Zelenszkij köszönetet mond Bulgáriának, amiért beengedi az ukrán gabonát

2023. szeptember 15. 07:33

A bolgár parlament csütörtökön 124-69 arányban szavazta meg a tilalom megszüntetéséről szóló határozatot.

2023. szeptember 15. 07:33
null

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön háláját fejezte ki Bulgáriának, amiért nem hosszabbította meg az ukrán gabonaexportra vonatkozó korlátozásokat szeptember 15-től – számolt be az Euractiv. „Köszönöm (a miniszterelnöknek) Nyikolaj Denkovnak és csapatának, valamint a bolgár parlamenti képviselőknek, akik támogatták ezt a lépést. 

Bulgária példát mutat az igazi szolidaritásból” 

– hangsúlyozta Zelenszkij az X közösségi médiaplatformon. A portál szerint az ukrán elnök és az új reformpárti bolgár miniszterelnök, Denkov Szófiában találkozott az ukrán elnök július 6-i bulgáriai látogatása alkalmából. A lap emlékeztet: az Európai Unió által májusban bevezetett korlátozások lehetővé tették, hogy Lengyelország, Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia megtiltsa az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag belföldi értékesítését, ugyanakkor engedélyezte az ilyen szállítmányok tranzitját máshová irányuló exportra. A túlkínálat enyhítését célzó korlátozások pénteken járnak le.

A bolgár parlament csütörtökön 124-69 arányban megszavazta a tilalom megszüntetéséről szóló határozatot, arra hivatkozva, hogy „globális szinten garantálni kell az élelmezésbiztonságot”.

Fotó: MTI/EPA/Bolgár kormány sajtóirodája

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2023. szeptember 17. 22:22
"Bulgária példát mutat az igazi szolidaritásból” Inkább a hülyeségböl
alenka
2023. szeptember 15. 13:31
Szegeny bulgárok...na,akkor lassan pusztultok...fájdalmas lesz...gyávák...
KBA98
2023. szeptember 15. 11:58
Se rajtuk kívül senki!
gyzoltan-2
2023. szeptember 15. 11:56
_hogy ne tűnjék el a kérdés egy hozzászólásra adott válaszban! Legyen szem előtt: fedornUpuaut 2023. szeptember 15. 08:29 Az erősen kifogásolható minőség, mint jelző, nem fejezi ki a valóságot. Hogy miért? Mert az ukrán gabona jellemzői: génmódosított vetőmagot használnak, ami tudtommal az EU-ban tiltott, a hosszú távú hatásai miatt (többek között). De ami fontosabb: olyan növényvédő szereket, csávázószereket IS használnak, amit az EU-ban már régen betiltottak, mert egészséget súlyosan veszélyeztetők. Kérdem én: normális-e egy olyan ország vezetése, amely ráereszti a lakosságára ezeket súlyosan szennyezett gabonaféléket a lakosságára? Ezt kellene nyilvánosságra hozni, hogy nem CSAK az a gond, hogy a nagy mennyiség letöri a piaci árakat, és tönkre teszi a hazai gazdákat, hanem a kifogásolható minőség a lakosságot IS, annak egészségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!