-2
2023. december 07. 15:39
MaBaker: "Az igazi gebasz mindig akkor volt, amikor a CO2 175ppm közelébe esett. Ilyenkor a növények lassabban nőttek, elpusztultak és következett a több tízezer éves jégkorszak...." Azokban a jégkorszakokban 3000-7000 ppm között is volt a koncentráció. A CO2 egy abszolút semleges, inert gáz, az égvilágon semmi köze semmilyen irányú éghajlatváltozáshoz. Az extrém alacsony CO2 konc.(140-150) valóban halálos az egész élő világnak. Az említett 175-nél is valóban már stagnál a fotoszintézis és így tényleg, ez a szint is végzetes lehet, de ettől nem lesz jégkorszak. csak egy kérdés, ha a növények elpusztultak, mert extrém alacsony lett a CO2 konc. majd erre következett a jégkorszak, ki telepítette be újra a Földet növényekkel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!