Ennek Kijev nem fog örülni: egy friss felmérés alapján úgy tűnik, egyre inkább elege van az egyik legnagyobb szövetséges államnak

2023. október 06. 07:01

Egy felmérés szerint a lengyel ellenzéki szavazók ellenzik leginkább az ukrán menekülteknek nyújtott segélyek meghosszabbítását.

2023. október 06. 07:01
Zelenszkij Szlovákiában

Az IBRiS közvélemény-kutató cég Rzeczpospolita számára készített felméréséből kiderült, hogy nem a Jog és Igazságosság (PiS) párt szavazói, hanem az ez ellenzéki pártok szimpatizánsai ellenzik leginkább az Ukrajnából érkező menekülteknek nyújtott segélyek meghosszabbítását.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, március 4-én lejár az ukrán háborús menekültek lengyelországi védelmét biztosító törvény. 

Mateusz Morawiecki kormánya még nem kérte a szejmtől a meghosszabbítását.

Enélkül a lengyelországi ukránok, akiknek így biztosították a tartózkodási jogot – valamint a lengyel állampolgárokkal azonos feltételek mellett a munkaerő-piaci szolgáltatásokhoz, az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz és a szociális segélyhez való hozzáférést– , elveszítik státuszukat. A törvény sorsáról az október 15-i választások után már az új kormány és a Szejm dönt majd.

Az IBRiS felmérése pedig azt mutatja, hogy a lengyelek közel fele meg akarja tartani a segélyt, de majdnem 40 százalékuk el akarja törölni azt. Leginkább az ellenzéki pártok szavazói vannak a segélyek kiterjesztése ellen.  

A „biztosan nem” és a „inkább nem” válaszlehetőséget az összes válaszadó 39,9 százalék jelölte meg, 

közülük csak 26 százalék szavazott a kormánypártra – hívta fel a figyelmet a lap.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Demkó Attila

Facebook

Idézőjel

Kijev nem járt el túl bölcsen, az biztos.

Hozzátették, hogy a múlt héten az Európai Bizottság kérésére az EU Tanácsa 2025. március 3-ig meghosszabbította az Ukrajnából az orosz agresszió elől menekülő emberek ideiglenes védelmét. Ez 4 millió embernek kedvez az EU-ban. A lengyel hatóságok el akarták halasztani ezt a döntést, és – mint az RMF kiderítette – létre akarnak hozni egy speciális pénzügyi tartalékot, amelyből a menekültek szükségleteit fizetnék ki. Jelenleg nincs ilyen, Lengyelország tavaly mindössze 700 millió eurót kapott, holott a segélyezés költségei itthon 30 milliárd zlotyra rúgtak – idézte fel a Rzeczpospolita.

***

Nyitókép: TOMAS BENEDIKOVIC / AFP

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. október 06. 16:35
sőt mindenkinek!
Kormánypárti2
2023. október 06. 09:37
Ja, és az itteni ballibsiknek az se tűnik föl, hogy az ottani elvtársaik a menekültek támogatását ellenzik, nem a háborúskodásba öntött pénzt. ;-)
Kormánypárti2
2023. október 06. 09:32
Milyen érdekes, hogy ott is a ballibsikben van a legkevesebb emberség? Emberek azok egyáltalán?
valerian-0
2023. október 06. 09:18
Nem is kell már támogatni ezt a ukrán bohócot és bandáját. Ha abbamarad a fegyverszállítás, mindjárt kitör a béke. Eddig sem kellett volna. Sok százezer élet megmaradhatott volna. Persze a fegyvergyárosoknak bizto nem ez a véleményük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!