Spanyol választások: a Néppárt jelentős többséget nyert a felsőházban

2023. július 24. 07:47

A szocialisták közben meggyengültek, a VOX és többi baloldali párt meg be sem került.

2023. július 24. 07:47

A spanyol konzervatív Néppárt (PP) jelentős többséget nyert a parlament felsőházában (szenátus) a vasárnap megrendezett általános választásokon. A szavazatok 98 százalékot meghaladó feldolgozottságánál az eddigi legnagyobb ellenzéki párt 

120 képviselői helyet szerzett meg a közvetlenül választott 208 szenátusi helyből, 37-tel többet korábbi mandátumainál.

A most befejeződött ciklusban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 72 szenátort ültethet a felsőházi parlamenti patkóba, 21-gyel kevesebbet, mint eddig. Elvesztette két mandátumát, és nem került be a szenátusba a jobboldali VOX párt. A nagy országos pártok közül nem nyert helyet a felsőházban a Sumár nevű, újonnan alakult, több baloldali pártot tömörítő formáció sem.

A 266 tagú felsőházba a korábbi tizeneggyel szemben ezúttal kilenc párt jutott  képviselethez. 

A többi ötvennyolc szenátort az autonóm tartományok parlamentjei delegálják.

A választásokat követően várhatóan augusztus 17-én tartja alakuló ülését az új parlament alsó- és felsőháza is. A spanyol demokrácia 47 éves történetében 16. alkalommal rendeztek parlamenti választásokat. A voksolásban a jogosultak 70 százaléka, több mint 24 millió ember vett részt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Chema Moya

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2023. július 24. 09:19
Ez egyenlő a nudlival, változást illetően.
falcatus-2
2023. július 24. 08:25
"Spanyol választások: a Néppárt jelentős többséget nyert a felsőházban..." Spanyolországban nincs jelentősége a kormányalakítási procedúrában
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!