Ilyen kormány alakulhat Lengyelországban

2023. október 15. 23:40

Mindenkinek nehéz lenne.

2023. október 15. 23:40
TUSK, Donald
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

21 órakor került nyilvánosságra az Ipsos exit pollja, s azóta az tematizálja a lengyel és az európai politikát. Az európai politikában most azt találgatják, mi következik az exit poll eredményeiből, amennyiben azok megfelelnek majd a végeredménynek – mi is ezt latolgatjuk.

Győzelem többség nélkül

Az Ipsos exit pollja 200 mandátumot jósol a kormányzó PiS-nek, 163-at a Donald Tusk vezette KO-nak, 55-öt a konzervatív-liberális Harmadik Útnak, 30-at az Új Baloldalnak és 12-t a Konföderációnak. Ez az exit poll számít Lengyelországban autoritásnak, 2019-ben is szinte teljesen pontosan eltalálták a végeredményt.

Emellett ugyanakkor valamivel később megjelent egy másik exit poll is az Összlengyel Kutatócsoport (OGB) jóvoltából. Eszerint mindkét nagy párt kevesebb mandátumra számíthat, a kicsik viszont többre: 178 mandátumot jósolnak a PiS-nek, 155-öt a KO-nak, 63-at a Harmadik Útnak, 38-at az Új Baloldalnak, és 25-öt a Konföderációnak.

Azaz mindkét exit poll azt mutatja: egyértelműen a PiS nyerte a választásokat, de nincs meg a kormányalakításhoz szükséges 231 mandátumos többsége.

Ezek a kormány lehetőségei

A PiS-nek természetes koalíciós partnere nincs; azok a kisebb pártok, amelyek ebben a ciklusban vele együtt kormányoztak, a jobboldal egységének jegyében – és a szavazatok elaprózását elkerülendő – vele közös listán indultak. Az elmúlt hetekben az merült fel lehetőségként, hogy a jobboldali Konföderáció – amely a legtöbb kultúrpolitikai ügyben egyetért a PiS-szel, vagy attól még jobbra is áll – esetleg koalíciós partnerként szóba jöhetne, bár a párt kifejezetten azzal kampányolt, hogy senkivel nem fog koalícióra lépni. A PiS-nek egy esetleges koalíció esetén a szociálisan érzékeny gazdaságpolitikáját kellene valamelyest liberálisabbá szabnia, ez pedig nem tűnik kivitelezhetetlen feladatnak.

Az exit pollok alapján ugyanakkor a PiS a Konföderációval együtt sem alakíthatna kormányt: az Ipsos adatai szerint 212, az OGB adatai szerint 203 mandátuma lenne egy ilyen formációnak, ez pedig nem elég.

Ha az exit pollok valamelyikének adatai megfelelnek a valóságnak, akkor a PiS számára csak két nehéz és egy kellemetlen út marad: vagy meggyőzik az ellenzéket arról, hogy szavazzanak meg egy PiS vezette kisebbségi kormányt, vagy megpróbálnak átcsábítani magukhoz egy bő tucat olyan képviselőt, akik pár héttel korábban még a jogállam megrontóiként és Európa elárulóiként hivatkoztak rájuk. Ha egyik sem sikerül, jön az ellenzékiség.

Ez várja Donald Tuskot

A helyzet ugyanakkor az ellenzéki KO szemszögéből sem sokkal egyszerűbb: nekik természetes szövetségesük ugyan a szintén teljes korszakváltást ígérő Harmadik Út, de velük szövetségre lépve sem jutnak el a 231 mandátumig. Egy ilyen koalíciónak mind az Ipsos, mind az OGB 218 mandátumot jelez. Az ellenzéknek ugyanakkor az Új Baloldal képében van még egyfajta „tartaléka”, velük kiegészülve mind az Ipsos, mind az OGB adatai szerint kényelmesen meglenne a kormánytöbbség 248, illetve 256 mandátummal. Csakhogy az Új Baloldal és a Harmadik Út álláspontjainak összeegyeztetése minden kultúrpolitikai kérdésben, köztük például az abortusz ügyében is igen nehéz:

a Harmadik Út „egyik fele”, a Szymon Hołownia vezette Lengyelország 2050 egy kulturálisan konzervatív, nem abortuszpárti erő, míg az Új Baloldal a létező legliberálisabb abortuszszabályozást szeretné bevezetni.

Így tehát az ellenzék lehetséges útjai sem egyszerűek. Vagy összehoznak egy politikailag nehezen összeférhető, instabil koalíciót a KO, a Harmadik Út és a Baloldal részvételével, vagy a két kisebb formáció egyikét kihagyják, s külső támogatóként veszik maguk mellé egy kisebbségi kormányzáshoz. Ha ezek közül egyik sem sikerül, maradnak ellenzékben.

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

 

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 16. 12:07
Matykó,szopóágon a gazdád!
need-info
2023. október 16. 08:04
Szóval a lengyelek is megkergültek. Így nem lesz egyhamar nyugalom Európa ezen felén.
Skywalker_bp
2023. október 16. 07:41
Tehát akkor a PiS bebukta. Nem az a kérdés, hogy mit csinál Kaczinsky, hanem az, hogy mit csinálunk mi? A falnak vezetett külpolitikánkkal?
ördöngös pepecselés
2023. október 16. 06:11
én nem vagyok optimista a büdöskomcsik bármiről lemondanak a hatalomért sőt nálunk az a taktikájuk hogy száz pártocskájuk százfélét ígér azért hogy győzzenek és megint kifoszthassák a népüket Tusk alá mind besorolnak aztán elvergődnek a következő választásokig mint Olaszországban, Szlovákiában, Spanyolországban és mindenhol. Ha kell akkor meghekkelik a törvényt de nem engednek az internáci gazdi érdekeiből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!