Borrell elkeseredett: a németek és az olaszok is Magyarországgal szavaztak

2023. december 12. 11:46

Bár Josep Borrell fontos kérdésekben Izraellel szemben foglalt állást, az Európai Unió tagállamainak többsége továbbra is kitart szövetségese mellett, hogy megsemmisíthesse a Hamász terrorszervezetet.

2023. december 12. 11:46
BORRELL FONTELLES, Josep

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője javaslatot tett arra, hogy az uniós tagállamok szankcionálják azokat a ciszjordániai zsidó telepeseket, akik erőszakot alkalmaznak a palesztinokkal szemben, ám a Külügyek Tanácsa több ország tiltakozása miatt nem szavazta meg az intézkedést – írja a Yedioth Ahronoth.

A cikk megjegyzi, hogy a legtöbb uniós tagország ellenzi az ENSZ-ben felvetett – és Borrell állítása szerint ugyancsak támogatandó – tűzszüneti javaslatot is, amit az Egyesült Arab Emírségek terjesztett elő, ám a dokumentumot elemzők szerint ez a forgatókönyv lehetetlenné tenné, hogy Izrael elérje célját, és megsemmisítse a Hamász terrorszervezetet.

A portál Magyarország, Németország, Olaszország és Csehország ellenkezését hozta fel példaként, de más lapok szerint Ausztria is egyértelműen kiáll szövetségese, Izrael mellett.

Borrell egyébként hétfőn a magyar kormánynak üzent, amikor azt mondta, most, amikor Oroszország megsokszorozta Ukrajna elleni támadásait, nem az európai támogatás csökkentésének, hanem növelésének jött el az ideje.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. december 13. 00:05
Szóval most Izrael támogatása ellentétes az Európai Értékekkel és a Jogállamisági Alapelvekkel. Tényleg próbálom követni, de nem megy.
gebsi1
2023. december 12. 16:45
Arról nem beszél Orbán, hogy Európában egyedül a magyar kormány , értsd: fidesz, szavazott az ENSZ,Izraeli elítélő határozatai ellen.
Gintonic68
2023. december 12. 16:40
A vén Borell húzzon már el a p. ba!! A kínai utazás "sikertörténetéről" miért nem beszél??
Akitlosz
2023. december 12. 15:42
Milyen, melyik szövetség ez, amelyben Izrael Magyarország, Németország, Olaszország, Csehország és Ausztria szövetségese?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!