Orbán nem Magyarország, a Hamász nem Palesztina, Netanjahu nem Izrael

2023. október 09. 15:53

Mindig lesznek arabok és zsidók, akik bosszút akarnak állni. És olyanok is, akik együtt demonstrálnak a békéért és az egyenlő jogokért.

2023. október 09. 15:53
null
Steiner Kristóf
Steiner Kristóf
Instagram

»Meg fogod ismerni a Félelmet, és tudni fogod, hogy az a te urad, a te parancsnokod« - írta Rudyard Kipling A dzsungel könyvében. A történet szerint a Félelemnek nincs szőre, és a hátsó lábain jár. Ismerős? »Mi, vadállatok követtük a csordát, amíg el nem értünk a barlanghoz. Amikor Félelem meglátott minket, felkiáltott, és a hangját hallva félelem költözött belénk, amitől azóta sem tudunk szabadulni. Futottunk, egymást taposva. Azon az éjszakán mi, dzsungeliek nem együtt feküdtünk le, mint szoktunk, minden törzs külön-külön költözött el - vaddisznó vaddisznóval, szarvas szarvassal, szarvas szarvassal« - meséli Bagira. 

Valami hasonló történt velem is, amikor Tel-Avivban először hallottam légvédelmi szirénát. 

Aztán megint, amikor először voltam szemtanúja egy terrorcselekménynek. Még ma sem vagyok túl rajta - és soha nem is leszek. De ha már nem volt más választásom, mint megismerni a félelmet, akkor arra akarom használni, hogy másokért aggódjak és másokat védjek - magam helyett. Azokért, akik nem tudják hallatni a hangjukat, akik elnyomásban élnek, vagy mert ha megszólalnak, valaki más azt mondja: »hazudsz«.

Itt az igazság: a háborúk oka az, hogy az emberek a félelemkeltést használják a hatalom megszerzésének és megtartásának eszközeként! Kétféle ember van - nem izraeliek és palesztinok, hanem akik az elkülönülésben hisznek, és azok, akik az egység erejében hisznek! Mindig lesznek arabok és zsidók, akik bosszút akarnak állni. És olyanok is, akik együtt demonstrálnak a békéért és az egyenlő jogokért.

Orbán nem Magyarország. A Hamász nem Palesztina. És Netanjahu nem Izrael. 

Aki békét akar, az nem a háborúban látja a megoldást!

Elborzadva gondolok az ártatlan emberek halálára és elrablására, és aggódom a térségért, a kultúrájáért, a társadalmáért, a jelenért és a jövőjéért. Ebben a tragikus helyzetben tegyük félre az előítéleteket és haladjunk együtt egy biztonságosabb, emberibb irányba!

Nyitókép: A palesztin támadásban elesett Roi Levi izraeli ezredest temetik a jeruzsálemi Herzl-hegyi katonai temetőben 2023. október 9-én. MTI/AP/Maya Alleruzzo

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 11. 09:08
Életemben nem lájkoltam a Kristófot…most viszont le a kalappal előtte…:)
marinar60
2023. október 11. 09:00
Bölcs megállapítás, és lehetne folytatni.......a villamos nem öreganyám, a gyalupad nem fogpiszkáló, a buzi férfi nem nő, a medve nem játék.
Selamat
2023. október 10. 21:29
"Orbán nem Magyarország" De bizony az. És jó, hogy így van.
KBA98
2023. október 10. 17:08
Te kis nyomorult! Van bőr a pofádon megszólalni is? Ide oda kószálsz a világban pénzzel vagy pénz nélkül egy pasival, senkit sem érdekelsz! De milyen jogon szólsz bele Magyarország életébe, politikájába? Kis nyomoronc, próbáld ki a normális életedet valahol máshol, mert - több értelemben is - nagy eltévedtél!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!