Die Presse: Egy EU-tag Magyarország hasznosabb a Kreml és a kínaiak számára, mint egy EU-n kívüli Magyarország

2023. augusztus 02. 10:47

Széky János író megfejtette a német lapban, hogy miért nem fog Magyarország kilépni az EU-ból.

2023. augusztus 02. 10:47

„Ha Magyarország már nem lenne az EU tagja” címmel közölt egy értekezést Széky János író a Die Presse oldalán. Széky messziről kezdi: kifejti, Magyarország formálisan köztársaság, viszont alkotmányosan az első polgárt nem lehet leváltani a hivatalából. „Ellenkezőleg, bármit megtehet, vagy bizalmasait bármire ráveheti, ami a hatalmát biztosítja” – taglalta.

Legutóbb Széky szerint a magyar kormány tudatta a támogatóival, hogy púp a hátán az uniós tagság. Viszont nem tartja reálisnak, hogy kivezeti Orbán Viktor Magyarországot az Unióból: 

 

„Nem tartom reális forgatókönyvnek a látványos, hirtelen szakítást. Egy EU-tag Magyarország hasznosabb a Kreml és a kínaiak számára, mint egy EU-n kívüli Magyarország.

 

És olcsóbb az európai adófizetők pénzéből segíteni a saját politikai klientúrájának hiteleit visszafizetni.”

A szerző amellett érvel, hogy a jelenlegi magyar kormányt nem érdeklik az EU közös politikai, erkölcsi és kulturális érdekei, csak a Brüsszelből érkező milliárdok számítanak. Ha pedig Magyarország nem lenne többé az EU része, akkor a szerző szerint egy megvetett, elszegényedett, magányos, csúnya és kirekesztett ország lenne.

A cikk alján lévő nobilitás-felsorolásnál egyébként így fogalmazott a lap: „Széky János magyar író, publicista, műfordító, az Élet és Irodalom külpolitikai vezetője, egy – még – létező magyarországi liberális hetilapnak”.

 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2023. augusztus 05. 12:59
"Egy EU-tag Magyarország hasznosabb a Kreml és a kínaiak számára, mint egy EU-n kívüli Magyarország" Ez valóban így van, de ennek belátásához nem kell semmilyen diploma, csak józan ész. Ugyanis az Eu az egy 400 milliós piac, és nagyon nem mindegy az Eu-n kívüli befektetőknek, hogy a magyarországi bázisuk az az eu-n belül, vagy azon kívül van-e. Szóval aki nem szarja össze az udvart, az már ezt is tudhatja. A cikk összes többi része az nettó hazugság. Az Uniótól egy petákot sem kapunk. Ami pénz mégis utat talál Magyarországra, na az mind az ellenzékhez vándorol. És az az összeg politikailag úgy hasznosul ,mint a gender sperma a végbélben, tehát liberálisan. "...viszont alkotmányosan az első polgárt nem lehet leváltani a hivatalából." Dehogy nem. Választást kell nyerni. Pofon egyszerű, csak a balfasz ellenzék erre képtelen. "Ellenkezőleg, bármit megtehet, vagy bizalmasait bármire ráveheti, ami a hatalmát biztosítja..." Ez is hazugság. Orbánt ugyanis Gyurcsán tartja hatalmon.
anna bolena
2023. augusztus 04. 22:43
Ó, a szektás Széki, legyint, lapoz.
Kiscsiga
2023. augusztus 04. 16:50
Nem vagyok egy agresszív ember te ezt a faszt vissza pofoznám a kurva anyjába
Cserna János
2023. augusztus 03. 21:13
Tegye fel az az ország a kezét, amely nem politikai, és gazdasági érdekei miatt tagja az EU-nak, hanem erkölcsi és kultúrális megfontolások okán!!! S tessék mondani, a nem magországokat - köztük bennünket - vajon a kultúránk és az erkölcseink miatt vettek fel? Nem lehet, hogy politikai és gazdasági érdekből? A német olvasó vajon ennyire rövidlátó? Széky egyszerűen csak ellendrukker, ellensége a kormánynak, ez nem új. Meg az sem, hogy hazaáruló módon viszi külföldre a bajait. Így harcolnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!