Szerbia nem akar háborúzni Koszovóval – ígéri Vučić

2023. október 02. 13:57

A szerb elnök a történtek után a koszovóiak szerbek elleni „brutális etnikai tisztogatásairól” beszélt, de nem akar háborút Koszovóval.

2023. október 02. 13:57

Aleksandar Vučić szerb elnök a Financial Times-nak adott interjút, amiben elmondta: a szerb hadseregnek nem áll szándékában átlépni Koszovó határait.

Szeptember 24-én felfegyverkezett szerbek egy csoportja konfliktusba keveredett koszovói rendőrökkel egy kolostorban. Egy koszovói rendőrt lelőttek, majd elbarikádozták magukat a kolostorban – végül három szerb is meghalt a lövöldözésben. Vučić elnök a történtek után a koszovóiak szerbek elleni „brutális etnikai tisztogatásairól” beszélt, miközben Szerbiában nemzeti gyásznapot hirdettek – emlékeztet az Euractiv.

 A szerb hadsereg egységeit előbb Koszovó határára vezényelték, majd visszavezényelték őket.

Vučić: Szerbia nem akar háborút

Vučić elnök a Financial Times-nak most azt mondta: „A konfliktus fokozódása szembe menne Szerbia EU-csatlakozási törekvésével. Mi haszna lenne Belgrád számára? Miért rombolnánk le az egy éve épített pozícióinkat egy nap alatt? Szerbia nem akar háborút” – szögezte le a szerb államfő. Aleksandar Vučić ugyanakkor hozzátette: 

„Nem leszünk csöndben, amikor szerbeket ölnek meg, 

mert az életünk nem kevesebb értékű. Nem érdekel sem a nyomás, sem a hazugságok az országunk kapcsán”. Kijelentette: „Csak álmodozhatnak Koszovó függetlenségéről. Szerbia fenntartja az ENSZ-alapelveket és a területi teljességét”.

Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 02. 15:08
A "nem leszünk csendben" sokat nem segít a legyilkolt és a legyilkolásukra váró szerbeken.
Hyazinth
2023. október 02. 14:41
Hol a szerbek tisztogatnak, hol őket tisztogatják. Ilyen a történelem. Főleg a Balkánon, Kis-Ázsiában és a Kaukázus környékén.
jooeee
2023. október 02. 14:38
Ez a senkiházi Amerika szítja a koszovóiakat.
Monstro
2023. október 02. 14:27
Ő is tudja, hogy megsértődni akkor kell, amikor érdemes. Kivár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!