Svájci rendőrség: a KGB-nek dolgozott Kirill pátriárka Svájcban

2023. február 06. 09:15

A svájci lapok szerint a szovjet hírszerzés célja az volt, hogy csitítsák a Szovjetunióban tapasztalható vallásüldözés miatti bírálatokat.

2023. február 06. 09:15
null

A szovjet hírszerzésnek dolgozott Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája az 1970-es években, amikor Svájcban élt – áll a svájci rendőrség titkosítás alól feloldott és a sajtó számára hozzáférhetővé tett archívumaiban.

A Le Matin Dimanche és a Sonntagszeitung című svájci lap által idézett, az 1970-es években írt rendőrségi dokumentum szerint a „Kirill őexcellenciája” (Monsignore Kirill) néven említett pátriárka „a KGB-hez tartozik”. Kirill az 1970-es években a moszkvai patriarkátust képviselte az Egyházak Világtanácsának (WCC) genfi székhelyén, és a svájci rendőrség szerint Mihajlov fedőnéven az volt a feladata, hogy befolyásolja a szervezetet.

A tanácsba a hatósági dossziék szerint a hetvenes és nyolcvanas években a KGB több embere beszivárgott.

A szovjet hírszerzés célja az volt, hogy csitítsák a Szovjetunióban tapasztalható vallásüldözés miatti bírálatokat, és a szervezet az Egyesült Államokat és szövetségeseit kritizálja inkább – írják a svájci lapok.

Mihail Gungyajev állításai

Míg az orosz ortodox egyház nem volt hajlandó kommentálni a hírt, az Egyházak Világtanácsa részéről annyit közöltek, nem kaptak az ügyről semmilyen tájékoztatást. Kirillt unokaöccse, Mihail Gungyajev követte genfi posztján, aki a Le Matin Dimanche című svájci lapnak adott interjújában leszögezte:

„Ám ez nem befolyásolta elhivatottságát a más egyházakkal közösen végzett ökumenikus tevékenység felé” –  tette hozzá Gungyajev. Gungyajev kiemelte, hogy nagybátyja megszerette Svájcot és később is többször visszatért az országba, a lap pedig hozzátette, hogy a pátriárka legalább 43 alkalommal járt Svájcban.

Kirill pátriárka 2019-ben, a WCC vezetőjével, Jean-René Fournier-vel Moszkvában folytatott megbeszélésein maga is kitért arra, hogy a világ összes országa közül valószínűleg a legtöbbször Svájcban járt, amelyet különösen szeret.

(MTI)

Nyitókép: Igor Palkin / Orosz Ortodox Egyház sajtóosztály / AFP

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. február 07. 15:50
Szar hohol propaganda. Hazug is, szánalmas is.
Odone Ricci
2023. február 07. 13:41
Eltünt a kommentem. Leírom mégegyszer. Nincs új a nap alatt. Akárcsak 1989 előtt a misékre, istentiszteletekre mindig beküldtek megfigyelőket, akik referáltak feletteseiknek a prédikáció tartalmáról. Igy lehetett a Svájcban élő patriarkával el, őt is szétnézni is küldték oda, ahogy a külföldi kultúrintézetekbe sem küldtek akárkit. Ez ma már bebizonyított tény. Kirill patriarka az orosz kormány segítségével sokat tett a szétzilált hívők egybetartásáért, a ledózerolt vagy romos templomok helyreállításáért. Az orosz nép egykor hívő volt, ma is próbál azzálenni. Mindenki tudja Mo-n, hogy vezető álláshoz párttagság kellett vallásmegtagadással. Az utódok azonban keresik Istent, a Mindenhatót, Jahvét vagy Allahot, esetleg divatos szektákat követ, ki-ki a maga módján. Azonban már mer színt vallani. Már ez is valami.
illibernyák
2023. február 07. 12:57
Nem szeretnénk kitérni azokra a részletekre, amelyeket a 444.hu is megírt, miszerint az orosz ortodox egyház az orosz állam engedélyével és támogatásával alvilági üzleti tevékenységet folytatott, egyebek mellett kőolajjal és cigarettával kereskedett, a tipikus orosz modellnek megfelelően, amelyben összefonódik az állam, az alvilág és a KGB-s gyökerű titkosszolgálat, a szervezett bűnözést a volt KGB-sek irányítják, amit szinte lehetetlen szétválasztani az ugyancsak KGB-sek által vezetett államtól és az üzleti élettől. Ehhez kell hozzáadni még a KGB-s ortodox egyházat. Az orosz ortodox egyház égisze alatt folytatott alvilági üzleti tevékenységet irányította a KGB-s Vlagyimir Gungyajev, akit 2009-ben I. Kirill néven választottak – Putyin és KGB-s körei – az orosz ortodox egyház pátriárkájának. Gungyajev egy éppen olyan orosz oligarcha, alvilági bűnöző, volt KGB-s, mint a Putyinhoz közelálló összes orosz oligarcha, akinek szolgálati területe az ortodox egyház. Egy olyan egyházi vezetőt, főpapot képzeljünk el, mint Jézus papját, akinek eltitkolt magánvagyonát 6-8 milliárd dollárra becsülik. Ez az ember a messianisztikus orosz kereszténység feje. Na most ezek után tényleg felmerül a kérdés. A nem leszünk gyarmat szlogent fújó, piros-fehér-zöld zászlóba tekerve, mellüket verő "igaz" magyarok, árulják már el mi a retkes fx@szért kell nekünk azért lobbizni, hogy az alább említett KGB-s bűnöző kerüljön le a szankciós listáról, ami azt hivatott szolgálni, hogy ne járjon keljen ki Svácjba élvezni a milliárdjait.
pemete jakab
2023. február 06. 20:21
Putyin volt KGB-s ügynök, Kirill a KGB-nek dolgozott. Kik ők Orbánnak? A barátai. Sosem hittem volna, hogy Magyarországon az ÁVH-s erkölcsű Orbánt fogják sokan önként dicsőíteni. Ennél lejjebb már nemigen süllyedhet ez a nemzet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!