Fehér bőrszíne miatt rúgta ki egyik alkalmazottját a Starbucks

2023. június 15. 06:59

A bíróság hétfőn elismerte, hogy a nőt bőrszíne miatt diszkriminálták, ami sérti a jogait.

2023. június 15. 06:59
null

25 millió dollár (9 milliárd forint) kártérítést kapott az a Starbucks-menedzser, akit azért bocsátott el a cég, mert 2018-ban két fekete férfit letartóztattak, amikor használni akarták egy philadelphiai Starbucks mosdóját. A bíróság megállapította, hogy a 13 éve ott dolgozó nőnek semmi köze nem volt a letartóztatásokhoz, a vállalat „bűnbaknak” használta Shannon Phillips regionális menedzsert a bőrszíne miatt – írja a New York Post.

2018-ban a letartóztatásról készült felvételek országos tiltakozásokat váltottak ki a fekete közösség körében, ezért érezte úgy a Starbucks, hogy cselekednie kell.

Bejelentették, hogy országos szinten 8000 kávézót átmenetileg bezártak, vizsgálatot indítottak, a dolgozókat pedig egy rasszizmus-ellenes képzés elvégzésére kötelezték.

Bár a regionális menedzsert kirúgták, az érintett étterem üzletvezetője – egy fekete férfi – végül megtarthatta állását.

Phillips ügyvédje szerint ő csak a bőrszíne miatt tarthatta meg pozícióját.

A Starbucks az eljárás során azzal érvelt, hogy Phillipset, aki 13 éve dolgozott a vállalatnál, azért bocsátották el, mert a letartóztatások után nem vett részt a rasszizmus-ellenes képzéseken és sokat hiányzott.

A hétfőn megszületett bírósági ítéletet, amely Phillipsnek adott igazat, a vállalat nem kívánta kommentálni.

Nyitókép: Fiora Garenzi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PeterWeber
2023. június 15. 18:59
Megcsinálják a buzipropagandás reklámfilmet az elfogadás (!) jegyében, és kirúgják a munkavállalót, mert fehér a bőrszíne?! Hát a qrva anyátokat!!!
Bell & Sebastian
2023. június 15. 14:21
Igazán rám férne egy antirasszista átképzés, mert ilyenen még nem voltam. Szerencsére a mi szakmánkban ritka a néger, bár láttam már itthon is migráns lótifutit, akinek a specialitása a legfelső polc elérése volt. Ugyanez Nyugaton a szerszámadogató, aki állandóan cirkulál a furgon és tetthely közt, ha eltalálja mi kell ezért, ha nem találja el, akkor meg azért, csak kicsit fürgébben. Felnőttekbe már nehéz okosságot verni, ha addig ügyesen kicselezték.
Lobodi
2023. június 15. 09:58
Like.
krampus
2023. június 15. 09:25
Budlight, Nike, Starbucks...normalis feher ember hanyagolja ezeket a cegeket manapsag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!