Üzletet kötött Izrael a Hamásszal a túszokért, de ez a megállapodás most más, mint az eddigiek

2023. november 22. 14:40

A túszok a Hamász egyetlen tárgyalási alapja, ezért nem érdeke, hogy félresikerüljön a csere. Elméletben mindez egyszerűnek tűnik, és van is gyakorlat benne, de főleg úgymond békeidőben...

2023. november 22. 14:40

Az izraeli kormány szerda kora reggel megszavazta a Hamásszal kötendő túszcserés megállapodást, Netanjahu pedig rövid nyilatkozatban ismertette az alku „első szakaszának” alapvető részleteit. Ezek szerint „legalább 50 túszt engednek szabadon négy nap alatt, amely alatt tűzszünetet tartanak” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy minden további tíz kiszabadított túsz után Izrael további egy napra szünetelteti a műveleteket. Netanjahu ugyanakkor hangsúlyozta, hogy országa

„folytatja a háborút, hogy hazatérjen az összes túsz, befejezze a Hamász felszámolását, és biztosítsa, hogy Gázából ne fenyegesse újabb veszély Izrael államot”.

A palesztin fegyveres csoport vezetése hivatalos Telegram-csatornáján közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy az ellenségeskedések beszüntetése lehetővé teszi, hogy a humanitárius segélyek Gáza minden részébe eljussanak. Katar saját nyilatkozatában megerősítette, hogy a megállapodás része lesz a palesztin nők és gyermekek kiszabadítása az izraeli börtönökből, hozzátéve, hogy a szabadon bocsátottak száma a megállapodás végrehajtásának későbbi szakaszaiban növekedni fog.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Jonathan Conricus alezredes szerint Izrael hamarosan kiadja a szabadon bocsátandó palesztin foglyok listáját. A miniszterelnöki hivatal kidolgozott egy eljárást is a Hamász által elengedett túszok számára, akiket először a Vöröskereszt fogad majd, mielőtt átadnák őket az IDF-nek.

A kiszabadított túszokat orvosi vizsgálatoknak vetik alá, és az izraeli hatóságok kihallgatják őket, mielőtt szabadon engedik őket.

Arról, hogy mik a tapasztalatok az eddigi túszcserékkel kapcsolatban, valamint arról, hogy milyen körülmények nehezítik a mostani megállapodás végrehajtását Tárik Meszárt az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatóját kérdeztük meg.

Nem ismeretlen a helyzet 

A kutató elmondta, hogy az izraeli-palesztin konfliktusra jellemző, hogy időnként túszokat, vagy korábban elesett katonák földi maradványait cserélik ki. Az egyik legnagyobb túszcserére 2011-ben került sor, akkor 1027 palesztin rabot engedett szabadon Izrael egy katonáért cserébe. 2004-ben szintén volt egy nagyobb megállapodás, akkor összesen 400 palesztin rabot engedtek, amelyért cserébe a palesztinok mindössze 50 izraelit engedtek szabadon. Tehát az látszik mintha az izraeli túszokat értékesebbnek tartanák. 

A korábbi megállapodásokat ugyanakkor

eddig minden alkalommal betartották.

Az évtizedek során kialakult egyfajta rendszer, ahogy ezek a megállapodások megszületnek. Az ilyen esetekben mindig van egy közvetítő a felek között, korábban ilyen félt volt például Egyiptom, most a legnagyobb szerepet Katar játszotta. 

Az ugyanakkor megkülönbözteti a mostan megállapodást a közelmútban megszületett cseréktől ahogy „viszonylag békésebb” körülmények között zajlottak le.

Az 1967-es háborúan elfogott túszokat is csak a háborút követően cserélték ki. Ebből szempontból ez a mostani megállapodás valóban különös. Ennek ellenére a szakértő nem tartja valószínűnek, hogy emiatt meghiúsulna a megállapodás, hiszen abban mér megállapodtak a katariak, az izraeliek, és a palesztinok is. 

A túszok megölése valójában a Hamásznak sem érdeke, hiszen abban az esetben

minden alkupozíciójukat elvesztenék.

Az idő nem Netanjahunak dolgozik 

Persze éppen ezért a Hamász arra fog törekedni, hogy a fontosabb túszokat minél tovább maguknál tartsák. Ebben az első körben is nagyrészt gyerekeket és nőket engednek el. Ez persze igencsak megfogja nehezíteni Netanjahu dolgát, hogy rövidtávon tudja teljesíteni a túszok hazahozatalára való ígéretét. 

***

Nyitókép: AHMAD GHARABLI / AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2023. november 22. 16:57
"Beszélgető nov. 22. 15:18 Reméljük, hogy nem lesz ez az eset példa arra, hogy csak be kell gyűjteni pár 10, pár 100 embert és máris szabadulnak a terroristák." Miről van szó, hány terroristát is engednek szabadon a zsidók? :D
iimre
2023. november 22. 16:55
"Tasi János nov. 22. 14:52 Izrael tömeggyilkosokkal üzletel? Csak mert október 7.-én helikopterekkel és tüzérséggel IS irtotta a túszokat. Most meggondolták magukat? " • Ha lettél volna ilyen helyzetben, akkor tudnád, hogy az embereik élete fontosabb az izraelieknek, mint az elvek — és a hasonló helyzetben én is így gondolnám. Te nem?
iimre
2023. november 22. 16:51
"Swift Nimblefoot nov. 22. 15:29 Elég ha az orvosi vizsgálatnál beadnak vmi nyomkövető ciánkapszulás chipet ezeknek a szabadonengedett terroristáknak, aztán kinyírják őket távirányítással, esetleg csak oda lőnek ki pár rakétát ahova megérkeztek." És mit adnak be a tűzszünetnek, amit most a palesztinok által elengedett túszokért adnak cserébe? Ezt nem súgod meg halkan?
sozlib_abschaum
2023. november 22. 16:01
Hol van most a paradicsom nevű dísz-zsidó, miért nem őrjöng, hogy a zsidó állam terroristákkal tárgyal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!