Pentagon-iratok: aligha hallgattak le magyar vezetőket az amerikaiak

2023. április 13. 17:36

A kiszivárgott dokumentumok Magyarországra vonatkozó része legalábbis nem titkosszolgálati értesülés.

2023. április 13. 17:36
null
Kohán Mátyás

A The Economist nyomán lapunk is megírta: a Pentagonból kiszivárgott titkos iratok szerint az Egyesült Államok több szövetségesét is lehallgatta, így ukrán tábornokokat, valamint izraeli, dél-koreai és magyar vezetőket is. A Pentagon-iratok Magyarországgal kapcsolatos tartalma ugyanakkor nem feltétlenül támasztja alá ezt az értesülést.

 

 

Ezek a „kiszivárgott információk”

A The Washington Post tegnapi cikkében már úgy fogalmaz: „Egy februári politikai stratégiai ülésen Orbán az Egyesült Államokat – amely szintén NATO-tag – pártja

amely az interneten kiszivárgott amerikai katonai dokumentumok között volt”.

Egy két nappal korábbi cikkben szintén a WaPo ír még részletesebben erről a dokumentumról. Szerintük a dokumentum műfaja „CIA műveleti központ titkosszolgálati jelentése”, amely „a budapesti amerikai nagykövetségre hivatkozik”, emellett megjelöli a szóban forgó „politikai stratégiai ülés” konkrét dátumát is – erre az ülésre az amerikai lap szerint február 22-én került sor.

A dátumból már teljesen egyértelművé válik, miféle „politikai stratégiai ülésről” is van itt szó – február 22-23. között tartotta a Fidesz-KDNP balatonfüredi kihelyezett frakcióülését, melyen Orbán Viktor is előadott.

Mi folyik itt, Füreden?

A kihelyezett frakcióülésen elhangzott Orbán-beszéd bizonyos részleteinek megismeréséhez ugyanakkor különösebb titkosszolgálati munkára nem volt szükség – a Magyar Nemzethez még február 22-én este kiszivárogtak a szöveg egyes pontjai. A lap egész konkrétan úgy fogalmazott a Fidesz-KDNP „ellenségeivel” kapcsolatban: „A politikai szezon indítása természetesen nem maradhatott el anélkül, hogy a pártelnök megnevezte volna a Fidesz–KDNP ellenfeleit. Az elmondottak alapján három csoportot nevezett meg: a háborúpárti nemzetközi érdekcsoportokat,

a Gyurcsány vezette dollárbaloldalt, amit Orbán Viktor szerint kilóra megvettek, és csak azt teszik, amit a megbízóik kérnek. Harmadik csoportként pedig a nemzetközi spekulánsokat nevezte meg, akik a háborús időkben haszonra akarnak szert tenni.” A lap beszámolójában egy további helyen is előkerül a Biden-adminisztráció: a Magyar Nemzet szerint Orbán Viktor azt is mondta, „meg kell védeni Magyarország függetlenségét, ami azt jelenti, hogy meg kell védeni a békepárti álláspontot a Biden-adminisztrációval és Brüsszellel szemben.”

Ha a Magyar Nemzet értesülései helytállóak, abból világos Orbán Viktor állítása és annak kontextusa is: ha Magyarország fenn kívánja tartani békepárti álláspontját, akkor a magyar ellenzéken és a spekulánsokon túl a Biden-kormányzattal mint háborúpárti erővel is szembe fogja találni magát, e tárgyban ellenfelek lesznek.

Az ellenség már csak egy ugrás

A Magyar Nemzetben megjelent írást, melyben „ellenfelekről” volt szó, az ellenzéki sajtó szinte egyöntetűen úgy értelmezte, hogy Orbán Viktor „ellenségeket” nevezett meg, s ezek közé sorolta a Biden-adminisztrációt is. A magyarországi sajtót természetesen árgus szemekkel figyelő amerikai nagykövetség jelentésébe tehát

egyszerű sajtófigyelési tevékenység eredményeként is könnyedén bekerülhetett

az a – nem teljesen szilárd ténybeli talapzaton álló – „értesülés”, hogy Orbán Viktor a Biden-adminisztrációt pártja legnagyobb ellenségeinek egyikeként nevezte meg.

Így az Egyesült Államok ugyan ezer és egy helyen hallgathatott és hallgathat le magyar vezetőket – ha még olyan derék amerikai szövetségesek, mint Dél-Korea, Izrael vagy Ukrajna is ilyen sorsra jutnak, miért pont a rakoncátlan Magyarország esetében tennének kivételt –, de a Pentagon-iratokban található értesülés minden bizonnyal nem lehallgatásból származott. A magyar nagykövetség munkatársai valószínűleg csak elolvasták a Magyar Nemzet cikkét kihegyező ellenzéki sajtót, majd leadták a drótot a CIA-nak, amely értékes értesülésüket a Pentagon felé továbbította.

Nyitókép: MTI/EPA/Chris Ratcliffe

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarvagyoknemturista
2023. április 14. 15:18
Hol vannak ilyenkor a nagy pegazus rajongó ellenzéki nagypofájú politikusok?! Lapitanak a liberális sorosista nyomorékok! Rohadt mocskos szarkeverő anarchista senkiházi az összes!
lazio154
2023. április 14. 07:31
Visszaérkeztünk a kettős állampolgárság kérdéséhez. Izraelben nem elég az országban élni meghatározott ideig, hogy valaki állampolgárságot kapjon. Annak minimum az édesanyjának zsidónak kell lenni! Az izraeli kettős állampolgárra a zsidó állam törvényei vonatkoznak. Élhet a föld bármely pontján, ha hadi behívót kap azonnal jelentkeznie kell Izraelben a kijelölt helyen, és ez lehet a MOSzAD is! A németek 45. ös távozása után minden kormányban hemzsegtek ezek az emberek. Jelenleg úgy állunk, hogy a kormányfő, aki kinevez se esett át soha nemzetbiztonsági átvilágításon. Egyetlen kinevezett se bukott még meg! Végső érvem az átvilágítások feleslegességét illetően, nem véletlenül hívják a kémeket titkos ügynöknek, ellentétben a sima ügynökökkel!
Dénia
2023. április 14. 06:56
A baloldali sajtó iszonyatos károkat csinál már évek óta. Hajmeresztő, hogy milyen hazugságok keringenek rólunk külföldön. És most már konkrétan személyeket ér támadás, vagy felkérdezés pusztán magyar mivoltuk miatt. Vagy éppen nacionalista tüntetés, mint Romániában a köztársasági elnök ellen. Amivel persze az uniónak semmi problémája nincsen.
Rizsa
2023. április 14. 06:51
Amerika a ma született bárány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!