Nyáry Krisztián pár órával Krausz Ferenc Nobel-díja előtt: Nincs olyan Nobel-díjasunk, akit nem próbáltak meg elüldözni Magyarországról

2023. október 03. 16:02

A fizikai Nobel-díjat megkapó magyar kutató húsz évvel ezelőtt, önszántából tette át a székhelyét Bécsbe és Németországba.

2023. október 03. 16:02
Krausz Ferenc, Nobel-díj, fizikus

A napokban kétszer is örömteli hír érkezett Magyarországra: hétfőn Karikó Katalin, kedden Krausz Ferenc kapott Nobel-díjat, ezzel két nap alatt 16-ról 18-ra nőtt a magyar Nobel-díjasok száma. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A kutatók szűkebb közössége mellett a politikusok sem győztek gratulálni Karikónak és Krausznak. Nyáry Krisztián író szerint azonban a 18 magyar világhíresség közül egy sem akad, akire a hazája büszke lett volna, és akit nem próbáltak meg elüldözni. Legalábbis erre utal az író, legújabb, „halmazelméleti példatár” című Facebook-posztja, amelyet változtatás nélkül közlünk: 

„Nobel-díjasok magyarországi gyökerekkel:

Bárány Róbert, Békésy György, Gábor Dénes, Daniel Carleton Gajdusek, Milton Friedman, Harsányi János, Herskó Ferenc, Hevesy György, Karikó Katalin, Kertész Imre, Lénárd Fülöp, Oláh György, Polányi János, Szent-Györgyi Albert, Wigner Jenő, Elie Wiesel, Richard Adolf Zsigmondy

Magyarországon született Nobel-díjasok:

Békésy György, Gábor Dénes, Harsányi János, Herskó Ferenc, Hevesy György, Karikó Katalin, Kertész Imre, Lénárd Fülöp, Oláh György, Szent-Györgyi Albert, Wigner Jenő

Magyar állampolgárként lettek Nobel-díjasok:

Karikó Katalin, Kertész Imre, Szent-Györgyi Albert

Magyarországon folytatott tevékenységük miatt kaptak Nobel-díjat:

Kertész Imre, Szent-Györgyi Albert

Magyarországon alkottak, Magyarországon haltak meg:

Kertész Imre

Hazájuk végig büszke volt rájuk, és nem próbálták meg őket elüldözni Magyarországról:

–”

Nyáry posztja pár órával Krausz Ferenc Nobel-díja előtt született, így nem tudni, hogy az ELTE-n végzett, és 2003-ig Magyarországon kutató fizikus hogyan illeszkedik a fenti felsorolásba.

Azóta Nyáry reagált Krausz díjazására is, méghozzá a fizikustól vett idézettel: „Elsősorban magyar vagyok, aki nagyon sokat köszönhet Ausztriának is. Azok a kutatási eredmények, amelyekért utóbb díjaztak, Bécsben alapozódtak meg. Ugyanakkor Németország, azon belül is a Max Planck Társaság és a Ludwig Maximilian Egyetem, illetve a müncheni környezet, az ott dolgozó megannyi kiváló, köztük számos világhírű szakemberrel teremtette meg az ideális körülményeket kutatásaim folytatására. De a szívem akkor is magyar maradt, amikor megkaptam – a magyar mellé – az osztrák állampolgárságot is” – mondta Krausz egy interjúban, amikor az identitásáról kérdezték.

Nyitókép: CHRISTOF STACHE / AFP

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. október 04. 13:25
1. "Sajnos a listában van egy olyan fizikus, aki bár nobel-díjat kapott, de szerintem meg kell vele kapcsolatban említeni a következőt: Lénárd Fülöp osztrák–magyar fizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, korának egyik legkiválóbb kísérleti fizikusa, az első magyar származású Nobel-díjas tudós. Lénárd már az 1920-as évektől nyíltan hangoztatta antiszemita érzelmeit. 1922-ben Einstein munkatársa, Walther Rathenau fizikus és politikus meggyilkolását is üdvözölte. Emiatt Rathenau-szimpatizánsok egy csoportja majdnem meglincselte Lénárdot, csak a rendőri közbelépésnek köszönhetően menekült meg ettől."
sinistra-4
2023. október 04. 13:02
Ugyan már. EGYNYÁRI KRISZTIÁN. :-))
akiaki
2023. október 04. 10:05
a nyári miért lett ekkora seggfej? megkérték rá? így érzi?
Agricola
2023. október 04. 09:19
Nyáry Krisztián íróból a magyargyűlölet fröcsög. Gyűlölettől elborult agyában az jelenik meg, hogy 18 magyar világhíresség közül egy sem akad, akit nem próbáltak meg elüldözni. Ha eszénél lenne Nyáry Krisztián író észrevehetné, hogy vannak atudománynaak olyan területei, ahol egy kis országban szűkek a keretek,ahhoz, hogy a képességek kibontakozhassanak. még a gazdaságilag erős Németország, sőt egész Európa nem volt élég erős. Jó példa erre Vernher von Braun története, aki a rakétatechnika terén nagyon nagyot alkothatott, de nem hazájában, Németországban, hanem az USA-ban, ahol döntő szerepe volt a Saturn rakéta megalkotásában, amelyik képes volt űrhajósokat el-uttatni a Holdra. Ha hazájában Németországban marad, nem lett volna lehetősége arra, hogy kihozza magából az optimumot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!