New York Times: annyira rosszul teljesít az ukrán hadsereg, hogy inkább elhagyják az amerikaiak harci taktikáját

2023. augusztus 03. 09:45

Ehelyett inkább visszatérnek az általuk leginkább ismert harci módszerekhez.

2023. augusztus 03. 09:45
null

A régóta várt ukrán ellentámadás az elmúlt néhány hétben finoman szólva sem hozta meg a várt eredményt – erről írt hosszadalmas cikket a New York Times. Hiába vannak ugyanis az ukránok felszerelkezve modern amerikai fegyverekkel, a katonákat mérhetetlenül lassítja az oroszok által aláaknázott csatamező, emellett a tüzérség és az orosz légierő is nagy nyomás alatt tartja az ukrán csapatokat. 

A lap amerikai tisztviselőkre és független elemzőkre hivatkozva arról ír: az ukrán parancsnokok a siralmas eredményeket látva inkább taktikát váltottak, és tüzérségi támogatással akarták megritkítani az oroszokat. S noha az ukránok vissza is foglaltak egy-két falut, de átütő sikert még nem sikerült aratniuk. Ez pedig kérdéseket vet fel például annak kapcsán, hogy vajon tényleg minőségi kiképzést kaptak-e az ukrán katonák, és tényleg NATO-szintű hadsereggé váltak-e pusztán a több milliárd dolláros értékű fegyverszállítmányoktól.

Ezért döntött úgy az ukrán hadvezetés, hogy inkább ismét taktikát váltanak. A New York Times szerint ugyanis míg a nyugati harci módszerek a támadásra építenek, addig az ukrán haderő éveken keresztül inkább a védekező taktikát részesítette előnyben. A lap szerint ennek köszönhető például az is, hogy a háború kitörését követően az oroszok nem tudtak bevonulni Kijevbe, és gyorsan lezárni a konfliktust. Ehhez a módszerhez térnének vissza az ukránok, ám az amerikaiak attól tartanak, hogy ebben az esetben Kijev sokkal gyorsabb ütemben ürítené ki lőszerkészleteit. A lapnak nyilatkozó amerikaiak szerint ezért az a valószínű, hogy amint az ukránok áttörnek az orosz vonalakon, ismét visszatérnek majd az offenzív taktikához. 

Nyitókép: Diego Herrera Carcedo /Anadolu Agency / AFP

 

 

Összesen 202 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. augusztus 03. 22:16
"salamonhiihii-2 2023. augusztus 03. 14:05 Esélytelen kreténkeltetű hoholszoponcmaszturbáltató mandi." ...ahol czippelferi a legnagyobb kretén, amelyik a leghosszabban bizonygatja, miért kretén.
B_kanya
2023. augusztus 03. 18:23
"Kanmacska 2023. augusztus 03. 14:54 Amerikai harci taktika: A légierő szarrá, rommá bombáz mindent, aztán bevonul a gyalogság, meg a páncélosok." Orosz operatív terv: Kindzsalt minden Patriot ütegre, Iszkandert mindent reptérre. Nu, sto vi?
survivor
2023. augusztus 03. 16:45
Hol vannak az Abramsok ? Az F-16/18 asok ? A Warthogok ?
survivor
2023. augusztus 03. 16:41
Ez vicc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!