Hazafiból az állam ellensége: így fogták el a Pentagon-kiszivárogtatás gyanúsítottját

2023. április 14. 10:55

Gyerekkorától a hadseregben akart szolgálni, aztán kiszivárogtatással kezdett hencegni: Jack Teixeira az amerikai légierőnél szolgált eddig – most őt gyanúsítják a magas szintű amerikai államtitkokat tartalmazó Pentagon-iratok kiszivárogtatásával.

2023. április 14. 10:55
null
Rajcsányi Gellért

Videó került elő Jack Teixeira csütörtöki elfogásáról: a 21 éves fiatalember az amerikai légierő alá tartozó Légi Nemzeti Gárdában szolgál, s a gyanú szerint ő szivárogtatta ki a globális botrányt kiváltó, szigorúan titkos Pentagon-iratokat.

Mint ismert, a Pentagon-iratok szigorúan titkos információkat tartalmaztak, különösen az Egyesült Államok ukrajnai háborúban való szerepéről, s az amerikaiak háborúval kapcsolatos nézeteiről.

A dokumentumok szerint az Egyesült Államok több szempontból szkeptikus az ukrán háborúval kapcsolatban.

Például az amerikaiak szerint Kijevnek nem megfelelő a fegyverzete és a légvédelme; valamint az a feltevésük, hogy hosszú ideig elhúzódó konfliktusra kell számítani. Az is olvasható, hogy Ukrajna mellett Oroszországnak is meg vannak a maga problémái, ami egy megrekedt konfliktust idézhet elő.

Az iratokban ugyanakkor

szó esett izraeli, ukrán, dél-koreai és magyar tisztviselők elleni kémkedésről,

az ukrán hadsereg stratégiájáról, fegyverszállításokról és arról is, hogy mely nyugati ország állomásoztat katonákat a konfliktus sújtotta országban.

A mostani kiszivárogtatás a 2010-es Wikileaks-botrány óta a legnagyobb szivárogtatási botrány az Egyesült Államokban.

Régi katonacsaládból származó fegyverrajongó

A BBC információi szerint a Massachusetts államból származó, régi katonacsaládba született Teixeira 17 évesen csatlakozott a Légi Nemzeti Gárdához, azon belül is a hírszerzési szárnyhoz, s 2022 júliusában kapott előléptetést, miközben a Cape Cod-i Otis légi támaszponton szolgált.

A hírek szerint Teixeira egy meghívásos alapon működő Discord-chatcsoport vezetője volt az interneten, ami 2020-ban jött létre. A „Thug Shaker Central” nevű csoportnak 20-30 tagja volt különböző országokból, főleg fiatal férfiak. A Washington Post szerint e csoportokban mémeket, vicceket osztottak meg, de volt közös imádkozás és filmnézés is. A chatszoba egyik tagja szerint

Teixeira karizmatikus, fegyverrajongó fiatalember volt, aki imponálni akart a fiatalabb csoporttagoknak.

Csoportbeli aktivitása során aztán Teixeira előbb információkat osztott meg a hozzá került titkos iratokból, majd pedig le is fotózta őket és feltöltötte a csoportba, mivel frusztrálta őt, hogy a többieket nem igazán érdekelték az információk.

A Teixeiráról született portrécikkek szerint a fiatalember a katonai világ, a fegyverek és a háborúk rajongója volt; előfordult, hogy katonai viseletben ment az iskolába, vagy épp fegyverlexikonokat hordott magánál. Középiskolás ismerőse szerint sokaknak gyanús volt a viselkedése, miközben elég magányos figura volt, aki

gyerekkorától kezdve tudta, hogy a hadsereghez fog majd csatlakozni.

De hogy miként kerültek a végül tényleg a hadseregbe belépő, alacsony rangú altiszthez szigorúan titkos dokumentumok? A CNN titkosszolgálati szakértője, John Miller részletesen beszélt ennek hátteréről.

