Így használja lélektani terrornak a Hamász az izraeli túszok elengedését

2023. november 26. 14:14

Pénteken és szombaton 26 izraeli nő és gyermek térhetett haza a pokolból. Azonban megpróbáltatásaiknak még nincs vége: sokuk csak most tudta meg, hogy megölték rokonait, vagy hogy őt ugyan elengedték, de szeretteit még mindig fogva tartják Gázában.

2023. november 26. 14:14
Israeli hostages release as part of the exchange agreement
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Október 7-én 240 izraelit raboltak el a Hamász terroristái, valamint olyan gázai lakosok, akik a támadás alatt fosztogatni mentek át a gázai határ közelében fekvő kibucokba. 

Izrael a héten a katari és az egyiptomi kormány, valamint az Egyesült Államok közvetítésével belegyezett egy tűzszüneti megállapodásba a Hamásszal. A pénteken életbe lépett egyezmény keretében a terrorszervezet vállalta, hogy összesen 50, október 7-én elrabolt és azóta Gázában fogva tartott izraeli nőt és gyereket enged el, cserében 150 palesztin fogolyért, akik különböző bűncselekmények elkövetése miatt izraeli börtönökben raboskodtak. Egy külön egyezmény keretében a Hamász beleegyezett az elrabolt thai munkások elengedésébe is. 

A terroristák korábban egy 19 éves katonalányt megöltek, egy idős izraeli nő pedig életét vesztette a fogság ideje alatt. Az iszlamista csoport állítása szerint több izraeli meghalt a légitámadások során. Egy amerikai anyát és lányát, valamint két idős izraelit még októberben elengedett a Hamász, egy katonalányt pedig az IDF szabadított ki. Ezeken az információmorzsákon kívül 49 napon át semmit nem lehetett tudni a túszok állapotáról. 

A megállapodást az izraeli médiában sokan „lehetetlen döntésnek” nevezték,

hiszen a szünet katonai szempontból előnytelen Izraelnek, mivel megakasztja a gázai előrenyomulást. Másrészt azonban az elrabolt gyerekek és nők egy részének kiszabadulása hatalmas megkönnyebbülést jelentett az izraeli társadalom számára, amely már több mint egy hónapja várta a túszok hazatérését.

Ezt is ajánljuk a témában

Negyvenkilenc nap a sötétségben 

Péntek délután érkezett az első hír: a túszok első csoportját átadták a Vöröskereszt munkatársainak. A szervezet a Rafah-határátkelőn Egyiptomba vitte a kiszabadított izraelieket, akiket aztán Egyiptomból szállítottak át Izraelbe. A kiszabadult túszokat először egy katonai bázisra vitték, ahol azonnal felhívhatták a rokonaikat. Ezt követően izraeli kórházakba szállították őket, ahol találkozhattak szeretteikkel – számolt be a Times of Israel. 

Az első nap összesen tizenhárom izraeli térhetett haza a negyvenkilenc napos fogságból. Hat idős nő, négy 10 év alatti gyermek, és három anyuka. Az i24News angol nyelvű izraeli tévének nyilatkozó szakértők elmondták: 

a túszokat 49 napon át sötétségben tartották fogva a Hamász alagútrendszerében. 

A túszok arról számoltak be: a terroristák nem mondták meg nekik, hogy kiszabadulnak. Miután kocsira ültették őket, az összegyűlt palesztinok verni kezdték az ablakokat és köveket dobáltak feléjük: azt hitték kivégezni viszik őket. 

A túszok számára október 7-én megállt az idő, hiszen a Hamász alagútjaiba nem jutottak el a hírek. Többen csak Izraelbe érve értesültek arról, hogy megölték a rokonaikat, vagy arról, hogy családjuk többi tagját nem engedték el a terroristák. 

A kilencéves Ohadot és édesanyját átadják a terroristák a Vöröskeresztnek. A kép a Hamász propaganda-videójából lett kivágva. 

A Hamász több propaganda videót is nyilvánosságra hozott, amelyeken az látható, ahogy átadják az izraelieket a Vöröskereszt munkatársainak.

A terroristák igyekeznek minél inkább meggyötörni az izraeli társadalmat.

Például a 77 éves Hannah Katzirt a palesztin Iszlám Dzsihád halottnak nyilvánította november elején, és csak pénteken derült ki: Hannah él, és része az első csoportnak, akit elengednek. Azonban az idős hölgy számára a szabadulás egyben azt is jelentette, hogy megtudta: férjét megölték október 7-én, felnőtt fiát pedig továbbra is fogva tartják Gázában. 

Ezt is ajánljuk a témában

Yoni Asher először ölelheti meg fogságból hazatért feleségét Doront és kislányait: a négyéves Razt és a kétéves Avivot. /Forrás: by Israel Army / AFP) / 

Szombati dráma

A pénteki megható pillanatok után Izrael szombaton újra visszatartott lélegzettel várta a megígért újabb 13 túsz hazatérését. Azonban este jött a sokk: a Hamász késleltette az elengedést. Az érzelmek annyira magasra szöktek Tel-Avivban, hogy tízezrek vonultak az utcára. 

A Hamász katonai szárnya azt állította, hogy addig késlelteti a szabadon bocsátást, amíg Izrael „nem tartja be a megállapodás feltételeit”. Izrael tagadta, hogy megszegte volna a megállapodást, és több kormány közeli forrás kijelentette: ha szombat éjfélig nem engedik szabadon a túszokat, akkor az IDF folytatja a gázai hadműveletet. 

