Moszkva nem hátra, hanem előre néz

2023. október 23. 19:41

A közös magyar-orosz történelem fájó és kényes pontját jelenti 1956-os forradalom leverése.

2023. október 23. 19:41
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkvatér

„Nemrég, a Keleti Gazdasági Fórum ez év szeptember 12-i plenáris ülésén Putyin elnök a moderátor kérdésére válaszolva megerősítette, hogy Oroszország már régóta elismerte, hogy a Szovjetunió politikájának ez a része helytelen volt. »A külpolitika területén nem lehet olyasmit tenni, ami nyilvánvalóan ellentmondásban van más nemzetek érdekeivel«.

Hangsúlyozta ráadásul, hogy a nyugati országok és az USA most éppen ezt teszik, nyomást gyakorolva a szövetségeseikre.

Később idén október 5-én, a Valdai Vitafórum plenáris ülésén Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy a múlt század közepén számos nyugati ország szította a Magyarországon is előforduló problémákat. Ezek többek között az akkori magyar vezetés hibáihoz kapcsolódtak. Ráadásul külföldön képeztek ki militánsokat, akiket Magyarországra szállítottak. »Az elnök szerint azonban nehéz ezeket az eseményeket színes forradalomnak nevezni, mert az országon belül volt belső alapja a komoly tiltakozásnak«.

Ez egy nyilvánvaló dolog. Az orosz államfő arra szólított fel, hogy a mai megfogalmazásokat ne tegyük át az akkori időkre.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vapepe
2023. október 24. 14:44
Csigorin, egyetértek, és azt se feledjük, hogy egy ukrán küldte ránk a tankokat.
connorj
2023. október 23. 23:55
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Matthias_Gr%C3%BCnewald_-_The_Resurrection_%28detail%29_-_WGA10755.jpg https://m.youtube.com/watch?v=8A9El2NSXCM https://egyhazeskozelet.hu/trianon/
Tara Verde
2023. október 23. 22:27
A lényeg lemaradt az eredetiből: „Ami az 1956-os felkelés történelmi kontextusban történő értékelését illeti, mindig is azt támogattuk és támogatjuk, hogy azt történészek végezzék el szakmai szinten.” "Erre a célra létezik egy megfelelő kétoldalú bizottság, amely munkáját szükség esetén újra lehetne indítani. Egy ilyen szakmai és felelősségteljes beszélgetés többek között lehetővé tenné, hogy kizárjuk a történelem opportunista átírásának lehetőségét, a kellemetlen tények kitörlését és az aktív résztvevők szerepének elhallgatását. Ezekben a kérdésekben alapvetően fontos, hogy a történelmi tényekre, a levéltári anyagokra és a kortársak tanúságaira támaszkodjunk."
dryanwolf
2023. október 23. 20:50
Stier Gábor Moszkvatér Stier Gábor Moszkva nem hátra, hanem előre néz "Néztem a szemébe, s láttam, hogy mindezt őszintén gondolja..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!