Exit poll: nyert az olasz jobboldal Lombardiában és Lazióban

2023. február 13. 17:52

A jobboldali kormánykoalíció mindkét régióban megközelítette vagy elérte az ötven százalékos támogatottságot a vasárnap és hétfőn tartott helyhatósági választásokon.

2023. február 13. 17:52
null

 Az urnazárás után közölt exit poll adatok szerint a jobboldali kormánykoalíció Lombardiában és Lazióban is megközelítette vagy elérte az ötven százalékos támogatottságot a vasárnap és hétfőn tartott helyhatósági választásokon.

 Az urnákat három órakor zárták le. A választást két napon tartották; vasárnap reggeltől estig, hétfőn pedig reggeltől kora délutánig várták a voksolókat. Az első hivatalos eredmények a késő esti órákban várhatók, addig az előrejelzéseket frissítik.

A győzelemhez elég a szavazatok egyszerű többsége, nem tartanak második fordulót.    

Több mint 12 millió szavazásra jogosultat vártak az urnákhoz az ország két legnépesebb tartományában. Lombardia az ország gazdasági húzótérségének számít, Lazio a kormányzási és közigazgatási központnak.    A belügyminisztérium még nem végleges részvételi adatai szerint a csaknem tíz millió lakosú Lombardiában a szavazók 41,6 százaléka, a kevesebb mint hatmillió lakosú Lazióban 47,8 százalék adta le voksát. Öt évvel ezelőtt Lombardiában a választásra jogosultak több mint 74 százaléka, Lazióban több mint 66 százalék szavazott.

2018-ban még egynapos volt a helyhatósági választás.        

 Az exit poll felmérések az előrejelzéseket erősítették meg. Lombardiában az utóbbi öt évben – a pandémia időszaka alatt is – kormányzó Attilio Fontana maradását mutatják a számok: a jobbközép pártkoalíció jelöltje az exit poll eredmények szerint 49 és valamivel több mint 53 százalék között teljesített. A balközép Demokrata Párt (PD) és a Öt Csillag Mozgalom (M5S) közös jelöltje, Pierfrancesco Majorino eredményét kevesebb mint negyven százalékra mérik.    

Lazióban szintén a jobbközép jelölt, Francesco Rocca vezet, 50 és 54 százalék közötti eredménnyel. Vetélytársa, a PD-s Andrea D'Amato 30 és 34 százalék között áll. Ha a végleges adatok megerősítik a jobboldal győzelmét, a 21 olaszországi tartományból már 16 lesz a kormánypártok kezében.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Matteo Crocchioni

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csjanos
2023. február 14. 09:58
....gratulálok...
Gèbi
2023. február 14. 02:43
Ha csak Olaszországot nézzük akkor igen. De ez globális probléma és mindaddig fennmarad amíg az emberiség monetáris rendszer irányította világban él. Jelenleg az emberek nagy része azt hiszi hogy 4 évente van lehetősége miből választani.
Takagi
2023. február 13. 19:21
A pénzhiány nagy úr!
Gyugyesz
2023. február 13. 18:22
Áció, káció, hajrá Lazio!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!