Eva Kaili mehet az Európai Parlamentbe szavazni, állítják az ügyvédei

2023. június 11. 17:09

A Politico úgy tudja, a görög EP-képviselő a héten csak azért vesz részt a strasbourgi plenáris ülésen, hogy „eleget tegyen kötelezettségeinek”.

2023. június 11. 17:09
null

Eva Kaili uniós törvényhozó a letartóztatása óta először utazik el Brüsszelből egy „munkalátogatásra”, méghozzá Strasbourgba – írja a Politico.

A lap arra is kitér, hogy Kaili jogi csapatának sikerült elérnie, hogy a brüsszeli korrupciós botrányban gyanúsított görög európai parlamenti képviselő Belgiumon kívülre utazhasson, de csak Strasbourgba, hogy részt vegyen az Európai Parlament plenáris ülésén.

„A Brüsszeli Igazságügyi Tanács úgy döntött – Michel Claise vizsgálóbíró és Raphaël Malagnini szövetségi bíró egyetértésével –, hogy Kaili csak azért utazhat Strasbourgba, hogy a munkáját végezze” – közölték vasárnap az ügyvédei. Hozzátették,

bírói engedély nélkül nem mehet máshová Franciaországban.

Mint ismert, a görög EP-képviselő az elsők között volt, akiket tavaly decemberben letartóztattak, miután a belga rendőrség kiterjedt nyomozást indított annak kiderítésére, hogy külföldi országok – köztük Katar és Marokkó – részt vettek-e uniós törvényhozók megvesztegetésében. A botrány Qatargate néven vált ismertté.

Miután a bírósági tárgyalásra váró őrizetét többször meghosszabbították, április közepén a börtönből házi őrizetbe helyezték, és nyomkövetőt is kapott. Május végén a belga ügyészség pedig már arról számolt be, hogy Kaili már nincs házi őrizetben.

A korrupció miatt letartóztatott EP-képviselő szerint korrupció miatt nem alkalmas hazánk a soros elnökségre

Ugyancsak érdekes brüsszeli anomália az is, hogy az a Marc Tarabella mondott nemrég ítéletet Magyarország soros elnökségéről, aki megjárta a börtönt, majd házi őrizetbe került, onnan pedig visszaülhetett az EP-be.

Eva Kailihez hasonlóan a belga politikus sem védekezhetett szabadlábon áprilisig. Azonban június elején már szavazhatott arról a határozatról, amely szerint többek között a korrupció miatt nem alkalmas Magyarország a soros elnökségre.

Nyitókép: MENELAOS MYRILLAS / SOOC / SOOC VIA AFP

***

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2023. június 12. 04:15
Hogy Eva Kaili „eleget tegyen kötelezettségeinek”. A kötelettségei közfeladatnak minősülnek, amelyet nem lehet ellátni bűnszervezetben elkövetett hivatali vesztegetés, befolyással üzérkedés, EU költségvetési csalás és más bűncselekmények alanyaként. Minimum (az ártatlanság vélelme mellett) addig fel kell függeszteni "kötelezettségei” alól, amíg a szerepe nem tisztázódik.
Kristály
2023. június 11. 21:46
Jövőre választási kampány téma hogy a liberális baloldal korrúpt csaló mindehol guruló dollár milliárdok, és nem lehet mondani hogy a fidesz találta ki. Europa szerte a jobboldal kampány témája.
hunok99
2023. június 11. 20:31
Budos tolvaj, barcas ribanc! Ki kepll lepni ebbor a kibaszott uniobol, mert nyomorba dontenek....nekem ilyen budos ribancok ne akarjak megmondani, hogy eljen a magyar!
NTLLK
2023. június 11. 20:14
Meg hát ottan várja őtet az újabb gurulós bőrönd...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!