Nyári forróság: dél helyett immár Észak-Európába kezdenek menni a turisták

2023. augusztus 11. 12:05

„Inkább sétálgatok esőben, mint egy sütőben.” A rekordforró nyarak állandósulásával a turisták Dél-Európa helyett elindulhatnak az elviselhetőbb klímájú Észak felé.

2023. augusztus 11. 12:05
NORVEGE - ALESUND - DAY LIFE
Maráczi Tamás

A Földközi-tenger part menti üdülővárosai verhetetlen nyaralási célpontok, a turisztikai cégek fő szervezett útjai, foglalásai továbbra is itt összpontosulnak, de az európai turisztikai trendek idén érezhetően megváltoztak.

A Mastercard adatai szerint a tavalyi nyárhoz képest látványosan megemelkedtek a dán, a finn, a holland, a norvég és a svéd turisztikai látványosságok iránti kereslet. A londoni Black Tomato luxus-kategóriás utazási iroda számai szerint 

37 százalékkal nőttek meg a skandináv foglalások.

Ennek a Reuters elemzése szerint több oka lehet: az említett országokba irányuló légi járatok jegyárai olcsók, a skandináv valuták jelenlegi árfolyamai gyengék, és a globális felmelegedés nyilvánvaló jele, a dél-európai strandokon tapasztalható brutálisan meleg idő miatt (a 2022 nyár volt az eddig mért legforróbb nyár Európában, de idén is voltak csúcsdöntések) az enyhe északi klíma is vonzó tényezővé lépett elő.  

Az egyik legnépszerűbb utazásszervező cég, a német TUI ugyanezt a tendenciát látja: egyre több európai ügyfelük választja nyári üdülési helyszínnek a skandináv államokat, Hollandiát, Lengyelországot vagy Belgiumot. A hagyományos dél-európai célpontok, a görög és a spanyol nyaralóhelyek iránti érdeklődés pedig ezzel összefüggésben emelkedni látszik az év azon időszakaiban, amikor még, illetve már fürödni lehet a tengerben, de még nincs hőség, vagyis ősszel és tavasszal.

Az időjárásváltozás következtében a nyári szezon ekképp kitágult: kora tavasszal kezdődik, és ősszel záródik, 

ami óriási lehetőségeket nyit a turisztikai vállalkozások számára. A dél-európai nyári üdülések szervezése számukra is egyre több kockázatot rejt, hiszen az egyre többször jelentkező erdőtüzek miatt jelentős tartalékot kell képezniük a meghiúsult utak, üdülések miatt fellépő kompenzációkra. 

A skandináv nyaralóhelyek szintén érzik a keresletnövekedést, és nem bánják. A német turisták érdeklődése különösen Norvégia felé fordult: 35 százalékos a foglalásnövekedés idén nyáron. A hétvégi házakat kereső gazdagabb európaiak érdeklődése az ingatlanstatisztikák szerint 

a svéd és skót házak mellett észtországi és lettországi tengerparti ingatlanok felé fordult. 

Az eddigi legnépszerűbb vakációs célpont, Spanyolország belső adatai is ezt a trendet mutatják: a jobb éghajlatú észak-spanyolországi régiókban keresik többen a házbérlés, a nyaralóvásárlás lehetőségét az emberek.

Az észak-norvég Vesteraalen pihenőhelyen a turisztikai adminisztráció a nyár folyamán meglepetten érzékelte, hogy hullámokban foglalják be a szállásokat a hőség elől menekülő közép- és dél-európai turisták. Az igények növekedésével a norvég földön tevékenykedő légitársaságok egyre több közvetlen járatot indítanak a kontinensről eddig csak oslói átszállással megközelíthető északi norvég régiókba.

A turisztikai adatokból világosan látszik, hogy 

egyre több európai keresi az aktív pihenést, a nyári kánikulában viszont nem találják a nyaralást kellően pihentetőnek.

 „Inkább sétálgatok esőben, mint egy sütőben” – fogalmazott egy német turista a Reuters kérdésére. A nyár közepén a spanyol, az olasz és a görög nyaralások iránti kereslet csökkenni látszik az idén (az Európai Utazási Bizottság (ETC) adatai szerint tavalyhoz képest 10 százalékkal), és a szektor szakértói szerint ez az új trend állandósulni, akár erősödni is fog a következő években, ahogy a klímaváltozás, a globális felmelegedés a jelek szerint csak fokozódhat.

 

Nyitókép: Az egyik legnépszerűbb norvég turisztikai célpont: Alesund  (forrás: Eric Beracassat / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2023. augusztus 11. 14:37
Nyári forróság? Lassan be lehet kapcsolni a fűtést, pedig még csak augusztus eleje van. Ja, meg tudjuk, aszály is van... Csak nem fér a víz a folyókba.
Æðelflæd
2023. augusztus 11. 14:09
Jelen, épp hazafele tartunk Skandináviából. Az esőben sétálást is meg tudom erősíteni. :-)
monuskaroly
2023. augusztus 11. 13:21
Kb. 15 éve, ha dél felé megyünk nyaralni az Szeptember második felében történik. Elviselhető hőmérséklet, 50% költség, nincs tömeg, meleg a tenger stb. Görög szigetek, Korzika, Sardinia, Madeira stb. olyankor a legjobbak.
need-info
2023. augusztus 11. 13:15
A migránsok is nagyon szeretik Svédisztánt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!