„Játszik a Nyugat a gondolattal, hogy átengedi Putyinnak Ukrajnát” – öt pontba szedte a Financial Times, mi lenne, ha veszítenének az ukránok

2023. december 23. 14:47

A Putyint már „nem zavaró” miniállamtól a világ búzaexportjának negyedéig – megdöbbentő forgatókönyvet mutat be a brit lap.

2023. december 23. 14:47

A Mandiner korábban írt arról, hogy fordulat állhat be a mainstream médiában: már nem tartják kizártnak az orosz győzelmet. Beszámoltunk róla, hogy a Wall Street Journal törölte az „ukrán háborút” a címlapon szereplő témák közül, a Bloomberg pedig „Mi van, ha Putyin nyer?” címmel közölt cikket. Erről itt olvashat részletesebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Megdöbbentő fogratókönyvet villantott a Financial Times

Játszik a Nyugat a gondolattal, hogy átengedi Putyinnak Ukrajnát – írta meg a Financial Times. A brit lap 5 pontba szedte, hogy egy ilyen döntéssel milyen forgatókönyv várhatna Ukrajnára és a világra.

Mutatjuk az angol lap által felvillantott öt pontot előbb röviden, majd kifejtve is:

  1. Oroszország szörnyű „győzelmi igazságszolgáltatással” (megtorlással – a szerk.) sújtaná az ukránokat
  2. Egy brit diplomata szerint egy kisebb, szabad állam megmaradna ukrajna nyugati részén
  3. Putyin irányítása alá vonná a világ búzaexportjának közel egynegyedét
  4. Az orosz elnök sikere támadásra bátorítana több, a szomszédja megszállásában érdekelt országot is a világban
  5. a „hiteltelenné” vált nato az eddigi legnagyobb kihívásával szembesülne

 

Az oroszok „győzelmi igazságszolgáltatása” a Financial Times szerint felérne egy megtorlással, ami a lap szerint ráadásul „nem spekuláció”. A brit lap úgy véli, már eddig is számos, oroszok által elkövetett tömeges kivégzésről, kínzásról adott hírt a sajtó.

Az FT szerint „az orosz megtorlások hatására több millió ukrán menekülne Nyugatra, ezúttal  végleg.”

Az orosz győzelem a lap által felvillantott második következményként ténylegesen fennmaradhatna egy kis „Putyint nem zavaró” állam Ukrajna nyugati részén, amely akár az EU-hoz is csatlakozhatna, noha további támadásokra számíthatna.

Az említett forgatókönyv harmadik elemeként Vlagyimir Putyin irányítása alá vonna a világ búzaexportjának közel egynegyedét, a brit lap szerint az orosz elnök ráadásul már tett is ehhez kapcsolódó lépéseket.

A negyedik következményben említett „rossz példa” a brit lap szerint nemcsak Kínát, Venezuelát, vagy Azerbajdzsánt, de magát Oroszországot is további támadásokra sarkallhatná szomszédai ellen. Amelyhez kapcsolódóan az ötödik pontban említett NATO-probléma igen könnyen életre kelhetne, ha az orosz elnök például a Baltikumot is megtámadná, ahová a NATO vélhetően már csapatokat is küldene. Csakhogy a brit lap szerint kérdés, hogy meddig, hiszen

az FT szerint „néhány száz nyugati katona halála” után a szélsőjobbos pártok békét, vagyis „betarthatatlan békeszerződést” követelnének Putyinnal, vagy akár vissza is vonulhatnának, mondván, eleget tettek a NATO-szerződés 5. cikkelyének, miszerint harcoltak szövetségesükért. Hiszen senki sem szeretné, hogy egy konfliktus atomháborúig fajuljon – írja a lap.

A Financial Times teljes, angol nyelvű cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

***

Nyitókép: MTI/EPA /Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Interista
2023. december 25. 07:38
Putyin nyert , ez teljesen egyértelmű . Ukrajna sosem volt , és jó eséllyel nem is lesz. Az meg ,hogy az oroszok megtorlással büntetnék az ukrán népet... Maximum Zselét és haverjait ,ha elkapják . Elég megtorlás a népnek az életük újraindítása. Miért büntetné ezen felül őket Putyin ? Nem állat ,mint Ukrajna vezetői !!! Ha rajta múlik 1 ukrán sem halt volna meg. Az amerikai és az ukrán vezetők viszont bedaráltatták őket .
troppauer-humer
2023. december 24. 18:07
Nekem kifejezetten kedvemre lenne, ha Ukrajna egy „nem zavaró” miniállammá "fejlődne". Kicsi arccal, kicsi mellénnyel. Amilyent "megérdemelnek" a seftelő maffiózó terroristák.
KBA98
2023. december 24. 15:38
Miután mindig is Oroszországhoz tartozott!
alexandrosz-2
2023. december 24. 08:18
Szar zsidó hohol propaganda. Hazug is, aljas is, szánalmas is. Pont, mint a zsidó, meg a hohol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!