Van, aki orosz szabotázsra gondol – óriási vasúti káosz alakult ki Lengyelországban

2023. augusztus 29. 18:21

Több tucat vonat közlekedése állt le egy csapásra.

2023. augusztus 29. 18:21

Négy lengyelországi vajdaságban huszonöt személyvonat állt le kedden, mert a vészfékeket kézi adóvevővel, ok nélkül működésbe hozták – közölték az illetékes hatóságok. A leállások nem veszélyeztették az utasokat, az érintett szerelvények átlagosan hét percet késtek – közölte a PAP hírügynökséggel Karol Jakubowski, a lengyel állami vasutak infrastruktúráját felügyelő PKP PLK vállalat szóvivője. 

Az incidenseket a közép-lengyelországi Lódzi és Mazóviai vajdaságból, a délnyugat-lengyelországi Opolei vajdaságból, valamint az észak-lengyelországi Pomerániai vajdaságból jelentették kedden. Több hasonló eset az utóbbi napokban más lengyel vajdaságokban is történt.

Ezt is ajánljuk a témában

Stanislaw Zaryn biztonsági ügyekért felelős kormánymegbízott kedden a Radio Wnet lengyel rádiócsatornának elmondta: egyelőre nem rendelkezik olyan információkkal, amelyek alapján egyértelműen megállapítható, mi volt a vonatleállításokat okozók indítéka. Megemlítette mindazonáltal, hogy

„Oroszország érdekelt a lengyel állam destabilizálásában.”

 „Ez azonban túl kevés ahhoz, hogy a vasúti incidensek sorozatát közvetlenül az orosz tevékenységgel hozzuk összefüggésbe” – tette hozzá. A nyomozás folytatódik, az első gyanúsítottak őrizetbe vétele után ügyészségi eljárás is indult – közölte Zaryn.

Rendőrségi közlemény szerint vasárnap az északkelet-lengyelországi Bialystokban őrizetbe vettek két férfit, akik a gyanú szerint a náluk talált, rövid hullámhosszon működő kézi adóvevő segítségével beindították a vészfékrendszert egyes vonatokban. Későbbi hatósági közlés szerint a gyanúsítottak egyike egy helyi rendőr volt.

(MTI)

***

Nyitókép: Getty Images / Jacek Kadaj 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2023. augusztus 30. 05:32
Chekke-Faint 2023. augusztus 29. 18:27 Azért ez mégsem Matuska Szilveszter módszer. De ravasz, persze elgondolkodtató ki fér hozzá.." cui prodest ?
mimoza-2
2023. augusztus 29. 21:29
Hülyeség! Elég ránézni a térképre. Lengyelország csak Kaliningráddal határos. Kaliningradba viszont csak légi vagy tengeri úton lehet kerülni. Mert tetves törpe tribaltok majdnem teljesen blokád alá helyezték Kaliningradi régiót.
ToIeranciaterror
2023. augusztus 29. 21:14
Az amcsik szórakoznak..., hergelik a lengyeleket az oroszok ellen.
A ráció prófétája
2023. augusztus 29. 20:50
Putyin volt. Csőgörénnyel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!