Lavrov: A Wagner és Oroszország folytatja afrikai tevékenységét

2023. június 27. 09:44

Az orosz külügyminiszter megerősítette, hogy a Wagner-csoport tengeren túli akciói a sikertelen puccs ellenére folytatódnak.

2023. június 27. 09:44
null

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Jevgenyij Prigozsin sikertelen hétvégi lázadása ellenére a Wagner-csoport folytatja katonai műveleteit Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban – írja a Politico.

Az Oroszországhoz köthető zsoldos hadsereg az elmúlt években kiterjesztette hatókörét Latin-Amerikára, a Közel-Keletre és Afrikára is. A szervezetet a nyugati kormányok Oroszország fegyveres külpolitikai apparátusának tekintik, és

a lázadást követően kérdések merültek fel, hogy mi lesz Wagnerrel a tengeren túli műveleteinek sorsa.

A csoport Afrikában a Közép-afrikai Köztársaságban, Maliban és Burkina Fasóban a természeti erőforrásokhoz való hozzáférésért cserébe ajánlja fel szolgálatait és segítségét a nyugatellenes kormányok támogatására.

„A helyiek kérésére több száz katona dolgozik a Közép-afrikai Köztársaságban kiképzőként. Ez a munka természetesen folytatódik. Mind a Közép-afrikai Köztársaság, mind Mali azzal a kéréssel fordult a Wagner-csoporthoz, hogy biztosítsák a vezetés biztonságát" – mondta Lavrov az RT-nek adott interjújában.

Lavrov szerint a közelmúltbeli események az országban nem fogják befolyásolni Oroszország kapcsolatát a „partnerekkel és barátokkal”.

Nyitókép: Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NZoltán
2023. június 27. 12:03
Erre szokták azt mondani, hogy HOPPÁ! És még a Beloruszban épülő zsoldos táborról szó sem esett!
Odone Ricci
2023. június 27. 11:16
Tudjuk, a nagyhatalmak keverik továbbra is Afrikában, Sziriában és most Európában is a lekvárt. Miközben Kina szép csöndben ráteszi kezét az afrikai ásványikincsekre. Cserében fejleszti országukat infrastruktúrával . Jó lenne tudni, hogy az ottaniak meg vannak-e elégedve a kapott segítséggel és a kinai munkások miután betanították a helyieket, letelepedtek-e ott avagy hazamentek ? Ez azt hiszem, sok olvasót érdekelne, várjuk a fotókkal illusztrált riportokat.
budapesti
2023. június 27. 11:12
Bemutatom az iszlamizmust támogató ballibet, Káncz Csabát. Bár tény, hogy az elmúlt évtizedben az esetek zömében (Szudán kivételével) a Wagner csapatai iszlamisták ellen harcoltak, azért ő ezt csak "zsarnokok támogatásaként" tudja interpretálni, Hja, ha nem ballibeket (amerikaiakat, franciákat) kiszolgáló kormányról van szó, akkor "zsarnokok", azt meg simán elhallgatjuk az olvasók elől, hogy az ellenoldalon az iszlamisták állnak... https://privatbankar.hu/cikkek/makro/prigozsin-afrikaban--hogyan-tovabb.html Egyébként maguk a franciák azok, akik kivonultak Maliból és a Közép-Afrikai Köztársaságból, ahogyan az amerikaiak Afganisztánból.
-Zsolt-
2023. június 27. 10:32
Szép. Az orosz külügyminiszter irányítja egy illegális zsoldos hadsereg más országok belügyeibe beavatkozó gyilkos akcióit. Ki gondolta volna? 🤣 🤣 🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!