Drónfelvételen a román autópálya-építők egy napja (videó)

2023. augusztus 31. 11:58

Spoiler: nem történik semmi érdemleges.

2023. augusztus 31. 11:58
A zilahi körgyűrű építése.

Múlt hétén a helyszínen tekintette meg a majdani zilahi körgyűrűt Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter és Cristian Pistol, a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) vezérigazgatója. A miniszter egy cseppet sem volt megelégedve a látottakkal, amiből nem is csinált titkot – írta meg a Maszol.

Nem vagyok elégedett, nincs okom rá, hogy elégedett legyek,

beszéltem a polgármester úrral, az elnök úrral a megyei tanácstól, Bode miniszter úrral is. (…) Találnunk kell egy megoldást, és meg is fogjuk találni” – fogalmazott Grindeanu.

A lap tájékoztatott róla, hogy a megoldás az volna, ha valamivel rávennék a kivitelezőt, hogy ne csak színlelje a munkát. Egy augusztus 29-én készített videofelvétel bizonyítja, hogy az építőtelepen nem végeznek érdemi munkát, munkást alig látni, munkagépet is alig, nem csoda, hogy nem halad a beruházás.

Zilah 5,5 kilométeres körgyűrűjének a megépítését 185 millió lejért vállalta el egy kínai-román társulás.

A konzorcium vezetője a kínai Synohidro, mely csak névlegesen vesz részt a beruházásban, a munkálatokat alvállalkozók végzik, illetve kellene végezniük. Mint írták, a szerződést 2020 nyarán írták alá, a munkálatok azonban csak 2021 áprilisában kezdődtek el. A kivitelezőnek 6 hónap állt rendelkezésére a tervezésre, valamint 24 hónap a munkálatok elvégzésére, tehát már át kellett volna adnia a körgyűrűt. Azonban szakértői becslések szerint a beruházás még csak 50 százalékban valósult meg.

A felvételt itt tudják megtekinteni:

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Youtube

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. szeptember 18. 11:31
Nem kell kapkodni. Amúgy az építés leginkább azért annyi idő, mert a talajnak tömörödni kell. Amit persze technológiával lehet gyorsítani, de azt is minél vékonyabb rétegekben, aminek pedig iszoynatos költsége van. Ugyanakkor a román autópálya építést nehéz dícsérni bármilyen okból is. Ha elfogadjuk, hogy a legdrágább berugázás az, ami nem készül el, akkor a románok 20 fizetik azt, aminek a használt ki tudja mikor látják majd. Ehhez képest lehet, hogy nálunk 10 éve drágábban épült egy út, mint ott, de nekünk már 10 éve termeli vissza a hasznát, míg a románoknál csak viszi a lóvét.
paperfellow
2023. szeptember 18. 04:03
Kétszer egy sáv mióta autpálya?
Tehetős Totó
2023. szeptember 01. 03:20
Mindeközben brailai Duna hídnál, amit épp most fejezték be uniós finanszírozásból, "kisebb" problémák jelentkeztek: az aszfalt felgyűrödött, a csavarok kiesnek...
blondiner
2023. augusztus 31. 22:38
A bezzegromániázóknak: az amerikai hadsereg ellopott gázolaja is a GDP-jük része. :D Nem csoda, hogy "lehagynak" mindenkit :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!