Az EU-t is megosztja Izrael és a Hamász konfliktusa

2023. december 11. 07:42

Az idén újra fellángolt izraeli-palesztin háború egyrészt megosztja Európát, másrészt új árkokat is húz a vitatkozó felek közé.

2023. december 11. 07:42
VON DER LEYEN, Ursula

Míg az európai jobboldalon, sőt még annak radikális táborán belül is Izrael és ügyének támogatottsága erősödött az elmúlt években, s a hagyományos (szélső)jobboldali Izrael-ellenesség eltűnni látszik; addig 

az európai baloldalon minden korábbinál hangosabb az Izrael-ellenesség, 

a zömében muszlim bevándorlók szavazataira is hajtó baloldali politikusok még a világos és egyenes beszédre sem igazán hajlandóak.

A háború kérdése az Európai Unió intézményeit is megosztja. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke teljes támogatásáról biztosította Izraelt a megszólalásaiban. De mint arról az Euractiv ír: a Bizottságon belül több biztos és más uniós politikusok és hivatalnokok már nem ilyen lelkesek Izrael ügyében.

A Hamász októberi terrortámadásai után az EU külügyminiszterei elítélték a gázai terrorszervezet cselekedeteit, ugyanakkor felszólítottak Gáza humanitárius védelmére is.

Míg Von der Leyen egy alkalommal sem figyelmeztette Izraelt a nemzetközi jog tiszteletben tartására, addig az ENSZ, Európa egyes országvezetői vagy épp az EU külpolitikai főtárgyalója, Josep Borrell többször is elővették Izraelt.

A spanyol baloldalról érkezett Borrell már október közepén azzal vádolta Izraelt, hogy megsérti a nemzetközi jogot Gáza blokádjával, és sürgette az EU-t, hogy folytassák a Palesztin Hatóság finanszírozását.

Az Euractiv szerint az is kavarodást okozott, hogy 

az Európai Bizottság elnöke a többi uniós csúcsszerv értesítése nélkül ment Izraelbe.

Az EU tagállamainak vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel például azért nem ment Von der Leyennel Izraelbe, mert nem is tudott az útról. Ezért aztán gyorsan virtuális EU-csúcsot hívott össze még októberben, hogy az Európai Tanács egységes, közös álláspontot képviseljen a közel-keleti konfliktus ügyében.

A portálnak a francia Elysée-palotából, vagyis Emmanuel Macron köreiből azt nyilatkozták: az EU tagállamainak álláspontját az EU főtárgyalója, Borrell, valamint az Európai Tanács elnöke, Michel képviselik, Von der Leyen tehát gyakorlatilag csak saját nevében beszélhet.

Az EU intézményei 

azóta is tojáshéjon táncolnak, amikor az Izrael-Hamász konfliktusról próbálnak beszélni.

Charles Michel most csütörtökön arról beszélt: az EU az első pillanattól kezdve elítélte a Hamász tetteit, és Izraelnek megvan a joga az önvédelemhez – azt viszont a nemzetközi humanitárius jognak megfelelően kell alkalmaznia. Hangsúlyozta: minden civil élet számít, mindent meg kell tenni a civilek védelméért. 

Michel szerint a gázai helyzet tragikus, és az EU a palesztinok legnagyobb nemzetközi segélyezője, a háború kezdete óta megnégyszerezték támogatásukat. Hangsúlyozta azt is: az EU támogatja a politikai folyamatot a kétállami megoldás megvalósulása felé.

 

Nyitóképen: Ursula von der Leyen (fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvv
2023. december 17. 09:18
Az izrael elleni tamadast eliteljuk …hogy halottak is voltak? ez van…lapozzunk.., de azonnal hagyjatok abba a gaza elleni tamadast… sok a halott civil.. ki erdekel a hamasz… ja hogy az izraeli tuszok… hat igy jartak… = ensz
0123456789-2
2023. december 11. 09:37
Sajnos ilyen a háború, a HamaSS pribékjei gondolhattak erre. Eredményes volt a HamaSS, bizonyos békefolyamat megszakadt. A HamaSS példátlan brutalisárása (csecsemők megsütése) milyen reakciót vártak. Sajnos az áldozatok 40-50-a civil, igaz a HamaSS pribékjei is civil ruhában harcolnak, bevetik a 18 évesnél fiatalabbakat is. https://www.youtube.com/watch?v=1sDZlo_hllI https://www.youtube.com/watch?v=vCWMBvxWKL0 A HamaSS-szal úgy kell eljárni, int a pestises patkányokkal szokás.
2023. december 11. 09:08 Szerkesztve
Jobboldali nem támogatja azt amit izrael művel. Pláne nem úgy hogy közben játsza az áldozatot
csuti-torpe
2023. december 11. 08:33
a csuti torpegecinek most eppen az az erdeke, hogy kialljon Izrael mellett. Ha fordul a szeljaras, a szelkakas a tevebaszokat fogja tamogatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!