Csehország 77 Leopard harckocsit vásárol Németországtól

2023. július 21. 19:58

Ennek köszönhetően Csehország megszabadulhat az orosz felszerelésektől való függésétől.

2023. július 21. 19:58

Csehország legkevesebb 77 darab Leopard harckocsit szeretne vásárolni Németországtól, a legújabb 2A8 verzióból – közölte Jana Cernochová cseh védelmi miniszter pénteken Prágában sajtóértekezleten, miután német partnerével, Boris Pistorius védelmi miniszterrel tárgyalt.

Jana Cernochová megerősítette, hogy közös cseh-német kormányzati beszerzésről van szó, amelyhez esetleg még más ország is csatlakozhat. Prága azzal számol, hogy ily módon jobb árat, gyorsabb szállítást és jobb szervizt kaphat a német gyártóktól. A cseh-német keretmegállapodást már aláírták, a részleteket is tartalmazó szerződést a felek az év végén tervezik aláírni.

A cseh megrendelés értéke több tízmilliárd korona lesz

– jegyezte meg a miniszter. „Rendkívül fontosnak tartom, hogy a közös projekt megvalósításába a lehető legnagyobb mértékben a cseh ipari cégek is bekapcsolódjanak. Jó esélyt látok arra, hogy részt vegyünk a harckocsik gyártásában és karbantartásában is” – jelentette ki Jana Cernochová.  

A prágai sajtó szerint a Leopard tankok beszerzése valódi váltást jelent majd a cseh hadsereg számára,

ennek köszönhetően Csehország megszabadulhat az orosz felszerelésektől való függésétől.

Csehország az Ukrajnának nyújtott segítségért cserébe már korábban 14 Leopard 2A4 típusú harckocsit kapott Németországtól. Ezekből eddig három érkezett meg Csehországba. A teljes szállítmányt várhatóan 2024 közepéig veheti át a cseh hadsereg.

(MTI)

Nyitókép: Philipp Schulze / DPA / AFP

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. július 26. 08:01
Tehát ha lenne egy orosz eredetű sörnyitójuk, azt is le kellene cserélni, mert ami orosz az függőséget okoz. Gondolom a vodkának is ez lesz a sorsa. Amúgy az új Leopardokhoz be lehet állni a sorba. Majd ha Ukrajna megkapta mindet és a németek a maradékot és minden más várólistán lévő ügyfél ki lett szolgálva, akkor majd. Addig örüljenek annak a háromnak, hisz opportunizmus helyett ők már a közös európai értékek mentén politizálnak.
buckafej-2
2023. július 22. 08:18
Minek a cseheknek ennyi pénzért új páncélosokat venni. Nem mindegy, hogy miben adják meg magukat puskalövés nélkül?
stormy
2023. július 22. 06:54
"nnek köszönhetően Csehország megszabadulhat az orosz felszerelésektől való függésétől. Csehország az Ukrajnának nyújtott segítségért cserébe már korábban 14 Leopard 2A4 típusú harckocsit kapott Németországtól" mi meg fizettünk ezért a hulldékért...
drogqueen
2023. július 21. 21:14
Akkor mégsem szerepelt le Ukrajnában? Mondjuk egyetlen roncsot se mutattak be Moszkvában, ez mindent elmond...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!