Végül Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok nyomására a Hamász a határidő lejárta előtt átadta a nyolc gyermeket és öt nőt a Vöröskeresztnek. A kiszabadult túszok között volt a 18 éves magyar-izraeli Noga Weiss és az édesanyja is. A terrorszervezetet azzal vádolják, hogy megszegte a megegyezésnek azt a pontját, hogy nem választja el a gyerekeket az anyukájuktól 

mivel a 13 éves Hila Rotemet az édesanyja nélkül engedték el. 

A Hamász azt állította: azért szegték meg ezt a kitételt, mert nem találták a túszok egy részét – számolt be a Ynetnews

Minden túszhoz tartozik egy drámai történetet

A kilencéves Emily Handet például egy ott-alvós buliról raboltak el a terroristák, és 50 napot közeli hozzátartózók nélkül töltött Gázában. Az édesapja heteken át halottnak hitte, majd az izraeli hatóságok közölték vele: Emily Gázában van. A több órás késés után a kislány, akinek édesanyja rákban hunyt el, mikor Emily még három éves sem volt, végre hazatérhetett az édesapjához. 

Videó Emily Handről és édesapjáról: 

A szombaton elengedett izraeliek jelentős részét a Be'eri kibucból rabolták el, ahol a Hamász hatalmas pusztítást végzett, és a lakosok egytizedét lemészárolta. A késlekedés mellett az is a Hamász aljasságát mutatja, hogy az elengedett gyerekeknek és nőknek több rokona még mindig Gázában van. 

Így hiába térhettek haza, továbbra is pszichológiai nyomás helyeződik rájuk. 

A 17 éves Noam Ort és a 13 éves Alma Ort édesapjukkal és unokatestvérükkel együtt rabolták el, azonban csak a testvérpárt engedték el. A felvételeken kivehető, hogy a tinédzser lány és fiú egymás kezét szorította, miközben a terroristák egy autóhoz kísérték őket. A testvérpár édesanyját október 7-én meggyilkolták. 

Mi lesz most? 

A szombati huza-vona azt is illusztrálta, hogy mennyire törékeny a megegyezés, hiszen a Hamász bármikor felrúghatja azt. A jelenlegi megállapodás értelmében a tűzszünet egy-egy nappal meghosszabbítható, ami naponkénti 10 túsz elengedését jelentené. A Hamász valószínűleg minél inkább el akarja húzni a túszok szabadon bocsájtását, hogy így időt nyerjen, és késleltesse az izraeli hadművelet folytatását. 

A pillanatnyi megkönnyebbülés hamar átcsapott aggodalomba Izraelben: hiszen több, mint kétszázan még mindig a Hamász fogságában vannak. A következő napokban huszonnégyen szabadulhatnak, ha a Hamász betartja az egyezményt. 

Az izraeli belbiztonsági szolgálat ügynökei hamarosan meg fogják hallgatni a túszok beszámolóit. Bármilyen információ segíthet az IDF-nek, hogy lokalizálja a többi izraelit az övezetben. Egy az i24NEWS-nak nyilatkozó Sin Bét ügynök elmondta: minden információ hasznos lehet: hogy hívták az őröket, hányan voltak, hányszor vitték át őket új helyre, mit láttak, mit hallottak. 

A Hamász a tárgyalások során azt állította: sok esetben ők sem tudják, hol vannak a túszok. 

Az izraeli média arról számolt be, hogy a terrorszervezetnek még hetven embert is nehezére esett felsorolni. Emiatt egyes izraeli újságíróknak az a véleménye: a korábban az összes túsz elengedéséhez ragaszkodó izraeli kormányzat azért ment bele a megegyezésbe, mert féltek, hogy esetleg nem lesz több ilyen lehetőség. 

Joáv Gallant védelmi miniszter szombaton azt nyilatkozta: a tűzszünet után folytatódni fog a hadművelet. „Nem fejezhetjük be a háborút, amíg nem lesz olyan a helyzet, hogy minden túszt hazahozhassunk. (...) Ha a Hamász újabb üzletről akar tárgyalni, arra úgy fog sor kerülni, hogy közben bombák hullanak rájuk” jelentette ki Gallant.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: A 21 éves Maya Regev a Hamász terroristái között/ Anadolu via AFP


 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bodrigyuri
2023. november 26. 23:38
A mandiner terrorizálja a magyarokat ezzel a zsidó nyáladzással.
Tommaso
2023. november 26. 21:15
karakter-2 szerint a HamaSS emberségesen bánik a zsidókkal. Gondolom ezt az okt 7.-i és 8.-i közzétettt felvételek alapján állitja. Karakter-2 még azt is elhitte a terrorista barátainak, hogy a HamaSS támadást nem is arabok, henym zsidók követték el. És az arablakta Gázába is zsidó hurcvoltak zsidó túszokat. Sajnos amig ilyen karakter-2 féle lények élnek közöttünk, addig az átlagos magyar IQ a bányászbéka segge alatt marad.
Tommaso
2023. november 26. 21:10
a vitavesztes victory jövőbeli, kitalált dogokat állit szembe az én múltbeli, tehát már megtörtént érveimmel, tényeimmel. Ezért veszti el az összes vitáját, amikbe NULLA TUDÁSSAL belevág. Már szinte sajnálom szegényt..:-)) --------------------------------- a HamaSS miatt meghalt sok ezer arab gyerekből már szinte bizonyosan nem lesz terrorista.
Tommaso
2023. november 26. 20:22
Az állatias kegyetlenségű terroristákat kitermelő iszlám társadalom lakóiért aggódik karakter-2. Ahelyett, hogy a dolog jó oldalát nézné. a HamaSS miatt meghalt sok ezer arab gyerekből már szinte bizonyosan nem lesz terrorista. A háborúkban mindig sok a civil áldozat, Ezek száma megsoxorozódik, ha a napokkal előbbi felhivások, figyelmeztetések ellenére, szándékosan nem hagyják el a harcok szinterét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!