Begurult Iránra az Egyesült Államok

2023. október 24. 07:58

Komoly váddal állt elő a Fehér Ház szóvivője.

2023. október 24. 07:58
null

A Fehér Ház bejelentése szerint Irán állhat az elmúlt napokban történt támadások mögött, amelyek amerikai katonai támaszpontokat értek Irakban és Szíriában. John Kirby, a Fehér Ház szóvivője szerint Irán „aktívan elősegíti” az általa támogatott helyi csoportok rakéta- és dróntámadásait az amerikai támaszpontok ellen – írta meg a Reuters.

Az incidens során csütörtök este drónokkal és Grad rakétákkal lőtték az iraki Ain el-Aszad légi támaszpontot, ahol amerikai és külföldi biztonsági erők állomásoznak.

Ugyanezen időszak alatt Szíria déli részén drónok támadtak egy amerikai légi támaszpontot, ahol kiképzők tartózkodtak. A támadás során több ember könnyebb sérülést szerzett, halálesetről eddig egyik híradás sem tudósított.

John Kirby nyilatkozatában elmondta, hogy az Egyesült Államok meggyőződése szerint ezeket a csoportokat az iráni Iszlám Forradalmi Gárda és az iráni kormány támogatja. 

Tudjuk, hogy Irán szorosan figyelemmel kíséri ezeket az eseményeket, és egyes esetekben aktívan elősegíti ezeket a támadásokat, és másokat is bátorít rájuk

 – mondta a Fehér Ház szóvivője.

Azóta nőtt meg a támadások száma, hogy október 7-én kiéleződött az izraeli-palesztin konfliktus, amikor a Hamász palesztin csoport fegyveresei megtámadták Izrael déli részét.

Mély aggodalommal figyeljük, hogy az elkövetkező napokban ezek a támadások jelentősen eszkalálódhatnak

 – tette hozzá Kirby.

Közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Teheránba utazott, ahol „bizalomteljes légkörben” tárgyalt iráni partnereivel, hangsúlyozva az orosz-iráni partnerség kiépítésének fontosságát az aktuális helyzetben.

 

Fotó: ANDOUT/AFP

***

Nyitókép: ONATHAN ERNST / POOL / AFP

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Abiondi
2023. október 24. 10:16
Na mi van csendőrkéim, nincs kapacitás ennyi háborús helyzet felügyelésére??? Mi lesz akkor, ha Kína is bátorra tekeri magát és bekopogtat Tajvanra???
Nyugatellenes
2023. október 24. 09:13
Támadják is!
chief Bromden
2023. október 24. 09:05
A műhódok, a felderítő drónok mit csináltak? Hol maradt a válaszcsapás a kilövőállások ellen.
Upuaut
2023. október 24. 08:13
Mi a faszt keres az amerikai hadsereg Szíriában? Kaptak meghívót a kormánytól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!