Vonatgyárat, szeszgyárat és aluminiumöntödét is vehetünk Ukrajnában

2023. szeptember 19. 15:37

Kell a pénz, előrehozták a jelentősebb állami vállalatok újabb privatizációját.

2023. szeptember 19. 15:37
gyár , Ukrajna

Az elhúzódó háború miatt még több pénz kell Ukrajnának, de nem csupán a nemzetközi pénzintézetektől, az EU-tól és a kormányoktól, hanem a hazai és főleg a külföldi vállalatoktól – mutat rá a Privátbankár. A portál beszámolója szerint ezért előrehozták a jelentősebb állami vállalatok újabb privatizációját, meghirdettek 15 nagyobb céget. Az ukrán kormány azt ígéri, hogy átlátható lesz a pályázat és a verseny növekedésével csökkenhetnek az állami kiadások.

Miközben Volodimir Zelenszkij elnök az Egyesült Államokban tárgyal újabb fegyverszállítmányokról és további pénzügyi segítségről, otthon a kormánya pár napja már fogadhatja az első jelentkezőket, akiknek jelentős állami vállalatokra és azok vagyonára fáj a foga. Létre hoztak egy online felületet is, a ProZorro nevű platformot, ott lehet anonim ajánlatokat tenni, előzetes regisztráció nélkül.

Mostantól évi 600 milliárd hrivnya (mintegy 20 milliárd euró) értékben terveznek vállalati kiárusítást. 

A kabinet becslése szerint legalább évi 10 százalékkal csökkenthetik a közkiadásokat azáltal, hogy versenyeztetik a jelentkezőket. A portál szerint eddig évi 60 milliárd hrivnyát veszítettek a közbeszerzésekkel és a privatizációval összefüggő korrupció és a valódi versenyeztetés elmaradása miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezeket veri dobra Kijev

Egyebek mellett az odesszai kikötő legnagyobb vegyipari üzeme, a Centrenergo, a United bányaipari és vegyipari vállalat, az Ukrainian Energy Machines gépipari cég, egy másik nehézgépgyártó, a Electrotyazhmash, valamint a Sumykhimprom vegyipari óriás. De ezeken kívül most hozzájuthatunk a Dnyiproban működő villanyvonatgyártó vállalathoz, az Azovmash gépipari társasághoz, a Zaporizzsja Titanium-Magnezium feldolgozóhoz, a Krasnolymanska szénbányszati céghez, az Umanban üzemelő szeszgyárhoz és az ugyancsak ott lévő aluminiumöntődéhez.

Az Interfax Ukraine hírügynökség szerint 

az adásvételt az Állami Vagyonalap bonyolítja le, de határidőt nem jelöltek meg. 

Viszont a pénz már nagyon kellene a költségvetésnek, hiszen a háború egyre nagyobb teher az országnak – mutat rá a privátbankár. A mostani meghirdetés során a legfontosabb feltételként azt szabták meg, hogy a cégek könyv szerinti értékének meg kell haladnia a 250 millió hrivnyát (1 hrivnya=9,75 forint).

Nyitókép: JOSE COLON / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Málaga21
2023. szeptember 19. 19:24
Köll a pénz a perre.
Natila
2023. szeptember 19. 19:09
Hát nem szaroznak, kisöprik az értéket az országból az tuti, a privatizáció a korrupció melegágya.
fenris
2023. szeptember 19. 18:32
kockázati tőkebefektetés a javából...
contractor-2
2023. szeptember 19. 17:31
Egyben vagy törmelékként?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!