Kiderült, hogy miben bíznak meg legjobban a románok

2023. november 14. 13:28

A legfrissebb felmérés szerint a megkérdezettek legkevésbé a parlamentben bíznak.

2023. november 14. 13:28

Romániában a felnőtt lakosság leginkább a hadseregben, legkevésbé pedig a parlamentben bízik – vonták le a következtetést annak a friss felmérésnek a szerzői, amelyet a News.ro hírportál megrendelésére végzett az INSCOP közvélemény-kutató intézet.

A kedden ismertetett felmérés összehasonlító adatokkal szolgál arról, hogyan változott a különböző hazai és nemzetközi intézményekbe vetett bizalom Romániában az utóbbi tíz évben.

Tíz évvel ezelőtt is a hadseregnek volt a legmagasabb bizalmi indexe, amely azóta további 5 százalékponttal 70,4 százalékra erősödött.

A második helyen továbbra is az egyház áll, melynek bizalmi indexe azonban csaknem 3 százalékponttal 62,5 százalékra csökkent. A rangsorban a NATO (55,4 százalék) és az Európai Unió (50,3 százalék) következik: közülük előbbinél 3,3 százalékpontos, utóbbinál 1 százalékpontos javulást mértek a 2013-as adatokhoz képest.

A rendőrség megítélése 2,6 százalékponttal 48,6 százalékra, a települési önkormányzaté 1,4 százalékponttal 41 százalékra, az államelnöki hivatalé pedig 4 százalékponttal 29,8 százalékra javult. Jelentősen (csaknem 8 százalékponttal) csökkent a román nemzeti bank (BNR) bizalmi indexe, amely most a megkérdezettek 43,3 százalékának bizalmát élvezi.

A kormányba vetett közbizalom a tíz évvel ezelőtti 34,8-ról 19,4 százalékra esett vissza,

a legkevésbé pedig most a parlamentben bíznak a megkérdezettek:

a törvényhozás bizalmi indexe is (9,4 százalékkal) 17,4 százalékra csökkent.

Remus Stefureac, az Inscop igazgatója elsősorban az ukrajnai háborúnak tulajdonítja a hadseregbe és a NATO-ba vetett bizalom növekedését. Megítélése szerint az elnöki hivatalra, illetve a kormányra és parlamentre vonatkozó adatokat nem lehet elvonatkoztatni a megkérdezettek politikai preferenciáitól, másfelől érthetőnek tartja az utóbbi két intézmény megítélésének romlását, hiszen a mostani felmérés olyan válságsorozat (világjárvány, háború, energiaválság, politikai instabilitás) után készült, amely megingatta az emberek közintézményekbe vetett bizalmát.

A felmérést október 23. – november 2. között telefonos módszerrel végezték egy 1100 fős országos reprezentatív mintán.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Pixabay

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!