Itt a tudományos „fegyver” az állatok illegális vadászata és kereskedelme ellen

2023. szeptember 19. 12:44

Egy innovációnak köszönhetően úgy tűnik, megmenekülhetnek egyes kihalás szélére sodródott fajok.

2023. szeptember 19. 12:44

A BBC nemrég arról írt, hogy néhány kutatóknak sikerült alternatív elefántcsontot előállítaniuk mesterséges körülmények között. A hír jelentősége tudományos jelentőségén túl abban is áll, hogy a lépés segíthet megannyi nagyvad életének megmentésében, hiszen a nemzetközi tilalmak ellenére évente több ezer afrikai elefántot ölnek meg illegálisan agyarukért.

Az elefántcsont, vagy ahogyan néha nevezik, a „fehér arany” a történelem egyik legértékesebb és legkeresettebb árucikke volt. Igazi luxustermék, amelyből ékszereket, fegyvereket, hangszereket és külöböző figurákat készítettek. Olyan tulajdonságkatalógussal rendelkezik, amellyel kevés más anyag „büszkélkedhet”: szép, tartós, homogén megjelenésű, könnyen faragható, miközben fényét is megőrzi.

Az 1970-es évek végén több mint 1,3 millió elefánt élt Afrikában. Ma már körülbelül 450 ezer példány járja a szavannákat. A szigorú büntetések ellenére évente legalább 20 ezer afrikai elefántot ölnek meg az agyaráért. 1989-ben a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (Cites) betiltotta az elefántcsont nemzetközi kereskedelmét, de az elefántpopulációk továbbra is szenvednek az orvvadászok tevékenysége miatt. Az ázsiai és afrikai fekete piacokon ugyanis a kereslet újból és újból megélénkül.

Tudósok egy csoportja, élükön Thaddäa Rath-tal, annak érdekében, hogy a még napjainkban is nagyfokú keresletet az állatok bántalmazása nélkül elégítse ki, egy alternatív anyagot hozott létre a Bécsi Egyetemen, amely a, „Digory” nevet kapta.

A speciális anyag 3D-nyomtatással készül, és némi csiszolással olyan faragvány készíthető belőle, amely megtévesztően hasonlít az elefeántcsontra.

Mint a cikkből kiderült, Rath és csapata az elefántcsont optikai és esztétikai tulajdonságait kívánta utánozni, miközben hasonló szilárdságot és sűrűséget kívánt elérni. Ezenkívül a fához hasonló, Schreger-vonalaknak nevezett vizuális struktúrát is igyekeztek alapul venni. 

Környezetkímélő és gyors techológia

A Digory szintetikus gyanta és kalcium-foszfát részecskék felhasználásával készül, amelyet rétegről rétegre nyomtatnak ki a 3D nyomtatóval, majd a kívánt formát adják neki. Az anyagot ezután színre illesztik – szem előtt tartva, hogy az elefántcsont áttetsző –, megfestik, majd polírozzák, hogy a természetes elefántcsont hihető utánzatát hozzák létre.

Rath ugyanakkor a BBC-nek nyilatkozva arra is kitért, hogy a Digory kereskedelmi forgalomba hozatala rengeteg kihívással jár, pedig az ékszer-és fegyverkészítők részéről az érdeklődés folyamatos, miközben a termék alacsony szén-dioxid-kibocsátású, gyors és egyszerű a gyártási folyamata, és nem utolsó sorban meggyőző eredményt kínál.

Annak ellenére, hogy a mesterségesen előállított Digory szinte mindenben utánozza az elefántcsont tulajdonságait, a kémiai szerkezete semmiben sem egyezik meg vele. Ellentétben azzal a szintetikus elefántcsonttal, amelyet egy németországi tudóscsoport hozott létre 2019-ben. A szintetikus elefántcsont létrehozásának ötlete abból fakadt, hogy a zongorabillentyűk elefántcsont furnérját szerették volna helyettesíteni – idézte fel a BBC.

Egyre hosszabb a kihalás szélén lévő és veszélyeztetett fajok listája

Azonban nemcsak az elefántok kerültek a kihalás szélére a túlzásba vitt illegális vadászat miatt. Nemrég a Guardian arra hívta fel a figyelmet, hogy a vízilovak populációja is vészesen zsugorodik a klímaváltozás, az orvvadászat és az ezzel szorosan összefüggő kereskedelem miatt. 

A vízilovak populációja is vészesen zsugorodik. Fotó: Pixabay/designerpoint

De egy korábbi, Magyar Nemzetben megjelent írás szerint pár éve aggasztóan sok tobzoska is orvvadászok áldozatául esett Namíbiában. Pohamba Shifeta namíbiai környezetvédelmi, erdőügyi és idegenforgalmi miniszter szerint 2020-ban rekordszámú, 308 állat lett a vadászok zsákmánya, ideértve az élve elejtett egyedeket is. Eközben az afrikai országban az elefántok és orrszarvúak egy kormányrendeletnek köszönhetően már nagyobb biztonságot élveznek – derült ki egy közleményből.

A Magyar Mezőgazdaság Magazin a BBC cikkére hivatkozva még a koronavírus-járvány időszakában arról írt, hogy a pandémia következtében

Ázsiában és Afrikában is megugrott az orvvadászat, ennek pedig sok esetben a veszélyeztetett állatok lettek a vesztesei.

A különböző állatvédő szervezetek akkor arra szólították fel a G20 országait, hogy a gazdaságélénkítő terveikbe a természet védelmét is emeljék be.

Ezt is ajánljuk a témában

Idézték Colin Poole-t, a Wildlife Conservation Society (WCS) vadvédelmi szervezet kambodzsai igazgatóját is, aki 2020-ban úgy vélekedett, hogy a természetvédő szervezeteknek minden meg kell tenniük a helyiek támogatásáért. „Ők jelentik ezen erdők, madarak, vizes területek számára az utolsó védelmi vonalat, és ők azok, akiknek azonnali támogatásra van szükségük, hogy legyenek alternatíváik és ne a természet erőforrásait kelljen kizsákmányolniuk a túléléshez” – emelte ki felszólalásában.

Nyitó- és belső kép illusztráció. Fotó: Pixabay/designerpoint, Pixabay/gapyearescape

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Raven
2023. szeptember 19. 15:21
Nemcsak az illegális vadászok, hanem a hivatásos vadászok is fenyegetik a vadon élő állatok létét. Én az utóbbiaknak is csak íjjal és lándzsával engedélyezném a vadászatot.
Galerida
2023. szeptember 19. 14:24
A felfújható guminők nagyüzemi gyártása sem vette el a prostituáltak kenyerét...azt hiszem így illik leírni.... Cseh Katkáék már felvettek 4 milliárd forintot, hogy használt tejes dobozokból majdnem eredeti elefánt agyart nyomtassanak!
Wolfram004
2023. szeptember 19. 14:06
Sosem értettem, miért égetik tonnaszámra a lefoglalt, illegális elefántagyart. Aztán rájöttem: hogy magasan tartsák a feketepiaci árát. Ha piacra dobták volna, azzal levernék az árakat, csökkentenék a keresletet és a bevételből finanszírozhatnák a orrvadászat elleni küzdelmet. Hármas haszon. Azok az elefántok már úgyis elpusztultak. Legalább ne hiába. De amíg a döntési pozícióban lévők érdeke (haszna) más, addig marad a látványos megsemmisítés.
A ráció prófétája
2023. szeptember 19. 12:59
Azt hittem, hogy valami új festéket találtak fel, amivel bármely műemlék bemázolható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!