Mindenféle szankció eltörlésére szólítanak fel a globális Dél államai

2023. szeptember 17. 11:31

A G77 tagállamai meg akarják változtatni a jelenlegi globális rendet.

2023. szeptember 17. 11:31

A 77-ek csoportja és Kína csúcstalálkozója a multilateralizmus és a nemzetközi együttműködés előmozdítására való felhívással ért véget szombaton Havannában. „Ezekben a napokban Kuba volt a globális Dél fővárosa, az örök remény tere, azoknak az otthona, akik a legkevesebbet kapják a globális jólétből annak ellenére, hogy a legtöbbet adták hozzá” – mondta Manuel Marrero kubai miniszterelnök, köszönetét fejezve ki a jelen lévő küldöttségeknek a Kuba ellen hat évtizede tartó amerikai embargó során nyújtott támogatásért.

A csúcstalálkozó megerősítette, hogy Kuba nincs egyedül”

– jelentette ki Rodolfo Benítez, a kubai külügyminisztérium multilaterális ügyekért és nemzetközi jogért felelős főigazgatója. „Elmondhatjuk, hogy a havannai csúcstalálkozó sikeres volt” – tette hozzá, kiemelve, hogy a G77 tagállamai meg akarják változtatni a jelenlegi globális rendet, hogy saját fejlesztési modelljüket alkalmazva növekedhessenek. Szombaton elfogadták a csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, amelyben hangsúlyozták, hogy sürgősen szükség van a nemzetközi pénzügyi struktúra átfogó reformjára, valamint a globális pénzügyi kormányzás összehangoltabb átalakítására.

Ezt is ajánljuk a témában

Eljött a „globális Dél” előretörése?

Szergej Lavrov üdvözölte, hogy a G20-csúcs nem ítélte el az orosz agressziót, szerinte ez egy „mérföldkő”, a „globális Dél” kioktatásának kora pedig véget ért. De mit is jelent ez a fogalom?

„Elutasítjuk az extraterritoriális hatású törvények és rendeletek bevezetését és a gazdasági kényszerintézkedések minden más formáját, beleértve a fejlődő országokkal szembeni egyoldalú szankciókat, és ismételten hangsúlyozzuk, hogy ezeket haladéktalanul meg kell szüntetni” – szögezi le a zárónyilatkozat, hozzátéve: „megerősítjük továbbá elkötelezettségünket a csoport egységének és szolidaritásának megszilárdítása mellett, hogy elérje célkitűzéseit, és fokozza szerepét a jelenlegi nemzetközi helyzetben”.

Kuba januárban vette át a G77 soros elnökségét. A következő G77+Kína csúcstalálkozóra a tervek szerint 2024 januárjában kerül sor Uganda fővárosában, Kampalában.

(MTI)

***

Nyitókép: YAMIL LAGE / AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. november 28. 23:36
Úgyhogy aki az amerikai dollárnál jelentősen jobb pénzt teremt és tart meg ő gyorsan átveheti az uralmat a világkereskedelem felett. Ez persze nem olcsó, s sok ellenséget szerezne magának, élen Amerikával. Nem is kellene rendes valutaként, elegendő lenne globális világkereskedelmi elszámoló pénzként stabil értékkel. Vagy ha csak csupán a kereskedők átállnának aranyban számolásra. Ehhez semennyi arany sem kell. Volt már, hogy megtették. Az 1970-es években ez okozta az olajválságot. Amerika megszüntette a dollár aranyfedezetét így gyorsan gagyi pénzzé vált. Erre az OPEC azt mondta, hogy jó, rendben, de akkor mi adjuk ugyanannyiért az olajat, mint eddig. Aranyban számolva. Annyit viszont nem akart Amerika fizetni. Ebből lett a válság. Jó, erős, stabil pénz kellene a világnak, a népnek, mindenkinek, aki nem politikus vagy bankár. Ezért nincsen. Nem áll a döntéshozók érdekében, a politikusoknak és a bankároknak.
Akitlosz
2023. november 28. 23:36
"Szombaton elfogadták a csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, amelyben hangsúlyozták, hogy sürgősen szükség van a nemzetközi pénzügyi struktúra átfogó reformjára, valamint a globális pénzügyi kormányzás összehangoltabb átalakítására." Erre már sokan rájöttek. Mégsem csinálja meg senki. Mert z országok egymással versengve rontják pénzüket, azt akarják, hogy a másik ország pénze legyen jó. Mert "segítik az exportot". = kifosztják saját népüket.
Akitlosz
2023. november 28. 23:17
„Ezekben a napokban Kuba volt a globális Dél fővárosa, az örök remény tere, azoknak az otthona, akik a legkevesebbet kapják a globális jólétből annak ellenére, hogy a legtöbbet adták hozzá” Ennek mi az oka? Kuba tud mit exportálni.
öcsicipő
2023. szeptember 17. 13:27
Szerintem nem kell ezt túl misztifikálni. Történelem bizonyította, hogy minden birodalom előbb - utóbb elbukik. Elsősorban a belső társadalmi problémák azok amik megágyaznak az adott rendszer bukásának és ezt érzékelve a konkurens társadalmak erősíthetik a már beindult bomlást. Lehet,hogy nem jól látom,de a római , oszmán, tatár, kínai, német-római , szovjet stb. végét alapvetően a belső erodáció okozta. Jelenben az USA az aki a vezető szerepéért kűzd, de a belső problémáit nem fogja tudni a végtelenségig elnyomni a külső agressziók fokozásával. Vagy hátralép és megosztja a többiekkel eddigi hegenómiáját mit Kína,India, Dél-Afrika ,Indonézia és az ezeket támogató országok, vagy világháborút kezd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!