A német lap „pontosan tudja”, Orbán Viktor mikor „állt át” Putyin oldalára

2023. december 17. 10:46

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar-orosz kapcsolatok elmúlt másfél évtizedét elemezte.

2023. december 17. 10:46
ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir

„Pontosan meg lehet mondani, mikor lett a magyar miniszterelnök a farizeus Saulusból Paulus, vagyis mikor sorolt be a Kreml mögé, amelyet addig nem győzött bírálni” – olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében. Stefan Löwenstein újságíró szerint a fordulat akkor következett be, amikor Orbán Viktor 2009-ben Szentpéterváron először találkozott orosz kollégájával.

A német lap szerzője azt írja, a magyarországi ellenzék, de Brüsszel és más európai fővárosok is előszeretettel nevezik Orbánt „orosz ügynöknek”, Vlagyimir Putyin „trójai falovának”.

Löwenstein szerint Orbán azzal indokolta a fentebb említett pálfordulást, hogy a 2008-as NATO-csúcs elutasította az ukránok és a grúzok felvételét. „Mivel úgy tűnt, hogy a Nyugat elfogad egy ütközőövezetet, Orbán Viktor elérkezettnek látta az időt, hogy közeledjen az oroszokhoz.”

A német szerző megjegyzi, Orbán pályafutása első 20 évében kifejezetten oroszellenesnek számított. „Első kormányfői mandátuma idején Moszkva még a nagykövetét is hazarendelte egy időre.”

„2009 óta a miniszterelnök átlagban minden évben találkozott Putyinnal, leszámítva a járvány időszakát. De Ukrajnáról már 2014-ben úgy beszélt, ahogy Oroszország szokott” – olvasható a cikkben. Löwenstein szerint az volt a csúcs az ukránellenes retorikában, amikor az év elején „Afganisztánhoz hasonlította a szomszédos országot és a senki földjének nevezte”.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 17. 21:36
A Putler a tartótisztje a csüngőhasúnak.
dios1968
2023. december 17. 21:07
A Magyarok oldalára állt nem Putyinéra
bakter-4
2023. december 17. 20:14
a magyar kormány nem putyinista. Realista. Katonai eszközökkel Ukrajna sosem lehet képes megnyerni a háborút. Oroszország ellen. Sem a NATO-nak, sem nyugat-európai, katonai erővel bíró nemzetállamoknak nem szabad beleavatkoznia ebbe a konfliktusba e két örök testvérnép között. Fegyverek helyett diplomáciai erőfeszítésekkel támogathatja Európa az ukrán politikusokat.
lendvaiildiko
2023. december 17. 18:53
Én biztos forrásból tudom, Orbán Viktor legelső szava a Vlagyimir volt. Már pár hónapos korában is putyinista volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!