Eldőlt: pártot alapít Sahra Wagenknecht, átrendezheti a német politikát

2023. október 23. 13:42

Zászlót bont a német nemzeti baloldali populizmus, összeomolhat az eddigi szélsőbal. Wagenknecht azt is elárulta, mit gondol az AfD-ről.

2023. október 23. 13:42
null

Sahra Wagenkecht, a németországi vonalas baloldal hangadó politikusa bejelentette: néhány párttársával otthagyja a Baloldal (Linke) pártot és új mozgalmat indít. 

A sokak által régóta várt bejelentés és fejlemény átrendezheti a német pártpolitikát.

A félig iráni származású, NDK-ban felnőtt politikusnő a keletnémet pártállam összeomlásának évében lépett be a kommunistákhoz, és az elmúlt három évtizedben is radikális és szokatalan lépéseiről és kijelentéseiről vált ismertté. Már korábban eltávolodott saját pártja, a Linke fősodrától, és sokak szerint idő kérdése volt, mikor alapít új pártot az egyébként a német társadalom egy részében kifejezetten népszerű politikusnő – portrécikkünket itt olvashatják róla.

Sahra Wagenknecht most bejelentette: kilenc képviselőtársával együtt otthagyja a Linke pártot, hogy saját pártot alapítson.

Wagenknecht bejelentésében 

leszögezte: a mostani szocdem-zöld-liberális „jelzőlámpa” kormánykoalíció a „legrosszabb a történelemben”.

Szerinte sok német el van bizonytalanodva, és dühből és kétségbeesésbeől a jobboldalra szavaznak.

A politikus kijelentette: „Azért döntöttünk egy új párt alapítása mellett, mert meg vagyunk győződve arról, hogy ami most zajlik, az nem folytatódhat, mert akkor tíz éven belül nem fogunk ráismerni a saját hazánkra”.

Wagenknecht kritizálta a német kormányzati energiapolitikát, miszerint úgy mondott le a kedvező energiaimportról, hogy nincs jelenleg megfelelő alternatíva. Kritizálta az Oroszország elleni szankciókat is, Gáza városát pedig „szabadtéri börtönnek” nevezte.

A baloldali politikus felszólalt a „szabályozatlan bevándorlás” ellen is, ami szerinte felelőtlenség. A migráció Wagenkneht szerint nem megoldás a világ szegénységére.

Nekiment a „vak ökoaktivizmusnak is”

szerinte ehelyett inkább jövőbe mutató technológiákat kellene fejleszteni.

Sahra Wagenknecht arról is beszélt: kutatások szerint a németek majdnem fele nem meri szabadon elmondani a saját véleményét.

Az AfD-vel kapcsolatban a politikus kijelentette: visszautasítja, hogy kijelentései hasonlítanak az AfD állításaihoz, s 

hozzátette: „Természetesen nem fogunk közösködni az AfD-vel”.

Wagenknecht új mozgalmával elindulna a jövő évi európai parlamenti választáson, aminek előkészítésére megalapított egy egyesületet, annak élére pedig az eddigi Linke-frakcióvezető, Amira Mohamed Ali került.

Wagenknecht és kilenc további szövetségi parlamenti képviselő kilépésével a Linke Bundestag-frakciója megszűnhet. Ha ez bekövetkezik, a pártnak sokkal kevesebb joga és forrása marad a parlamenti tevékenységre, és a háttérintézményeiket is le kell építeni emiatt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Fotó: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo-2
2023. október 23. 22:18
Érdekes, amit megpróbál, bár egy kicsit zagyvának látszik. Másrészt megosztja azt a még mindig kevés németet, akik felvállalják a "populizmust". Mert most lesz egy baloldali és egy jobb oldali "populizmus".
simonpali
2023. október 23. 19:33
Egy kamu baloldali nő kamu németbarát pártja. Ezzel a névvel garantáltan sikeres lesz.
Volo
2023. október 23. 19:30
Ez egy érdekes formáció, bár szerintem olyasmi a cél,mint nálunk a Jobbik létrehozása, majd a bukésa után a Jobbik ujratöltve, a Mi hazánk, az újabb kísérlet, a Márky féle "konzervatív" párt.. Próbálkozás a konzervatív, a nemzeti oldal meggyengítésére. Egy baloldal, nem lehet nemzeti, mivel a baloldal egyik alapelve az internacionalizmus! Ez csak a buta német újra hülyítése, altatása!
Interista
2023. október 23. 18:30
Lényegesen jobban néz ki, mint scholz. Esztétikailag és politikailag is. Látja az eu elbaszott politikáját. Kérdés , tesz is ez ellen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!