BRICS

2023. augusztus 28. 11:36

A modern Nyugat valami olyat vitt végbe, ami az emberiség eddigi történelmében teljesen értelmezhetetlen volt.

2023. augusztus 28. 11:36
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A görög nyelvben akronímának mondják, amikor egy rövidítésnek önálló értelme is van. A BRICS Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél Afrika által létrehozott szerveződés, ami összeolvasva közel van ahhoz az angol szóhoz (»bricks«), ami azt jelenti, hogy téglák, vagy kicsit elegánsabban szólva építőkövek. Mert ennek a szervezetnek a létrehozásával az öt alapító ország valóban egy építkezés alapköveivé vált, egy olyan építkezéséé, ami az egész világot átformálhatja az előttünk álló évszázad során.

Mivel a BRICS most lezajlott csúcstalálkozója fordulópontot jelent ebben a folyamatban, így nem érdektelen kicsit eltöprengenünk a történések mélyebb rétegeiről is. Ma már közhely, de attól még igaz, hogy az elmúlt fél évezred során a modern Nyugat valami olyat vitt végbe, ami az emberiség eddigi történelmében teljesen értelmezhetetlen volt. Az egész világot egyetlen univerzális civilizációba kényszerítette, a nyílt és a rejtett léterőszak szinte minden formáját felhasználva e törekvése során. Ez már önmagában is végzetes tettnek bizonyult, hisz valójában nincs olyan, hogy »emberiség”, és univerzális emberi civilizáció, hanem csak egymástól tektonikai mélységekben elkülönülő nagykultúrák vannak, mert egy adott nagykultúra az emberi létezés legvégső szellemi horizontja. Ettől még persze minden nagykultúra szabadon dönthet arról. hogy fenntart-e bármilyen kapcsolatot a rajta kívül létező nagykultúrákkal, de azt is tudomásul kell venni, ha egyes nagykultúrák úgy vélik, hogy a maguk részéről inkább a saját »univerzumukban« szeretnék átélni a létezést. Mondhatni »ab start« sejthető volt, hogy ebből a brutális kényszerekre épülő »összenyitásból«, ami egyúttal a világ erőszakos »nyugatosítása« volt, az egész emberi lét számára drámai következmények adódnak majd, amivel most már napi rutin szintjén szembesülünk is életünk során.

Ezt az eleve kudarcra épülő történelmi zsákutcát azonban az tette/teszi igazán végzetessé, hogy a nyugatias modernitás egy élősködő létszerveződési mód, amely ezt az »összenyitást« főként arra használta fel, hogy segítségével, az állandó expanzió és így a világ többi részének kegyetlen kifosztása őt magát, mint a legsikeresebb létmódot tűntesse fel hamis önbemutatása során. A »világ többi része«, amit Roger Scruton szellemes szójátéka alapján (The West and the Rest) »Rest« néven említünk, szóval ez a »reszli«, a »nem-Nyugat«, amely ma a világ népességének több, mint nyolcvan százalékát teszi ki, mindig is kényszerként, megaláztatásként és kifosztásként élte át ezt a folyamatot, saját anyagi, fizikai, lelki, erkölcsi, szellemi önazonossága erőszakos lerombolásaként, de az eleve bukásra ítélt lázadási kísérleten kívül többre nem futotta erejéből. Sőt, mivel a, Bibó István szóhasználatával élve a »túlfeszült lényeglátók« mind elbuktak, így mondhatni automatikusan a »hamis realisták« kezébe került az irányítás, akik a nyugatias modernitás birodalmi elitjeivel kollaborálva folyamatosan segítették is ezt a saját népüket »kényszer-nyugatosító« folyamatot.”

Nyitókép: Képernyőfotó

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fed74
2023. augusztus 29. 12:58
Arról beszélj te fideszes vén geci, hogy a Putyin barátodék le fasisztázták az 56-os hősöket! Te rühes Bogár kutya! Te hazaáruló vén fideszes köcsög!
rasdi1
2023. augusztus 28. 15:35
Folyt.: (... Ugyanakkor ezeknek a "fejlettebb területeknek" a lakossága mintegy "genetikailag érzékeli" a Föld túlnépesedéséből adódó problémákat, csökkenti a maga reprodukációját, elősegítve evvel a viszonylagos "vákum" kialakulását, ami viszont tovább ösztönzi a migrációt. És jön a "természetes kiválasztódás" a maga összes következményével. Ha ehhez hozzávesszük, hogy tudati oldalról hozzáadott "humanitárius" szempontok egyre hangosabb zaja csökkenti az "önvédelmi ösztön" érvényesülését, az eddigi saját "élettér" védelmét, egyértelmű, hogy rohanunk a saját végromlásunk felé. Nos, Bogár Laci bácsi! Most már csak az a nagy kérdés, hogy az az arányait tekintve mindenféleképpen szűk csoport, amelyik azt a "nemlétező háttérhatalmat" jelenti, hogyan gondolja a maga számára biztosítani a maga túlélését?
rasdi1
2023. augusztus 28. 15:23
Lehetne ezt sokkal egyszerűbben is. Az ember is élőlény, és a biológiai létére érvényesek az evvel kapcsolatos alapvető törvényszerűségek. Azaz a természetes kiválasztódás, a minden élőlény életét befolyásoló alapvető ösztönök a lét- és fajfenntartás alapvető ösztönei. A különböző "humanitárius" megfontolások csak ritka kivételként "überelik" ezeket. Az emberi történelem, beleértve a Bogár úr által említett időszakot is ezeknek a megvalósulásai. A harc az önfenntartásért, beleértve az erőforrásokat, mint az önfenntartás részei, és a kultúrák mint "küzdőfelek" harcai a "fajfenntartás" részei. Egyrészt megy a harc az "élettérért", bármennyire is "lejáratott" kifejezésről van szó. (Tulajdonképp a migráció is ennek egy megnyilvánulási formája. Ahogy a "túlnépesedett" területek "lakosságfeleslege" a viszonylagos "alulnépesedett" területek felé áramlik, követelve magának az "életteret". .... folyt. köv.
Kovács Ubul
2023. augusztus 28. 14:34
Dögbogár László, a velünk élő kommunizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!