Miért maradt el az ukrán ellentámadás sikere? – Világrend

2023. november 29. 17:20

Milyen feltételek mentén fordíthatna még az ukrán hadsereg a háború menetén? Mi minősülhet megnyert vagy elvesztett háborúnak Ukrajna számára? Háborús elemzés az Oroszország-szakértővel podcast-műsorunkban.

2023. november 29. 17:20
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az ukrán ellentámadás kudarca a háború elhúzódását jelenti; a frontvonalak megmerevedtek, állóháború alakult ki, így sem az ukránok, sem az oroszok egyelőre nem tudják elérni háborús céljaikat. Az orosz mélységi védvonal-rendszer erőssége meglepte az ukrán erőket, míg az ukránok a nyugati nehéztechnikával súlyos veszteségeket okoztak az orosz hadseregnek. 

A Világrend vendége szerint négy tényezőtől függ a háború alakulása és kimenetele. „Az egyik fő változó az, hogy Oroszország hirdet-e hadiállapotot, a másik fő változó, hogy történik-e Oroszországon belül olyan nem várt változás, amely a Kremlt a háborúval kapcsolatos álláspontja megváltoztatására kényszeríti, a harmadik fő változó, hogy a Nyugat támogatása kitart-e Ukrajna mellett, és a negyedik fő változó, hogy a nyugati haditermelés elég gyorsan pörög-e fel ahhoz, hogy képes legyen ellensúlyozni Oroszország jelenleg meglévő számbeli fölényét” – magyarázta Rácz András.

 

Az ukrajnai háború 2023 őszi állásáról szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– A kiképzett, modernizálódó ukrán hadsereg újabb nyugati fegyverzet-utánpótlással mit érhet el egy újabb ellentámadási körben?

– Valóság vagy mítosz az orosz anyagfölény mint háborút eldöntő tényező?

– Ki milyen helyzetet tarthat majd megnyert, illetve elvesztett háborúnak a maga számára?

 

A műsor vendége: Rácz András Oroszország-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem Globális Tanulmányok Intézetének oktatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--


 

 

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaffogó hebrencs
2023. november 29. 22:49
Az ukrán ellentámadás során 5az 1-hez volt az OROSZ veszteség... Köszönjük, Bandi, én eddig néztem az elemzést.
szigfrid
2023. november 29. 22:19
Rácz Andrásnak valami egészen egyedülállóan tenyérbemászó, arrogáns stílusa van, pedig lenne rá oka, hogy szerényebb legyen.
Unknown
2023. november 29. 22:01
Jajj, megint előbújt szopadék tommaso?! Osztja a kéretlen lapokat a gyökér! Nem baj, ismerjük, kell ide, hogy ne feledjük el ezeket a geciket!
B_kanya
2023. november 29. 21:53
"Tommaso 2023. november 29. 18:23 Magyarország már 2011 óta Orbanisztán....és nem demokrácia, Ezt számos tény bizonyitja, amiket a megvezetett, agymosott B_kanya-féle hivek nem ismernek. " A "szamos teny"-ből mondanál párat HÜLYE tomika? :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!