Kétszáz rabszolgát vásároltak III. Károly közvetlen felmenői

2023. április 28. 10:39

„A királyi család kapcsolata a rabszolgasághoz több mint intézményes, a családi örökség része” – fogalmazott a felfedezéséről a dokumentumra bukkanó kutató.

2023. április 28. 10:39
null

III. Károly és a királyi család közvetlen felmenői rabszolgákat vásároltak és zsákmányoltak ki a virginiai dohányültetvényeken – derül ki egy Guardiannal megosztott friss kutatásból.

A levéltárban felfedezett dokumentumból kiderült:

III. Károly közvetlen felmenője legalább 200 rabszolgát vásárolt a Királyi Afrikai Társaságtól 1686-ban.

A dokumentumban az áll, hogy a társaság magasrangú képviselői arra utasítják egy rabszolgakereskedő hajó kapitányát, hogy adjon át kétszáz „négert” Edward Porteusnak, egy virginiai dohányültetvény tulajdonosának és két másik férfinak. Porteus fia, Robert örökölte apja birtokát, mielőtt családja 1720-ban Angliába költözött volna. Később egy közvetlen leszármazottja, Frances Smith feleségül ment az arisztokrata Claude Bowes-Lyonhoz. Az ő unokájuk volt Elizabeth Bowes-Lyon, III. Károly nagyanyja.

A királyi gyökereket igazoló dokumentumokat Desirée Baptiste kutató találta meg, miközben az anglikán egyház és a virginiai rabszolgatartók közötti kapcsolatokat vizsgálta egy általa írt színdarabhoz.

A királyi család kapcsolata a rabszolgasághoz több mint intézményes, a családi örökség része”

– fogalmazott a felfedezéséről Babptiste.

Fotó: ISABEL INFANTES / POOL / AFP

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2023. május 05. 18:40
Csak hogy tisztázzuk ... A rabszolgákat nem az angolok fogdosták össze a dzsungelben hanem a rabszolga kereskedoktol vették ..azok pedig általában a törzsű háborúk nyerteseitöl vettek őket.. És a rabszolga akkor olyan volt mint a hal a piacon.. Gondolom annyira rossz sorsuk nem lehetett a királynak dolgozó rabszolgaknak.. De akkor játszunk el a gondolattal és minden rabszolgat vigyünk vissza.. Ahonnan a családja származott.. Az tetszene nekik ?
Csomorkany
2023. április 28. 20:27
Július hónap névadója meg tízezerszám döntött rabszolgasorba embereket. Mosmilesz? Mosmilesz?
Martell 2
2023. április 28. 19:52
Én meg kutatás nélkül is megmondom, hogy a katató ősei 300 éve még majmokat basztak az őserdőben és kannibálok voltak.
itsipia
2023. április 28. 19:28
aljas rohadt rágalom...:) a brit uralkodó családok, mindig is a legdemokratikusabb, legliberálisabb ,leghumanistább uralkodók voltak....:) és ezt exportálták is a világ összes kontinensére, ezért van most világbéke.... de komolyan ,halottam egy csinos koronás kislánytól a tv-ben...:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!