Andrzej Duda 2024-re beléptetné Ukrajnát a NATO-ba

2023. szeptember 14. 15:50

Amennyiben a NATO támogatja a demokrácia fejlődését, akkor a leghelyénvalóbb válasz Ukrajna meghívása lenne – érvelt a lengyel elnök.

2023. szeptember 14. 15:50

A 2024-ben megrendezendő washingtoni NATO-csúcstalálkozón remélhetőleg meghívják Ukrajnát az észak-atlanti szövetségbe – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön a délkelet-lengyelországi Krynica-Zdrójban, Gitanas Nauseda litván elnökkel közös sajtóértekezletén.

A két államfő a Krynica Forum nevű nemzetközi konferencián vett részt, és kétoldalú tárgyalásokat is folytattak. Az ezeket követő sajtóértekezleten Duda a washingtoni NATO-csúcstalálkozóhoz fűződő elvárásairól szóló újságírói kérdésre felidézte: a júliusban a litván fővárosban megtartott NATO-csúcs „zöld jelzést” adott a svéd tagságnak, és kilátásba helyezte Ukrajna jövőbeli meghívását is.

Reméljük, hogy a washingtoni csúcs ezt a meghívást jelenti majd Ukrajna számára”

– fogalmazott a lengyel elnök. Úgy ítélte meg: az Egyesült Államok a legerősebb szövetségesként kétségtelenül mindent megtesz annak érdekében, hogy az ott rendezendő csúcsértekezlet történelmi jelentőségű legyen, és a döntések szempontjából is történelmivé váljon.

Amennyiben a NATO támogatja a demokrácia fejlődését, a nemzetek biztonsági törekvéseit, akkor a leghelyénvalóbb válasz Ukrajna meghívása lenne – érvelt Duda. Hozzátette: Nausedával együtt ezt a megoldást fogják szorgalmazni a washingtoni tárgyalások kapcsán.

Nauseda már a krynicai fórumot megnyitó szerda esti, Dudával közös pódiumbeszélgetésen kijelentette: Vilniusban a júliusi csúcs után már nem azt kérdezik, hogy Ukrajna NATO-tag lesz-e, hanem

azon gondolkodnak, hogy ez mikor valósul meg.

Csütörtökön Krynicában a lengyel államfő Han Duk Szu dél-koreai kormányfővel is találkozott, együtt szerepeltek a politikusok és közgazdászok részvételével a fórum keretében rendezett lengyel-dél-koreai konferencián is. Ezen Duda a két ország stratégiai partnerségéről beszélt, és kiemelte a gazdasági, védelmi ipari és atomenergetikai együttműködést.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2023. szeptember 14. 19:57
Nekem semmi gondom azzal, ha a lengyelek meg akarják szállni Kelet-Ukrajnát. Csak ezt a hülye szövegelést hagyják már abba. Ukrajna, ez a sötét gyökér ország sosem lesz se EU, se NATO tagállam.
Gonella
2023. szeptember 14. 19:50
inkább foglalják el. úgyis sok lengyel vér folyt már ott.
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2023. szeptember 14. 18:34
anyját léptesse be egy gázkamrába idióta hülye polák
mandiren
2023. szeptember 14. 18:30
Szerencsére, nem rajta múlik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!