Ismét a baloldal próbálkozhat kormányt alakítani Spanyolországban

2023. október 04. 21:47

Miután a jobboldal nem tudott többséget szerezni, VI. Fülöp király megbízta Pedro Sánchezt a kormányalakítással.

2023. október 04. 21:47
SÁNCHEZ, Pedro

Tovább folynak a kormányalakítási próbálkozások Spanyolországban a nyári parlamenti választás után. A választást ugyan a konzervatív Spanyol Néppárt (PP) nyerte, de Alberto Nunez Feijóo pártelnök nem tudott többséget szervezni az ezt követő tárgyalások és szavazások során, így tehát a spanyol jobboldal nem tudott kormányt alakítani.

VI. Fülöp spanyol király ezért most Pedro Sánchez szocialista pártvezetőhöz fordult, őt bízva meg a kormányalakítással. Sánchez, aki az elmúlt időszakban miniszterelnök volt, szintén nem tud szimplán baloldali pártokból többséget szervezni, 

ezért a spanyolországi kisebbségekkel kell, hogy tárgyaljon, 

az ő támogatásukat megnyerve a kormányalakításhoz.

A baszkokkal már elég jól áll, a katalánok viszont jelentős további kisebbségi jogok biztosítása esetén hajlandóak csak támogatni Sánchezéket. Egyik legfontosabb követelésük a 2017-es, elbukott katalán függetlenségi népszavazás főszervezőinek, a katalán függetlenségpárti vezetőknek az amnesztiája.

Sánchez most azt mondja: hajlandó „nagylelkűnek” lenni a szeparatizmussal vádolt katalán vezetőkkel szemben, 

de világossá tette, hogy nem támogat egy újabb katalán függetlenségi népszavazást. 

A spanyolok 80 százaléka egy friss felmérés szerint ellenzi a katalánok amnesztiáját – a szocialista szavazók is hasonló arányban gondolkodnak a kérdésről.

Ha Sánchez végül mégsem tud megállapodni a katalánokkal, s nem tud kormányt alakítani, úgy a spanyolok a következő hónapokban ismét egy új választásra készülődhetnek.

 

Nyitóképen: Pedro Sánchez (MTI/EPA-EFE/Kiko Huesca)

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2023. október 05. 10:10
Politikai öngyilkosság na most ha őkelmék elintézik magunkat, az nekünk tökéletesen megfelel.
Nyugatellenes
2023. október 05. 08:23
Nyugati demokrácia= állandó politikai káosz, átláthatatlan, zárt ajtók mögött csinált politika. A többség döntése? Le van szarva.
Phm045
2023. október 05. 05:38
Tovább a Lenini úton elvtársak.......
Beszélgető
2023. október 05. 04:29
Fura jogállam az, ahol a választás vesztese kap felkérést kormányalakításra… Vagy kisebbségi kormány, vagy új választás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!