Izgalmas dolgok derültek ki az amerikai papokról, nagy a különbség idősek és fiatalok közt, mutatjuk, miben!

2023. november 09. 11:11

Meglepő eredményekre jutott a katolikus papokkal kapcsolatban egy amerikai kutatás.

2023. november 09. 11:11
Alessandro da Luz atya misézik 2020-ban az amerikai Freeportban

A magukat „progresszívnek” nevező papok lényegében kihalnak az Amerikai Egyesült Államokban egy új kutatás szerint, amely ötven éve a legnagyobb a témában – írja a Catholic News Agency. A kutatást a The Catholic Project nevű kutatócsoport végezte a washingtoni Amerikai Katolikus Egyetemen (Catholic University of America). 

A kutatás, melynek neve National Study of Catholic Priests (Katolikus Papok Nemzeti Kutatása) széleskörű tematikát ölel fel, és 191 egyházmegye 3516 papját érte el. Többek közt a polarizációt, a nemzedéki dinamikákat és a molesztálásos válságot is felöleli. Az első részt októberben hozták nyilvánosságra, melynek lényege, hogy az általános jólét ellenére a papok jelentős része szenved kiégéstől, nem bízik a püspökében és tart attól, hogy hamisan illetlen viselkedéssel fogják meggyanúsítani. 

A kutatás novemberben kiadott újabb fejezeteinek érdekessége, hogy azok szerint a legfiatalabb korosztályból eltűntek a magukat liberálisnak és progresszívnek tartó papok. 

A 2020 után felszenteltek között pedig 80 százalék a magukat konzervatívnak nevezők aránya.

 

A progresszívek aránya a jelentés szerint a második vatikáni zsinatot követő időszak óta csökken. Ez azt is jelenti, hogy jelentős különbség van az idősebb és a fiatal papok között. A hatvanas évek második felében szentelt amerikai papok 70 százaléka valamennyire vagy egyenesen nagyon progresszívnek tartja magát. A 2020 után szentelteknek csak 5 százaléka tartozik ebbe a csoportba. A 2010 után szenteltek fele konzervatívnak tartja magát, a 2020 után szenteltek között pedig senki sem mondta magát „nagyon progresszívnek”. 

A legfiatalabbak 85 százaléka „konzervatív/ortodox”, illetve „nagyon konzervatív/ortodox” önmeghatározást választott,

 

14 százalékuk pedig középen állónak („middle of the road”) mondta magát. 

A CNA rámutat, hogy a kutatás ezen eredményei összhangban vannak az előző évek más felméréseinek eredményeivel. Carter Griffin, a washingtoni Szent II. János Pál Szeminárium rektora úgy nyilatkozott a portálnak, hogy mindennek az oka az lehet, hogy „senki nem akarja feltenni az életét egy kérdőjelre”. Hozzátette: a konzervatív nem feltétlen jelent tradicionalistát. Bryce Sibley, a louisianai Lafayette egyházmegyéjének papja, a New Orleans-i szeminárium egyik elöljáróra tapasztalata szerint vágyakozás van a „bizonyosságra, a világos beszédre egy világban, ami képlékenynek, kaotikusnak és bizonytalannak tűnik”.

Ezt is ajánljuk a témában

A keresztény politika lehetőségeiről: áldás vagy átok?

A népszámlálási adatok szerint eltűnt kétmillió katolikus, és négymillió emberről nem tudni, mi a vallási meggyőződése. Politikai kereszténységről tévedés beszélni, az egyházakkal szövetkező, kereszténységpárti politikát pedig érdemes támogatni.


 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2023. november 10. 08:52
Az a baj, hogy a jelzők kiüresedésének a korát éljük. Mit jelent a "konzervatív"? Az ökumenét ellenzi? A népnyelv használatát a misén? A homoszexuális házasságot? A női papságot?
Bell & Sebastian
2023. november 09. 14:05
A progresszió azt jelenti, meghaladás. Erről szól a rk. egyház egész története, a Tanítás fokra-fokra kibontásáról. Ha hagyják a fenébe a pasztorálást és az ifjúság szocializálását a hitbe, mi marad? Igazán sajnálom, de az ultraortodoxia a hitben nem elég, nyitni kell. Nem szabad megijedni a Sátán sajtójától, ami pedofilt kiált, ha meglát egy ministránst, aki manapság lány is lehet. Mondok egy példát. A környezettudatos szemlélet nincsen markánsan jelen az Evangéliumban, ennél fogva csak nyögvenyelősen vezethető le belőle. Mit tesz a pápa. Olvas. Visszanyúlt a legnagyobb prófétához (Jézus szavai), ki tanításának központi eleme. Aki megáll, hülye marad. Nagyjából ez a tanulság. Ennélfogva aki azzal jön, kiválóan elboldogul a négy Evangéliummal, az hazudik. Kell a teljes Biblia, meg az előzmények, meg az egyház nagyjai, Arisztotelész Politikája (ingyenesen elérhető), meg még sok minden más is a Hithez, amit tanulni kell, mert ingyen ebéd Isten országában sincsen.
google-2
2023. november 09. 13:23
Egy pap legyen pap, hagyja a progresszivitást másra!
Bell & Sebastian
2023. november 09. 12:15
Teljesen ugyanez a magyar helyzet is. A progresszió fogalma bonyolultabb annál, mintsem hogy kizárólag dehonesztáló lenne. Amelyik pap gyülekezőhellyé alakítja a saját parókiáját cserkészettel, sporttal, vetélkedőkkel, extra képzéssel a fiatalságnak, az micsoda? Progresszív. Na ugye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!