Német lap: Isten hozta Lengyelországot ismét az európai demokráciában!

2023. október 19. 14:27

A Die Zeit szerint nem törvényszerű, hogy a liberális demokrácia hanyatlása megállíthatatlan.

2023. október 19. 14:27
null

A Die Zeit egy kommentárt adott ki a lengyel választások kapcsán. Jörg Lau, külpolitikai szakértő kifejtette, hogy Tuskék győzelme korszakos, ugyanis az egy elháríthatatlan sorscsapás a jobboldali populizmus számára. „Nem természeti törvény, hogy a liberális demokrácia hanyatlása megállíthatatlan. Végre egy jó hír ezekben a sötét napokban!” – írták.

Érdekes, hogy mindenkit összemostak, aki nem a Morawiecki-féle Jog és Igazságosság színeiben indult: „A liberális pártok széles körű szövetsége – köztük konzervatív katolikusok, gazdasági liberálisok, ökológusok, feministák, mezőgazdasági termelők képviselői, városi elit és szekuláris baloldaliak – egyértelmű többséget szerzett a kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság Pártjával (PiS) szemben.”

Apró megjegyzés, a PiS a szavazatok 35,38 százalékával a legtöbb szavazatot szerezte, mögöttük van a Polgári Koalíció (30,70%), a Harmadik Út (14,40%), az Új Baloldal (8,61%) és a Konföderáció (7,16%).

„Az ellenzék győzelme messze Lengyelországon túl is jelentős” – folytatták – „a Donald Tusk volt miniszterelnök és az EU Tanácsának elnöke által vezetett szövetség bebizonyította, hogy a jobboldali populizmus előretörése nem elkerülhetetlen végzet – még rendkívül nehéz és igazságtalan körülmények között sem.”

„Tisztességes választási kampányról szó sem lehetett. Az állami televízió naponta uszított Tusk ellen, német szolgálatban álló árulónak állítva be őt”

 – írta. „A homoszexuális párok polgári házasságának bevezetése volt a döntő” – jegyezte meg, majd kifejtette, hogy „a jobboldali kultúrharc, például a PiS által az LMBTQ-közösség ellen folytatott harc visszafelé is elsülhet.”

A végén pedig így értékelt: „Több mint negyven évvel ezelőtt a gdanski Lenin Hajógyár munkásai döntő csapást mértek a kommunizmusra. Most a választók a nacionalista tekintélyelvűséget küldik ellenzékbe. Ezzel a választással Lengyelország ismét az európai demokrácia kulcsországa lett. Üdvözöljük újra!”

Nyitókép: Wojtek RADWANSKI / AFP

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vicomt
2023. október 20. 13:24
Hagyjuk azt, hogy mire jó Tusk. Hazaárulásra. És a lengyelek ezt beszopták? Hihetetlen. A magyar keményebb karakter.
csoda
2023. október 20. 05:33
Örvendeznek a német liberálfasiszták, hogy a lengyel protektorátust sikerülhet újra visszaszerezni.
KBA98
2023. október 19. 17:10
A szemét Tusk és a még szemetek németek még lehet, hogy korán örülnek!
Szerintem
2023. október 19. 16:38
"Tisztességes választási kampányról szó sem lehetett. Az állami televízió naponta uszított Tusk ellen" Az meg persze tisztességes volt, hogy külföldi, Soros médiát benyomni az országba és az nem naponta, de óránként uszított a kormány ellen, a világsajtóval kánonban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!