Ennyi volt: betiltják a náci karlendítést a szigetországban

2023. november 28. 12:20

A főügyész saját honlapján közzétett nyilatkozatában azt mondta: ez az intézkedés egyértelművé teszi, hogy „Ausztráliában nincs helye azoknak, akik dicsőítik a gyűlöletet”.

2023. november 28. 12:20

Az ausztrál szövetségi kormány törvénymódosítást kezdeményez a náci karlendítés betiltásáról is, miután júniusban már betiltotta a náci jelképek és kellékek közszemlére tételét és árusítását – jelentette be kedden Mark Dreyfus szövetségi főügyész. A szövetségi parlament elé a terrorizmusellenes törvényhez szerdán beterjesztendő módosítási javaslat alapján a náci karlendítés bűncselekménynek fog minősülni az országban. 

A főügyész saját honlapján közzétett nyilatkozatában azt mondta: ez az intézkedés egyértelművé teszi, hogy „Ausztráliában nincs helye azoknak, akik dicsőítik a gyűlöletet”. „Ausztráliában egyáltalán nincs helye a gyűlöletnek, az erőszaknak és az antiszemitizmusnak” – tette hozzá Dreyfus. „A törvénymódosítási javaslat egyértelműen jelzi, hogy Ausztráliában nincs helye olyan cselekedeteknek és szimbólumoknak, amelyek a terrorizmus és a holokauszt szörnyűségeit dicsőítik” – olvasható a közleményeben. 

Az ausztrál szövetségi kormány júniusban betiltotta a náci jelképek és kellékek közszemlére tételét és árusítását. 

A náci tisztelgés tilalma nem szerepelt abban a törvénymódosításban, mert ezt akkor az államok és területek belátására bízták. Októberben Sydneyben letartóztattak három férfit, és eljárást indítottak ellenük, mert náci karlendítéssel tisztelegtek egymásnak a Zsidó Múzeum előtt.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció: A tavalyi Paris Saint-Germain–Juventus mérkőzésen náci karlendítéseket és majomhuhogásokat rögzítettek a Juventus szurkolóitól a Parc des Princes-ben/Twitter

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiritmonger
2023. november 29. 08:39
Itt mindenki hülye? Itt? Mindenki.
snfbvksan
2023. november 29. 06:31
„Ausztráliában nincs helye azoknak, akik dicsőítik a gyűlöletet”. A szlavaukraini is tiltott lesz?
Akitlosz
2023. november 28. 16:04
Túl jó dolguk van ott Ausztráliában. Amúgy a képen melyik személy a náci karlendítő? Nem sikerült ráakadnom.
bölcsuhú
2023. november 28. 15:37
Ja, s majd minden karemelést, lendits annak cimkéznek! Ügyesek ezek a fegyenc utódok, mint az óhazai tudósaik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!