Pénteken érkeznek az első segélyszállítmányok Gázába

2023. október 19. 07:14

Egyiptom legfeljebb húsz segélyszállító kamion számára engedélyezi, hogy belépjen a Gázai övezetbe.

2023. október 19. 07:14

Az utak gyorsjavítása után pénteken érkezhetnek az első segélyszállítmányok Gázába, miután Abdel Fattah el Sisi egyiptomi vezető beleegyezett a rafahi határátkelő megnyitásába – számolt be a BBC.

Kairó korábban kijelentette, 

mindent megtesznek, hogy a segélyszállítmányok eljussanak Gázába.

A Fehér Ház illetékesei szerint a segélyek mindaddig bejuthatnak az övezetbe, amíg azok a civilekhez jutnak. Amint a Hamász elkobozza azokat, nem érkezik több szállítmány.

Egyiptom legfeljebb 20 segélyszállító kamion számára engedélyezi, hogy belépjen a Gázai övezetbe – jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerda este, összegezve az egyiptomi elnökkel folytatott telefonos egyeztetését, mielőtt izraeli látogatását követően hazaindult az Egyesült Államokba.

Több mint 3000 tonna szállítmány várakozik a határon

Joe Biden a németországi Rammstein légi támaszponton hazaindulása előtt újságírók előtt elmondta, hogy az első, Egyiptom felől útnak induló szállítmányt továbbiak követhetik, amennyiben az ENSZ felügyelete alatt a segélyek eljutnak a rászorulókhoz. Hozzátette, hogy ha a Hamász emberei a szállítmányt lefoglalják, vagy nem engedik célba érni, akkor a humanitárius segítséget leállítják.

Az amerikai elnök arról is beszámolt, hogy izraeli részről nem találkozott ellenkezéssel a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő palesztinoknak szánt izraeli látogatása idején megígért 100 millió dolláros humanitárius segéllyel szemben.

Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős irodája szerdán azt közölte, hogy összesen mintegy 3000 tonna humanitárius támogatás várakozik arra, hogy Egyiptomon keresztül a palesztinok lakta Gázai övezetbe juthasson.

MTI/BBC

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/AP/Abed Haled

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. október 19. 09:11
Úgy járnak vele, mint Nyikolaj Szergejevics. Akárhány hűtőszekrényt lopott ki a gyárból, mindből tank lett.
connorj
2023. október 19. 07:35
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/G%C3%A1za https://hu.m.wikipedia.org/wiki/G%C3%A1zai_%C3%B6vezet
NoFace
2023. október 19. 07:31
A Hamász már epekedve várja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!