Mit jelent egy tűzszünet a Gázában lévő izraeli hadsereg számára?

2023. november 23. 10:33

Izraeli katonai szakértők egyrészt aggódnak a tűszünet miatt, amely napokra megállíthatja előrenyomulásukat; másrészt többen úgy látják: a szünet lehetőség Izrael számára is, hogy átgondolja a hadműveletek következő szakaszát.

2023. november 23. 10:33
null

Az Izraeli Védelmi Erők vezetősége magabiztosan azt nyilatkozta, hogy a hadsereg előrehaladására nem lesz negatív hatással a tűzszünet – számolt be a JNS.  „Tudjuk, hogyan készüljünk fel úgy, hogy megőrizzük műveleti státuszunkat, műveleti eredményeinket” – mondta Daniel Hagari, az IDF szóvivője szerda este.

Ez egy hosszú háború, amelynek sok szakasza lesz (...)

Ahhoz, hogy teljesítsük a háborús céljainkat, tudnunk kell, hogyan őrizzük meg a hadműveleti eredményeinket és hogyan készüljünk fel a háború következő szakaszaira” – mondta Hagari.

A tétlenség veszélye

Az egyik fő aggodalom a tűszünettel kapcsolatban az, hogy potenciálisan veszélyeztetheti az IDF Gázában tartózkodó katonáit, akik a tűzszünet alatt nem folytathatják az előrenyomulást. 

A JNS-nek Gabi Siboni nyilatkozott a katonák helyzetéről, aki a 2006-os második libanoni háború alatt a Golani Brigád vezérkari főnökeként szolgált. „Mindig, amikor megállás van, a tétlenség a katonák számára minden bűn forrása. Nem jó tétlenkedni, ezért az erőket aktivizálni kell, például kiképzésre kell őket küldeni” – mondta Siboni, aki az IDF és más izraeli biztonsági szervezetek vezető tanácsadója is. Elmondta: a szünet lehetővé teszi, hogy lecseréljék a megfáradt csapatokat, akik bizonyos esetekben már egy hónapja Gázában vannak. Másrészt új felszerelés is érkezhet a frontra. 

Drónok nélkül

A tűzszünet egyik előnytelen feltétele az, hogy Izrael beleegyezett: naponta hat órán keresztül nem küldenek megfigyelő drónokat az övezet fölé. Siboni azonban jelezte: ez nem jelenti azt, hogy az IDF vak lesz Gázában. 

Az IDF-nek lesz módja arra, hogy máshogy szerezzen információt”

– mondta a szakértő.  Ott vannak például a katonai műholdak, amelyek nem szerepelnek a megegyezésben. A fegyverszünet utáni offenzíva újraindítása teljes mértékben lehetséges – jelentette ki Siboni. A küldetés nem változott, az IDF célja továbbra is a Hamász megsemmisítése, fűzte hozzá.

Nincs bizalom 

A tűzszünet csütörtökön kezdődött volna, azonban csúszott egy napot. Sokan aggódnak amiatt, hogy mennyire lehet megbízni a Hamász politikai vezetésében, hogy visszafogja a katonai ágat, és valóban betartják a megígért pontokat. 

„Nincs kétségem afelől, hogy a Hamász az előnyére próbálja majd fordítani a tűzszünetet” – mondta a JNS-nek Ely Harmon szakértő. Például, hogy

a Hamász a szünetet arra használja, hogy a túszokat új helyszínekre hurcolja át.”

Várhatóan a Hamász vezetői is új pozíciókat fognak keresni maguknak, esetleg megpróbálnak a civilek között délre menekülni. 

Az i24NEWS-nak nyilatkozott egy Sin Bét-ügynök, aki elmondta: az elengedett túszokkal először a belbiztonsági szolgálat szakértői fognak beszélni. Cél, hogy minél több kiderüljön arról: hol tartották őket fogva, kikkel együtt tartották őket fogva, kik voltak a fogva tartóik. 

A túszokkal kapcsolatos tárgyalásokat nehezíti, hogy a Hamász terrorszervezet vezetése sok esetben maga sem tudja, hogy hol vannak az elrabolt izraeliek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: AFP PHOTO / ISRAELI ARMY 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. november 24. 14:54
Tasi János: "A 60-as évek vége óta a CIA-Mossad páros szervezte szinte az összes terrorista sejtet. Az Al-Kaida és az ISIS IS az ő művük. Egyéb kérdés?" Van. HOGYAN LEHET VALAKI ENNYIRE HÜLYE, mint te, Tasi János? Vagy lehet, hogy nem is buta, csak szimplán anti-szemita? Who knows?
Tommaso
2023. november 24. 14:53
Mit jelent egy tűzszünet a Gázában lévő izraeli hadsereg számára? NEM SOK JÓT. Ugyan egymást váltva valamennyire kipihenhetik magukat, de napi 25 órán át résen kell lenniük, mert az arabok, és főleg az arab terroristák nem arról hiresek, hogy szavatartók lennének.
EX_Terminator
2023. november 23. 16:15
És akkor azokkal a szellemi fogyatékosokkal vitázzon az ember akik ideírogatják a lelki tortúrával felérő eszement baromságaikat. EL LEHET TAKARODNI A HALÁL FASZÁRA.
Tommaso
2023. november 23. 13:19
Tasi János: "A 60-as évek vége óta a CIA-Mossad páros szervezte szinte az összes terrorista sejtet . Az Al-Kaida és az ISIS IS az ő művük. Egyéb kérdés?" Van. HOGYAN LEHET VALAKI ENNYIRE HÜLYE, mint te, Tasi János? Vagy lehet, hogy nem is buta, csak szimplán anti-szemita? Who knows?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!