Spanyolhon: jobboldali fordulat küszöbén?

2023. július 20. 07:05

Dübörög a nyár közepi kampányfinis a vakációzó Spanyolországban. A választás tétje, hogy hatalomra kerül-e a Néppárt és a Vox, és kedvezőbb lesz-e a viszony a magyar kormánypártokkal.

2023. július 20. 07:05
-
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

 

A spanyol választópolgárok a május 28-ai önkormányzati választás után tudták meg, hogy az országos parlamenti voksolás nem decemberben, hanem a nyár közepén lesz. Azaz a pártoknak nem hét hónapjuk van kampányolni, csak másfél. Pedro Sánchez, a jogszabályokat olykor kreatívan értelmező kormányfő szocialista pártja és koalíciós társai nagyot buktak május 29-én, és most azt remélik, hogy a többi pártot meglepetésszerűen érte az eltervezett kampánymenetrend borulása, így a baloldal a nyár közepén kisebb pofonnal megúszhatja a törvényhozási választást, mint decemberben.

A kampányt főleg identitásügyek uralták”

Az önkormányzati választáson szép eredményt ért el a Néppárt (PP) és a Vox, kudarcosan szerepelt a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), a szélsőjobb pedig lényegében megszűnt tényező lenni. A szocialisták olyan autonóm közösségekben is vereséget szenvedtek, amelyeket eddig irányítottak, ilyen például Valencia, Kantábria vagy Aragónia. Várhatóan PP–Vox-együttműködés fogja irányítani az 1982 óta szocialista irányítás alatt álló Extremadurát. A városok közül a konzervatívok két ciklus után újból nyerni tudtak például Valenciában, amely több mint húsz évig a párt fontos bázisa volt. Emellett győzedelmeskedtek az andalúziai Sevillában, amelyet 1999 óta a PSOE vezetett.

A két fő kérdés, amit mindennek kapcsán érdemes körbejárnunk: miről szólt a kampány, illetve milyen szereplés várható a Néppárttól és a Voxtól?

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. szeptember 13. 23:14
Na ugye.:
Temeráf
2023. július 23. 10:13
Majd akkor Spanyolországban is veszélybe kerül a jogállamiság,még a nyáron!
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 22. 21:21
A dogtorminiszterelnögúr nagyon szurkol, hogy az egész világ elnácul, de a lő pincsi nénire is hiába pazarolta a magyar adófizetők pénzét, és a dinnyés olasz macája se váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az északiakról már ne is beszéljünk! Szóval, hajrá! Lehet reménykedni! 😂😂😂
Halder_1899
2023. július 22. 21:19
Nyugtával a napot !! Nem vagyok én biztos ebben a jobbos áttörésben sajnos, mert déliek. Nagyon kéne, jó lenne, meglátjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!