„Kína beleállt a ,globális Dél’ Nyugat-ellenes narratívájába” – Salát Gergely a Mandinernek

2023. november 19. 15:02

Megerősödhet-e Peking tekintélye az izraeli háború okozta válságban? Van-e globális mesterterve Kínának, és mik a geopolitikai céljai a Közel-Keleten? A Világrend legújabb adásában egy Kína-szakértőt kérdeztünk.

2023. november 19. 15:02
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Egyértelműen az Egyesült Államok játszótere volt a Közel-Kelet az elmúlt húsz évben” – szögezte le a beszélgetés elején Salát Gergely, hozzátéve, hogy új közvetítőként jelent meg az utóbbi években a régióban a keleti nagyhatalom, Kína, amelynek ékes bizonyítéka, hogy tavasszal közvetítésével tudta normalizálni kapcsolatait a Közel-Kelet két, egymással rivalizáló, egymásétól eltérő régiós jövőképpel bíró középhatalma, Irán és Szaúd-Arábia.

A deal mindenki érdeke volt: 

Peking ezzel biztosította kőolaj-utánpótlását, hiszen ez a két ország a fő energetikai beszállítója, 

míg az irániak és a szaúdiak óriási és megbízható felvevő piacot találtak kőolajuknak a hatalmas Kínában. A Kínai-szakértő megjegyezte azt is, hogy ez a váratlan diplomácia siker nem a semmiből érkezett: a két muszlim állam közeledésén Oroszország már régóta dolgozott, csak az ukrajnai háborúban való leterheltségük miatt a babérokat helyettük a kínaiak arathatták le. 

Salát Gergely
Forrás: Magyar Külügyi Intézet

Geopolitikai játszma

Kína az iráni-szaúdi kiegyezés tető alá hozásával egyúttal bejelentkezett második biztonsági garantőrnek az eddig hegemón Egyesült Államok mellé. A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint azonban nem kell ebbe belelátni óriási globális mestertervet, a kínai külpolitikai érdek súlypontjai nem a befolyási övezetek szélesítésénél húzódik jelenleg. „Egy kínai vezető valószínűleg az ideje nagy részében nem a világtérkép előtt ül és rajzolgatja a befolyási övezeteket, szövegkiemelővel besatírozza, hogy ez a mienk, ez az amerikaiaké, hanem azon gondolkozik, hogy otthon mit lehet csinálni, hogy folytatódjék a fejlődés, és hogy a stabilitás biztosítva legyen” – fogalmazott Salát Gergely.

Mint mondta, a több mint egymilliárd lakosú, hatalmas országot egyben tartani óriási feladat, ezért 

a kínaiak fő célja az elmúlt években is az volt, hogy szavatolják a biztonságot, a stabilitást. 

Ehhez pedig Kínának óriási mennyiségű nyersanyagra van szüksége, mert „olyan méretű a kínai gazdaság, hogy mindent importálnia kell”.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy Kína mind az ukrajnai, mind a gázai háborúban „neutrális” álláspontot vett fel, de mégis az egyik szemben álló fél (oroszok, Hamász) érdekei felé tanúsít nagyobb elfogadást, a szakértő úgy válaszolt: a kínai stratégiai gondolkodás része az úgynevezett „Nyugat-ellenes semlegesség”, pragmatikus döntéseikben fő szerep az játszik, hogy az alakuló helyzetekből milyen stratégiával tudnak saját érdekeik szerint a legjobban kijönni. 

Ez a diplomáciai játszma többdimenziós: 

üzen a kínai közönségnek, hogy a pekingi vezetés világhatalmi tényező lett, és üzen a globális Dél államainak, 

hogy az alakuló többpólusú világrendben a nyugati erők mellett ott van a keleti pólus, és van már vezető ereje is.

Diplomáciailag azt mondja, hogy mi az izraeli és a palesztin népnek is nagy barátja vagyunk, mi békét szeretnénk, és alapvetően a két állami megoldást támogatjuk, viszont a propagandában, a kommunikációban 100 százalékos palesztinpárti álláspontot nyomnak a kínaiak” – fordította le a gondolkodásmódot a konkrét izraeli háború helyzetére Salát, aki szerint a kínaiak nem gondolják azt, hogy a világ összes problémáját nekik kell megoldaniuk, így mindig saját érdeküket tartják szem előtt. 

A Kína-szakértő szerint Pekingnek nincs hatalma arra, hogy az izraeli-palesztin háborút megállítsa, pedig az lenne az érdeke, mert akkor tudja gazdasági érdekeit érvényesíteni, ha stabilitás van a térségben. „Az izraelieket nagyon megsértették azzal, hogy nem ítélték el a Hamászt” – mondta Salát Gergely, ráadásul Kína még terrorszervezetnek sem minősítette az izraeli kibucokat október 7-én megtámadó palesztin szervezetet, illetve 

értékelése szerint az izraeli bombázás már túlmegy a legális önvédelem határán. 

