Akkorát nyert Orbán szövetségese Szerbiában, hogy kiborult a baloldal

2023. december 18. 08:43

Választási csalásról beszél és tiltakozást jelentett be a helyi baloldali ellenzék, a recept ugyanaz, mint nálunk.

2023. december 18. 08:43
null

A baloldali összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listájának képviselői szerint választási csalás történt a vasárnapi előrehozott parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választásokon Szerbiában, ezért hétfőre tiltakozást jelentett be, és a belgrádi választások megismétlését követeli.

A Szerbia az erőszak ellen lista képviselőinek hétfő hajnali közleménye szerint a szerb fővárosban a voksok 81 százalékos feldolgozottsága mellett a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) 21 ezerrel több szavazatot kapott, mint a baloldali ellenzéki lista. 

Véleményük szerint ezt csak úgy érhette el az SNS, hogy több mint 40 ezer, belgrádi bejelentett lakhellyel nem rendelkező embert szállított a fővárosba,

 hogy támogassa a listáját, ezzel pedig „drámaian megváltoztatták” a belgrádi eredményeket. Emiatt a belgrádi voksolás semmissé nyilvánítását és új választásokat követelnek, hétfő 18 órára pedig tiltakozást jelentettek be a városi közgyűlés és a választási bizottság épülete elé.   

Az országos választási bizottság egy tavaly bevezetett újítása szerint nem tart sajtótájékoztatókat az előzetes eredményekről, azok a végleges feldolgozottságig a testület internetes oldalán érhetők el. 

Ivica Dacic, a kisebbik kormánypárt, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke lesújtónak nevezte pártja választási eredményeit, és közölte, kész lemondani a párt vezetéséről, ahogyan azt is bejelentette, mindenképpen felül kell vizsgálni az SPS döntéseit, amelyek ilyen gyenge eredményhez vezettek. Az SPS támogatottsága azt utóbbi években 10 százalék körül mozgott.   

A várakozások szerint a parlamentbe a Vajdasági Magyar Szövetség hat képviselője, a bosnyák-horvát összefogás három politikusa, két további bosnyák, két albán és egy orosz kisebbségi képviselő kerül be.

  A választási bizottság hétfő este közli előzetes eredményeit, amennyiben pedig sehol nem kell megismételni a voksolást, csütörtökig estig közöl végleges eredményeket.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. december 19. 14:48
Orbán szeretné, ha Szerbia tönkre menne, szétesne és megpróbálná megkaparintani a Vajdaságot Te ENNYIRE hülye vagy ?
survivor
2023. december 19. 14:46
De egy LISTÁRA mindegy hogy hol szavazol. ha az adott ország állampolgára vagy. A csajágaröcsögei DK-lista ugyanaz , mint a bivalybasznádi..... Nem EGYÉNI, listás....
Bastyaelvtars
2023. december 18. 18:11
billysparks 2023. december 18. 18:11 Ezt a szöveget ugye a Trump felszopóknak is megírtad anno mikor bukott Trump és nem ismerte el, csalásrol obegatott? Vagy az rendben volt?:)
Dunhill67
2023. december 18. 12:31
ja,persze...ha a libsi nyer,akkor demokratikus,de ha szarrá verik őket akkor csalás....mindig az kiabál a leghangosabban akinek ég a háza
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!