Felvételek a letartóztatásról

 

Miller szerint fontos tudni, hogy az amerikai hadseregben kifejezetten fontos szerepet adnak fiataloknak egyes érzékeny munkakörökben. Teixeira egy olyan hírszerzési részlegen dolgozott, ami szintén nagyon érzékeny feladatokat végez: például felderítő drónokat reptetnek az amerikai légierő támogatására Irakban, Szíriában vagy Afganisztánban. Emellett nagyon széles körű kiberhírszerzési tevékenységet folytatnak – árulja el a szakértő.

John Miller hangsúlyozza, hogy a hadsereghez és szolgálatokhoz csatlakozó emberek nagy része lelkes fiatal, akik nagyon is szeretnének mihamarabb komoly küldetésekben részt venni.

A médiával futott versenyt az FBI

A hírszerzési szakértő arról is beszél:

a hírportálok ebben az ügyben gyakorlatilag versenyben voltak az FBI-jal

az információk begyűjtése, a gyanúsított megtalálása során, s az FBI nyilván nem örült ennek a versengésnek. Az FBI talált egy tanút, aki hajlandó volt együttműködni; de eközben a Washington Post maga is talált egy másik fiatalembert tanúnak, aki a lapnak hajlandó volt beszélni, de az FBI-nak nem akart. A szakértő szerint ezek a fejlemények „sokkal rosszabbul is alakulhattak volna”, de végül biztonságban zárultak.

A CNN szakértője részletesen beszélt arról is, hogyan fogták el a szivárogtatással gyanúsított férfit. Elárulta, hogy a dolgok nem pontosan úgy történtek, ahogy az FBI szerette volna. Mint kiderült, az alig öt napja tartó nyomozás során már rátaláltak Teixeirára, elkezdték figyelni apja és anyja házát, s magát a fiatalembert is. Teixeirát akkor akarták letartóztatni, amikor munkába megy, viszont a csütörtöki napon nem ment be a munkahelyére.

Az is kiderült, hogy a szivárogtatásban érintett chatszoba üzemeltetőjét,

a Discordot felszólították a chat tartalmainak megőrzésére,

hogy az egyes felhasználók ne tudják letörölni azokat. A szolgálatok aztán alaposan végigelemezték a chatszobát, és annak adatai alapján elkezdték leszűrni, pontosan ki, hol és miként használta azt a szivárogtatására – aminek a végén megtalálták a gyanúsítottat.

A New York Times és a Washington Post szerint Teixeira tudta: csak idő kérdése, hogy rátalálnak és letartóztatják. Ismert volt, hogy a fiatalember nagy számú és komoly fegyver birtokosa, ráadásul katonai kiképzést kapott. Az viszont kérdéses volt, milyen mentális állapotban van éppen, s nem tartották ideális helyzetnek a saját otthonában való rajtaütést.

Aztán viszont

az FBI megfigyelő ügynökei azzal szembesültek, hogy a New York Times riporterei egyszerűen megjelennek a háznál,

miközben a gyanúsított neve is kikerült már a nyilvánosságba. Az FBI így úgy döntött, mégis rajtaüt és gyorsan elfogja a gyanúsítottat.

Teixeirára most katonai bírósági eljárás vár. A kémkedésre vonatkozó törvények alapján fogják mérlegre tenni tettét. Amennyiben elítélik, tíz évet is a rács mögött tölthet.

 

Nyitókép: videórészlet az elfogásról

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2023. április 14. 20:12
21 éves. Micsoda mázli! Épp bebörtönözhető már!
Bástyaelvtárs
2023. április 14. 19:08
Jó érzés olvasni, h egy ilyen militaribuzi fegyvermanias gyökeret lesittelnek.
5m007h 0p3ra70r
2023. április 14. 17:41
A Bidé Jóska folyamatosan szivárog(tat).
Armageddon
2023. április 14. 15:36
Nem szeretne ide menekülni? Itt szeretik a kémeket... Diplomata útlevelet is kapnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!