Az új világrend kialakítása felé félúton

2010-es évek években a fejlett világ különböző okok miatt Kína-ellenessé vált” – értékelt Salát Gergely, és felhívta a figyelmet, hogy az amerikai nemzetbiztonsági stratégia egyik fő célja az lett, hogy megállítsák Kína geopolitikai növekedését. Kína éppen ezért fordult egyre inkább a globális Dél és Oroszország felé. A szakértő szerint Kína „már nem a Nyugatot akarja megnyerni”. „Nem tesznek olyan gesztusokat, hogy legyetek már olyan jó fejek, és akkor majd ezért szólunk Putyinnak, hogy ezt ne csinálja, vagy szólunk a Hamásznak vagy a Hezbollahnak, hogy ezt ne csinálja, hanem azt mondják, hogy: jó, akkor beleállunk a globális Délnek az amúgy létező Nyugat-ellenes narratívájába, és megpróbálunk ennek a hullámain feltörni” – tette hozzá.

A Kína-szakértő ugyanakkor leszögezte, hogy Kína és Európa egymás számára nélkülözhetetlen piacok, egymás egyik legnagyobb kereskedelmi partnerei. 

A globális Dél, Kína és Oroszország közös érdeke, hogy a globális kormányzás rendszerét átalakítsák, 

mert a második világháború után kialakított világrend már nem fedi a valós hatalmi viszonyokat. 

Arra kérdésre, hogy három kontinensen három hatalom áll konfliktusban az Egyesült Államokkal: Kína, Irán és Oroszország, de vajon ezen államok között létrejött-e már egy kiépített Amerika-ellenes tengely, Salát úgy válaszolt: a három állam még messze van attól, hogy katonai szövetséget alkosson, mivel Kína és Oroszország kerüli azt, hogy belemenjenek egy olyan szövetségbe, amely esetleg szűkítené a geopolitikai mozgásterüket a következő évtizedben. 

Mint fogalmazott, 

a kínaiak pontosan tudják, mit nyerhetnek és mit veszíthetnek Tajvan megtámadásával 

egy kínai-amerikai fegyveres konfliktus esetén, a beszélgetés végén pedig elmondta: azt, hogy a nagyhatalmak milyen merész lépésekre szánják majd el magukat a közeljövőben, nagyban függ attól, hogy miként tudják konszolidálni belső bajaikat.

--

A Világrend adásának vendége Salát Gergely Kína-szakértő, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkatársa volt.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Nyitókép: Joe Biden köszönti Hszi Csin-pinget a kaliforniai Woodside-ban tartott találkozójukon 2023. november 15-én  (forrás: Brendan SMIALOWSKI / AFP)

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skywalker_bp
2023. november 19. 17:04
SG: “A deal mindenki érdeke volt” . Hát igen. A részes felek között az volt. De az időzítéssel azért nem finomkodott és jelezte az USA-nak: itt vagyok én is. Lehet itt gonosztengelyezni, csak épp a gonosz az én szomszédom. Ezen túl az izraeli-szaúdi Ábrahám megállapodást is ezzel hátratolta. SG: “A Kína-szakértő szerint Pekingnek nincs hatalma arra, hogy az izraeli-palesztin háborút megállítsa, ” Erre nincs, de arra van, hogy Iránt féken tartsa. Emiatt ment Blinken Kínába. Mert ha Irán beszáll, az világégés lehet. És nem tudjuk, mit kért az marikai kérésérr cserébe Kína. De Kína tényezővé vált a Közel-Keleten. Ezt azzal jelentette be látványosan, hogy bejelentette a Szaúdi-Iráni dealt. És azért lássuk be, ez nem egy bejelentés. Ez egy Izraelt arculcsapással felérő bejelentés volt. Szerintem ezt Kína tudta és így is akarta. És ezzel nem Izraelnek, hanem az USA-nak üzent. Sztem így teljes a kép és Salát mondatai.
Akitlosz
2023. november 19. 16:03
Pedig a jelenleginél sokkal jobb alkalma nem lesz Kínának a Tajvan kérdés katonai rendezésére a nem távoli jövőben. Amerika már két háborút is pénzzel és támogat, már most elégtelen a hadi ipari kapacitása. Ha kitörne egy harmadik is, akkor három háborúból kettőt elbukna az USA. És Izrael lenne az, amit leginkább megvédene, úgyhogy valószínűleg Kína győzne Tajvannál.
Akitlosz
2023. november 19. 15:55
Azok akarják a világ összes problémáját megoldani, akik a sajátjaikat sem tudják. Amerika és az EU.
Akitlosz
2023. november 19. 15:53
"súlypontjai ... húzódik" Tud ám ragozni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!