Gázai tragédia: fehér zászlót lengettek az izraeli túszok, a katonák mégis lőttek, mert azt hitték csapda

2023. december 16. 14:37

Mint később kiderült: a három izraeli túsz valószínűleg megszökött a fogságból és félmeztelenül, fehér zászlóval próbáltak közeledni az izraeli katonákhoz, akik azonban lelőtték őket.

2023. december 16. 14:37
Israeli attacks on Gaza continue

Ahogy tegnap beszámoltunk róla az Izraeli Védelmi Erők katonái véletlenül megöltek három izraeli túszt. Az IDF új részleteket közölt a pénteki tragikus incidensről, amelynek során a csapatok agyonlőttek három izraeli túszt, akiknek sikerült megszökniük a Hamász fogságából – írja a Times of Israel. 

„Terroristák!”

Az IDF egyik magas rangú tisztje szerint az első vizsgálat arra jutott, hogy az egyik épületben állomásozó katona három gyanús alakot észlelt, akik egy több tucat méterre lévő épületből léptek ki.

A vizsgálat szerint mindhárman póló nélkül voltak, az egyik alaknál pedig egy bot volt, amelyen egy rögtönzött fehér zászló volt.

Az egyik katona úgy vélte, hogy a feléje tartó férfiak a Hamászhoz tartoznak és csak csapdába akarják csalni az IDF katonáit, ezért azonnal tüzet nyitott és azt kiabálta: „Terroristák!”

A vizsgálat szerint a katona két férfit megölt, míg a harmadik, akit eltaláltak és megsebesítettek, visszamenekült abba az épületbe, ahonnan jött. Ekkor a zászlóalj parancsnoka, aki szintén abban az épületben tartózkodott, ahonnan a katona lőtt, kiment, és felszólította az erőket, hogy ne lőjjenek. 

Eközben a környéken tartózkodó katonák hallották, hogy valaki héberül segítségért kiáltott. 

Pillanatokkal később a harmadik férfi kijött az épületből, ahová menekült, és egy másik katona tüzet nyitott rá és megölte. 

A zászlóaljparancsnok ekkor vette észre, hogy a harmadik férfi megjelenése szokatlan, és kiderült, hogy egy izraeli túsz. Mindhárom holttestet összeszedték és Izraelbe szállították, hogy azonosíthassák őket. 

A három túsz: Yotam Haim, Samar Talalka and Alon Lulu Shamriz.
A három izraeli túsz: Yotam Haim, Samar Talalka and Alon Lulu Shamriz

Felháborodás Izraelben

Az incidens bejelentése után tüntetéseket tartottak Tel-Avivban, ahol a kormányt sürgették, hogy kezdeményezze a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátását – írja a Times of Israel. 

Kifutnak az időből! Hozzák haza őket most! Nincs győzelem, amíg az utolsó túszt is szabadon nem engedik!”

 – skandálta a tömeg. 

Az áldozatok Yotam Haïm, egy 28 éves heavy metal dobos, Samer al-Talalqa, egy 25 éves beduin és a 26 éves Alon Lulu Shamriz – jelentette be az izraeli hadsereg. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök „elviselhetetlen tragédiának” nevezte a három túsz halálát. 

Egész Izrael állam gyászol ma este. Szívem a gyászoló családokkal van a gyász nehéz időszakában” 

– írta péntek este a közösségi médiában. A kormányfő részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak.

(Mandiner/MTI)

Nyitókép: Mahmoud Sabbah / ANADOLU / Anadolu via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
id. Horváth József
2023. december 18. 10:40
A túszok reméljük biztonságban vannak a Hamasz moszados alegysége által őrizve!? A képek alapján az egyik áldozat vörös-skandináv , a másik szerecsen-északafrikai, a harmadik pedig zsidót mimelő szláv... Minden áldozatért minden oldalon kár, fájdalom és bűn...!
zsolt196969
2023. december 17. 19:10
Na mi is a különbség a nácik és a zsidók között? Nem sok.
herceg-3
2023. december 17. 05:40
Zsidóktól mit vár az ember...?! :D A II. világháborúban is ŐK voltak azok a kik a legtöbb zsidó társukat kiirtották, akik a holokausztot létrehozták! Az megvan mindenkinek, hogy Hitlert kik ültették (segítették) a hatalomba...? :) Az meg van bárkinek is, hogy a németek által létrehozott koncentrációstáborok döntő többségében zsidó származású német SS tisztek voltak vezetőnek kinevezve...? Nem hiszem, hogy erről sokan tudnának, pedig tény!
zsolti123
2023. december 17. 01:42
"Izraeli Védelmi Erők katonái véletlenül megöltek három izraeli túszt. " - NEM véletlenül, hanem szándékosan. "mindhárman póló nélkül voltak, az egyik alaknál pedig egy bot volt, amelyen egy rögtönzött fehér zászló volt." - az a gyanús, ami nem gyanús(Tanú) "héberül segítségért kiáltott. " - ez már tiszta terror! Először légy Ha hitelesen csöndben marad(lehetőleg örökre), azután azonosítjuk, utána pedig meggyászoljuk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!