Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta Milorad Dodik boszniai szerb vezető felnőtt gyermekeit és azok cégeit

2023. október 20. 22:25

Az Egyesült Államok szerint Dodik aláaknázza az 1995-ben megkötött daytoni békeszerződést.

2023. október 20. 22:25

Szankciókkal sújtotta pénteken az Egyesült Államok Milorad Dodik boszniai szerb vezető családtagjait és a szélesebb üzleti hálózatát – tudatta közleményben az amerikai pénzügyminisztérium.

Dodik, a boszniai autonóm Szerb Köztársaság elnöke ellen korábban már rótt ki büntetőintézkedéseket az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság. Az amerikai pénzügyminisztérium most a boszniai szerb vezető két felnőtt gyermekét, a fiát, Igor Dodikot és a lányát, Gorica Dodikot sújtotta szankciókkal, valamint az általuk ellenőrzött négy céget, amelyet Washington szerint Milorad Dodik korrupciós ügyeihez használ fel.

A mai (pénteki) intézkedések célja, hogy szétzúzzák annak az üzleti hálózatnak az elemeit, amely révén Bosznia-Hercegovina területi épsége és hivatalos irányítása, valamint a Republika Srpska gazdasági jólétének kárára Dodik növeli a vagyonát és a hatalmát”

 – mutatott rá közleményében az amerikai pénzügyminisztérium.

Az Egyesült Államok szerint Dodik aláaknázza az 1995-ben megkötött daytoni békeszerződést. A szerződés zárta a le 100 ezer ember halálát okozó boszniai háborút (1992-1995), amelynek következtében az ország két autonóm régióra esett szét, a boszniai Szerb Köztársaságra és a Bosnyák-Horvát Államszövetségre, amelyeknek gyenge központi kormánya van. 

A pénzügyminisztérium egyben levette a szankciós listáról Aleksandar Karadzicot, Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető fiát. Az 1990-es évek balkáni konfliktusában háborús bűncselekményekben bűnösnek talált Karadzic családtagjai májusban bíróságon fellebbezték meg felvételüket az amerikai szankciós listára. 

Aleksandar Karadzic lekerült a Külföldi Eszközöket Ellenőrző Hivatal (OFAC) listájáról, de a hivatal felülvizsgál minden, a szankciók visszaállításával kapcsolatos kérelmet, és ha azok eleget tesznek a kritériumoknak, fenntartja magának a jogot a büntetőintézkedések újbóli bevezetésére – közölte a pénzügyminisztérium szóvivője.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2023. október 22. 20:46
Szerintem egy amerikai szankció felér egy olyan kitüntetéssel, mint Nagybritanniában a lovaggá ütés...
gebsi1
2023. október 21. 11:23
Amerika végső vergődését látjuk. Rövid idő és mindenki csak nevet majd ezeken az idiótákon, akiket fokozatosan fog felfalni a migráció és az általa okozott életszínvonal esés.
llnnhegyi
2023. október 21. 09:53
Az amerikai adófizetőknek hamarosan 100 milliárd dollárnál is tobbe kerül,hogy A Biden család korrumpált az ukrán kormánnyal. Vizsgálat folyik ellenük..
Lajoss
2023. október 21. 08:32
Semmi gond,majd a csuti köpcös segít neki,mint minden bűnözőnek…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!